Τα σεμινάρια μαγειρικής στην Ελλάδα το 2019 | Ergazomenos.gr

Τα σεμινάρια μαγειρικής στην Ελλάδα το 2019

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο τομέας της εστίασης στην οικονομία της χώρας μας γενικότερα αλλά και ενόψει της οικονομικής κρίσης. Εύλογα, λοιπόν, το ελληνικό κράτος αλλά και διάφοροι ιδιωτικοί φορείς επενδύουν στην εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα αυτά προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα σεμιναρίων, προγραμμάτων (επιδοτούμενων από το κράτος και μη), μαθημάτων και πιστοποιητικών από τα οποία μπορούν να πάρουν κάποιες βασικές γνώσεις αλλά και να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν στις ήδη υπάρχουσες.

  • Το ελληνικό κράτος αποφάσισε να επενδύσει οικονομικά  στην εκπαίδευση με επίκεντρο την εστίαση και να διοργανώσει έναν κύκλο εκπαίδευσης που περιλαμβάνει σεμινάρια, προγράμματα και ώρες εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους στον τομέα του επισιτισμού γενικότερα αλλά και του τουρισμού. Τα επιδοτούμενα, αυτά προγράμματα που με το πέρας τους φέρουν και πιστοποίηση, θα διαρκέσουν μέχρι το 2020 και φέρουν την υπογραφή του φορέα χρηματοδότησης «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τις δεξιότητες και την πιστοποίηση των προσόντων των εργαζομένων. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης υλοποιείται σε δύο σκέλη, την περίοδο του καλοκαιριού και του χειμώνα. Στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποιείται η θεωρητική εκπαίδευση από καταρτισμένους εισηγητές σε ειδικούς επαγγελματικούς χώρους. Ενώ στο δεύτερο θερινό εξάμηνο οι ενδιαφερόμενοι απασχολούνται πλήρως, με επιδόματα και ασφάλιση, σε μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Συγχρόνως, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ίδρυσε την πρώτη Εταιρεία Έντασης Γνώσης (ACTA) και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος δημιούργησαν έναν αξιόπιστο φορέα πιστοποίησης τόσο για το εσωτερικό αλλά και για το εξωτερικό με την ονομασία Certified Culinary Arts Specialists – Cook (CCC AS). Με αυτή την πιστοποίηση γνώσης στοχεύουν στην επαγγελματική ανάδειξη και στήριξη του μάγειρα.
  • Παράλληλα, αρκετά ιδιωτικά σχολές μαγειρικής τέχνης διεξάγουν συνεχώς σεμινάρια με πιστοποίηση και κύκλους μαθημάτων που σχετίζονται με τα επαγγέλματα της εστίασης (μαγειρική τέχνη, ζαχαροπλαστική, bartender κ.ά.) προσφέροντας σε όλους όσους ενδιαφέρονται τις απαραίτητες αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις.

Προγραμματισμένα σεμινάρια μαγειρικής στην Ελλάδα

  1. Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ από τις 7/12 στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 13/12 στην πόλη της Αθήνας θα διοργανώσει το σεμινάριο με τίτλο The Sea Food Masterclass με εισηγητή τον βραβευμένο Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το σεμινάριο θα αναφέρεται στα θαλασσινά.
  2. Το ΙΕΚ Eurotraining ξεκινά έναν κύκλο σεμιναρίων από τις 5/12/2018 μέχρι τις 6/5/2019 με τίτλο Μαγειρική-Σεμινάρια για διαφορετικά είδη κουζίνας. Αυτό το σεμινάριο αποσκοπεί στη γευστική περιπλάνηση μέσα από τους πολιτισμούς και τις χώρες του κόσμου.
  3. Το ΙΕΚ Όμηρος διεξάγει στις 10/01 σεμινάριο με τίτλο Food &Beverage Manager με θέμα την οργάνωση και τη διοίκηση μιας επισιτιστικής μονάδας. Συνδυάζει τον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού και απευθύνεται σε όσους απασχολούνται ήδη ή επιθυμούν να απασχοληθούν στους συγκεκριμένους τομείς. Η διάρκεια του είναι 140 ώρες.
  4. Η σχολή Grand Foyer στις 31/01 οργανώνει σεμινάριο διάρκειας ενός έτους με θέμα τη ζαχαροπλαστική, τις νέες τάσεις της και αλλά και τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται. Με το πέρας του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση σπουδών και δίπλωμα από Διεθνή Βρετανικό Φορέα Πιστοποίησης.
  5. Το ΙΕΚ Praxis διοργανώνει στις 16/01 σεμινάριο με θέμα Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα, όπου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα αλλά και με μια γρήγορη ματιά η ελληνική μεσογειακή κουζίνα. Σε όσους συμμετάσχουν θα δοθεί βεβαίωσης συμμετοχής.
  6. Το ΙΕΚ ETOILE By Les Chefs διοργανώνει συνεχώς σεμινάρια σχετικά με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που απευθύνονται γενικότερα σε άτομα που ενδιαφέρονται για αυτούς τους τομείς αλλά και στους σπουδαστές του ΙΕΚ. Πιο συγκεκριμένα στις 2/02 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο Μεγάλη Ευρωπαϊκή Κουζίνα στο οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές και γνώσεις τις ευρωπαϊκής κουζίνας.

Όλα τα παραπάνω σεμινάρια απευθύνονται στους λάτρεις της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, σε επαγγελματίες σεφ, αλλά και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις της κουζίνας. Όπως γίνεται αντιληπτό όποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί αλλά και να εμβαθύνει τις γνώσεις του στον τομέα της εστίασης μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει με έναν από τους παραπάνω τρόπους.