MasterChef Greece: Η άσπρη ποδιά εξασφαλίζει την πραγμάτωση ονείρων; | Ergazomenos.gr

MasterChef Greece: Η άσπρη ποδιά εξασφαλίζει την πραγμάτωση ονείρων;

Το τρέχον χρονικό διάστημα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης σε καθημερινή βάση το MasterChef Greece που ουσιαστικά αποτελεί διαγωνισμό μαγειρικής στο οποίο συναγωνίζονται μάγειρες, προβάλλεται από το STAR CHANEL. Με δημιουργό τον Φρανκ Ρόνταμ τον Ιούλιο του 1990 ξεκίνησε από την Μ. Βρετανία και τον Φεβρουάριο του 2005 το παιχνίδι επέστρεψε και ενημερώθηκε από το BBC, ενώ σε διεθνές επίπεδο πωλείται από την εταιρεία Endemol Shine Group.

Μια καριέρα που φαντάζει σαν όνειρο είναι απωθημένο πολλών φιλόδοξων ανθρώπων οι οποίοι στην προσπάθειά τους να καταφέρουν τον στόχο τους, προβαίνουν σε ανάλογες στρατηγικές κινήσεις, περνώντας δοκιμασίες, κάνοντας οτιδήποτε είναι εφικτό για να τα καταφέρουν. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ξεκινούν την προσπάθειά τους ακολουθώντας τα φυσικά τους ταλέντα ή τα χόμπι τους ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν το ακατόρθωτο: να «αγγίξουν» την κορυφή!

Μερίδα των ανθρώπων αυτών «κυνηγώντας» μια καταξιωμένη καριέρα θεωρούν πως η συμμετοχή στα τηλε-ριάλιτυ ταλέντων μπορεί να αποτελέσει βασικό βήμα για την επιτυχία, σπουδαιότερο ίσως από το να αποκτήσουν ένα πτυχίο θεωρώντας πως όντας ενεργοί στα τηλεοπτικά «δρώμενα» θα τους εξασφαλίσει την επαγγελματική άνοδο.  Ένα από αυτά, το οποίο μάλιστα κάνει πάταγο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν προβληθεί είναι το MasterChef.

Στην Ελλάδα, η εκπομπή έκανε για πρώτη φορά πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου του 2010, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ενώ φέτος για το νέο κύκλο του πετυχημένου ομολογουμένως ριάλιτι,  δήλωσαν συμμετοχή 4.000 υποψήφιοι!

Ποια μπορεί να είναι η πορεία των νικητών του MasterChef Greece μετά την  ανάδειξή τους στο πιο υψηλό σκαλοπάτι του βάθρου; Άραγε η νίκη τους κατάφερε να εξασφαλίσει και την επιτυχία;

MasterChef Greece: Νικητές

Άκης Πετρετζίκης – Ο πρώτος Έλληνας MasterChef

Το πιο φωτεινό αστέρι του χώρου που είδε την καριέρα του να «εκτοξεύεται» μετά τη συμμετοχή του στο γνωστό τηλεπαιχνίδι, είναι ο γνωστός σε όλους μας Άκης Πετρετζίκης. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας MasterChef, κερδίζοντας τον πρώτο κύκλο, δημιουργώντας έτσι μια λαμπρή πορεία  που ακόμη και σήμερα «ακμάζει».

Μετά το τέλος του διαγωνισμού, ο Άκης Πετρετζίκης έκανε την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στο καθημερινό magazino «Το Πρωινό Μου», στη στήλη της μαγειρικής. Ακολούθως, εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια ως Head Chef, δημιουργώντας παράλληλα το 2014 το δικό του κανάλι στο YouTube, στο οποίο παρουσίαζε τις συνταγές του. Στη συνέχεια συμμετείχε σε  αρκετές εκπομπές μαγειρικής όπως στις «Ιστορίες από την Λίστα», στο «Καν’ το όπως ο Άκης», Ready Steady, cook», «Μια βαλίτσα γεύσεις», «Kitchen Lab», «Bake of Greece» κ.α.. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τα δικά του εστιατόρια στα νότια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, καθώς επίσης έχει γράψει και βιβλία με τις δικές του συνταγές μαγειρικής.

Λάμπρος Βακιάρος

Νικητής του συγκεκριμένου διαγωνισμού μαγειρικής το 2017, ο Λάμπρος Βακιάρος. έχει εφαρμόσει το τρίπτυχο διατροφική επιστήμη – δημιουργική διαδικασία – υψηλή γαστρονομική τέχνη. Όντας ήδη επαγγελματίας μάγειρας και «ακόλουθος» του fitness, κατάφερε να συνδυάσει το πάθος του για τη μαγειρική αλλά και για τη γυμναστική. Σήμερα, μαγειρεύει στην καθημερινή εκπομπή του Star «Στη φωλιά των Κου Κου», έχει ήδη συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες και εστιατόρια και διατηρεί το δικό του site.

