Εργασία από το σπίτι: Πλεονεκτήματα και δυνατότητες | Ergazomenos.gr

Εργασία από το σπίτι: Πλεονεκτήματα και δυνατότητες

Η εργασία από το σπίτι τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια μορφή εργασίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερους «οπαδούς».

Με τις υφιστάμενες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά εργασίας, καθώς και με την κρίση που πλήττει τα εισοδήματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, αναζητούν να εργαστούν από το σπίτι, έναντι αμοιβής.

Στην άνοδο της ζήτησης για εργασία εξ΄ αποστάσεως συνέβαλε ουσιαστικά και η έκρηξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων (συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών) που με τις ευκολίες που απλόχερα παρέχουν ωθούν πολλούς εργαζομένους να αδράξουν την ευκαιρία δημιουργώντας μια θέση…εργασίας στην ίδια τους την οικία! Επιπλέον πολλές εταιρίες λόγω συγκεκριμένων συνθηκών δημιουργούν θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως: τηλεδιασκέψεις και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν καθημερινά στη διατήρηση περιβάλλοντος εργασιακής ευρυθμίας και στη  μείωση απώλειας εργασιακών ωρών.

Άτομα που συνήθως αναζητούν δουλειά από το σπίτι είναι οι άνεργοι, μητέρες που εξ’ αιτίας του μεγαλώματος των παιδιών τους δεν μπορούν να βρουν εργασία, συνταξιούχοι που ζητούν ένα έξτρα συμπλήρωμα στο εισόδημά τους, άτομα με κινητικά προβλήματα, χαμηλόμισθοι κ.α.

Η τηλεργασία την Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως ειδική μορφή απασχόλησης με το Νόμο 2639/1998. ενώ για την προώθησή της η πολιτεία είχε δώσει  κίνητρα, όπως η έκπτωση δαπανών των εταιρειών που απασχολούν εργαζόμενους εξ΄ αποστάσεως.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το έτος 2017 από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και το Eurofound (ευρωπαϊκό ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,  στη Γαλλία το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως είναι της τάξεως του 65%!

Την ίδια χρονιά δημοσκόπηση της Gallup (https://www.gallup.com/workplace/238085/state-american-workplace-report-2017.aspx) ανέφερε ότι το 43% των απασχολούμενων Αμερικανών εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα εξ αποστάσεως, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής απογραφής που κυκλοφόρησαν το 2018 ανέφεραν ότι το 5,2% των Αμερικανών εργάστηκαν εξ ολοκλήρου από το σπίτι.(https://qz.com/work/1392302/more-than-5-of-americans-now-work-from-home-new-statistics-show/)

Υπάρχει πληθώρα πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει η δουλειά από το σπίτι:

    • μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας
    • μια πιο υγιεινή και ήρεμη ζωή
    • ισορροπία στον καταμερισμό του χρόνου
    • ελευθερία κινήσεων και δραστηριοτήτων
    • βελτιστοποίηση προγραμματισμού ημέρας
    • εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου στις μετακινήσεις
    • εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας
    • αλληλοεπικάλυψη της προσωπικής και εργασιακής ζωής του εργαζομένου
    • κατάλληλες σε κάθε περίπτωση εργασιακές συνθήκες (όπως σωστός φωτισμός, βολικό γραφείο, μουσική κατ’ επιλογήν κ.α.).

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση και προηγούμενη ενασχόληση με το αντικείμενο της δουλειάς από το σπίτι όπως για παράδειγμα το data entry, που απαιτεί μόνο την απλή εισαγωγή δεδομένων σε μια ηλεκτρονική σελίδα η πλατφόρμα. Τις περισσότερες όμως φορές οι εργαζόμενοι, εξελίσσουν την προσωπική τους ενασχόληση (χόμπυ), ή αξιοποιούν με σωστό τρόπο τις σπουδές και τα προσωπικά τους ταλέντα προκειμένου να απασχοληθούν στον τομέα της τηλεργασίας. Κάποια παραδείγματα και ιδέες για δουλειά από το σπίτι είναι και τα ακόλουθα:

Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων ξένων γλωσσών ή φροντιστήριο σχολικών μαθημάτων (πχ μαθηματικά) για την καλύτερη εκμάθησή τους όπου λόγω της ενασχόλησης σε προσωπικό επίπεδο ο καθηγητής μπορεί να καλύψει τα κενά του κάθε μαθητή. Εκτός από τα μαθήματα στο προσωπικό χώρο των μαθητών ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η διδασκαλία μέσω Skype.

Πώληση φωτογραφικού υλικού που περιλαμβάνει συλλογή φωτογραφιών όμορφων αστικών στιγμιότυπων, υπέροχων τοπίων κ.α. οι οποίες μέσω επεξεργασίας  Photoshop μπορούν να τελειοποιηθούν και εν συνεχεία να πουληθούν σε ιστοσελίδες-τράπεζες φωτογραφιών όπως η Shutterstock.

Κατασκευή ιστοσελίδων και eshop, SEO/ADWORDS και Social Media Management που απαιτούν εξειδίκευση, γνώσεις και εμπειρία

Κειμενογράφηση κειμένων που είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε online παρουσία (όπως οι ιστοσελίδες), η συγγραφή βιβλίων καθώς και το Blogging, ενασχολήσεις που βέβαια απαιτούν πολύ καλή χρήση του λόγου. Μάλιστα η blogger Melissa Johnson, αναφέρει στο blog της.: «Βγάζω περίπου 11.000 – 15.000 δολάρια το μήνα δουλεύοντας από το σπίτι, ένα ποσό που μπορεί να αντικαταστήσει το μισθό της προηγούμενης δουλειάς μου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως εργάζομαι περίπου 15-18 ώρες την εβδομάδα από το σπίτι».

Αξιοποίηση της χειροποίητης τέχνης όπως η δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων τα οποία μπορούν να πουληθούν μέσω προσωπικού eshop ή ακόμη και σε online δημοπρατήρια, όπως το Ricardo και το Etsy.

Πωλήσεις  καλλυντικών μέσω γνωστών πλατφορμών καλλυντικών. Για παράδειγμα η εταιρεία AVON αναζητά συνεχώς συνεργάτες (επί το πλείστον γυναίκες) προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της στον κύκλο γνωριμιών τους ή σε ευρύτερο επίπεδο δίνοντάς τους ως αμοιβή ποσοστό επί των πωλήσεων.

Αξιοποίηση Μαγειρικών δυνατοτήτων: το ταλέντο στη μαγειρική μπορεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία επαγγελματικής δραστηριότητας πουλώντας φαγητά ή εδέσματα μέσω προσωπικής επιχείρησης catering, (ή ακόμη και σε άλλες εταιρείες). Κάλλιστα μπορεί να γίνει η παραγωγή και πώληση π.χ, μαρμελάδων σε κύκλο γνωριμιών που μέσω του word of mouth μπορούν να γίνουν ανάρπαστες.

Η δουλειά από το σπίτι σταδιακά μετατρέπεται σε περιζήτητη μορφή εργασίας ενώ ο κάθε άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος πως διαθέτει ικανότητες και γνώσεις που μέσω της κατάλληλης αξιοποίησής τους τον κάνουν ικανό να ασχοληθεί με αυτήν, έχοντας ως αμοιβή, μια μικρή ή ακόμη και μια παχυλή οικονομική απολαβή.

.…εσείς;