Μανώλης Σαρρής

Για να μπορέσει να συμμετάσχει στις auditions του διαγωνισμού μαγειρικής ο Παριανός Μανώλης Σαρρής ήρθε από το Άμστερνταμ, όπου εργαζόταν εκεί ως chef για 4 χρόνια Σήμερα ο μεγάλος νικητής του MasterChef 3 εκτός από το  έπαθλο των 50.000 ευρώ που έλαβε, εργάζεται σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου.

Τα υψηλά νούμερα στο ριάλιτυ μαγειρικής του STAR MasterChef, κάνοντας τα μηχανάκια της Nielsen να χτυπούν «κόκκινο» με την πιο πρόσφατη ένδειξη το ποσοστό της τάξεως του 38,5% (στους τηλεθεατές 18-54), σίγουρα μπορούν να «χαρίζουν» απλόχερα δημοσιότητα και προβολή στα άτομα που συμμετέχουν σε αυτό…πόσο παραπάνω στους μελλοντικούς νικητές!

Το ζήτημα είναι πως όταν «παγώνουν» τα φώτα τις δημοσιότητας και σταματήσουν οι προτάσεις «βροχή» οι νικητές θα πρέπει να καταστρώσουν και να ακολουθήσουν μεθοδευμένο σχέδιο προκειμένου να κρατηθούν στην κορυφή επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να αποτελέσουν απλά έναν..«διάττων αστέρα».

Τιμολέων Διαμαντής

Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ο μεγάλος κερδισμένος του ριάλιτυ το 2019 Τιμολέων Διαμαντής. Μετά την κατάκτηση της κορυφής στο MasterChef, εξέφρασε την απορία και το παράπονό του, πως δεν είχε τηλεοπτικές προτάσεις, θεωρώντας πως προσπάθησαν να τον κρατήσουν εκτός του τηλεοπτικού «στερεώματος». Όμως δεν πτοήθηκε και αντί να επιλέξει να ανοίξει εστιατόριο ή να διεκδικήσει θέση σε κουζίνα κάποιου gourmet εστιατορίου ή ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αμερική  και η Κύπρος, κυνηγώντας ευκαιρίες μαγειρικής εκπαίδευσης. Ακολούθως, επέλεξε να μαγειρεύει στο κανάλι του στο Youtube στον ιντερνετικό αέρα συνταγές δικές του, «πασπαλισμένες» με  tips και ιδιαίτερα πρωτότυπες ιδέες.

Είναι γεγονός πως ο επαγγελματικός προσανατολισμός μέσω της ψυχαγωγικής ενασχόλησης μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση του εισοδήματος αλλά και στη δημιουργία μιας αξιοζήλευτης καριέρας όπου δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς για να ξεχωρίσει κάποιος.

Ασημάκης Χανιώτης

«Φωτεινό» παράδειγμα είναι η εξαιρετική επαγγελματική πορεία του Έλληνα σεφ Ασημάκη Χανιώτη ο οποίος το 2018 σε ηλικία μόλις 28 μόλις ετών απονεμήθηκε με το αστέρι Michelin στο εξωτερικό, όντας ο νεότερος που το έχει ποτέ κερδίσει στο Λονδίνο, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή σε τηλε-ριάλιτι για να οδηγηθεί κάποιος στην επιτυχία!

MasterChef Greece – εξασφαλίζει μια επιτυχημένη καριέρα;

Η τηλεοπτική προβολή του διαγωνισμού μαγειρικής MasterChef, εκτός από την αγωνία, το θέαμα, τις καθημερινές «δόσεις» gourmet και τις εντυπωσιακές συνταγές δίνει το προνόμιο της ανάδειξης ταλαντούχων επαγγελματιών που θα πρέπει να αποδείξουν πως η νίκη τους ήταν απλώς η αρχή μιας συναρπαστικής καριέρας. Οι περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν δείχνουν πως, ναι μεν αποτελεί ικανή αλλά όχι και απαραίτητη συνθήκη που εξασφαλίζει την επίτευξη μιας επιτυχημένης καριέρας. Είναι γεγονός πως αν καλλιεργεί κάποιος την τεράστια αγάπη για αυτό που κάνει μπορεί τελικά να καταφέρει ακόμη περισσότερα…….για τον λόγο αυτό «αδράξτε την ημέρα»!