Εργασία στην Ευρώπη: Ελληνική εστίαση | Ergazomenos.gr

Εργασία στην Ευρώπη: Ελληνική εστίαση

Η Ελληνική κουζίνα είναι αγαπητή από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως, με τον αριθμό των ελληνικών εστιατορίων και την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων να αυξάνεται συνεχώς μαζί με την εργασία στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ελληνική κουζίνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας γαστρονομίας λόγω της εμφάνισης πολλών αξιόλογων Ελλήνων, ή ελληνικής καταγωγής σεφ, που αποτελούν πρεσβευτές ποιότητας για τη χώρα.

Όλη αυτή η άνθηση σε συνδυασμό με την Ελλάδα της κρίσης, ώθησαν πολλούς Έλληνες της ημεδαπής να αναζητήσουν εργασία στον κλάδο της ελληνικής εστίασης στο εξωτερικό, με έμφαση στις χώρες της Ευρώπης. Είναι κοντά στην Ελλάδα, οι επιλογές εργασίας είναι περισσότερες και οι εργασιακές συνθήκες, είναι σαφώς καλύτερες, τόσο από άποψη πληρωμής και ωραρίου όσο και από άποψη ποιότητας ζωής. Λόγω του διευρυμένου αριθμού των εστιατορίων και πιο συγκεκριμένα των Ελληνικών, η ζήτηση για επαγγέλματα του κλάδου όπως σεφ, μάγειρες, βοηθοί κουζίνας και σερβιτόροι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι μεγάλη.

Εργασία στην Ευρώπη: Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα στην ελληνική εστίαση, με καλές αποδοχές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδίας προκύπτει αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, καθώς από τους 16.000 Έλληνες που ήταν πριν το 2010, ο αριθμός αυτός να ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 24.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 2.500 φοιτητές.

Η συγκεκριμένη χώρα αν και είναι μια μικρή σε έκταση, μετρά 16,45 εκατομμύρια κατοίκους, προσφέροντας μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. Ο μισθός κυμαίνεται από 25.000 έως 30.000 ευρώ ετησίως, με το βασικό μηνιαίο μισθό να ανέρχεται στα 1.318 ευρώ για 40 ώρες την εβδομάδα, για τους εργαζομένους πάνω από τα 23 έτη. Τα εργασιακά ζητήματα σε σχέση με μισθούς, ασφάλιση και συνθήκες εργασίας είναι διευθετημένα, ενώ η γνώση της γλώσσας των Αγγλικών θεωρείται βασικό προσόν για την ομαλή ένταξη στην τοπική κοινωνία. Ελληνικά εστιατόρια υπάρχουν στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, στην Ουτρέχτη, στην ‘Αϊντχόβεν, στο Μάαστριχ κ.α. στα οποία οι ενδιαφερόμενοι για εργασία, με μικρή ή με καθόλου εμπειρία και έχοντας καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, μπορούν να απορροφηθούν επαγγελματικά με ευκολία.

Εργασία στην Ευρώπη: Γερμανία

Στη Γερμανία η δημιουργία καριέρας στον κλάδο της ελληνικής εστίασης επίσης “ανθεί” αφού η συγκεκριμένη χώρα βασίζει κατά μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, αποτελώντας παράλληλα μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και τα Ελληνικά εστιατόρια. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι Έλληνες που μετανάστευσαν και αναζήτησαν εργασία στη Γερμανία, ήταν από τον χώρο της εστίασης καθώς υπάρχει εκ μέρους τους μεγάλη τεχνογνωσία, εμπειρία και πολύ μεράκι. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, από το 2010 έως το 2016 μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 160.000 Έλληνες, ένα ποσοστό εξ΄αυτών, να απορροφώνται από Ελληνικά εστιατόρια.

Εργασία στην Ευρώπη: Αγγλία

Τα Ελληνικά εστιατόρια υπάρχουν παντού στον κόσμο και η Αγγλία δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τους ομογενείς που νοσταλγούν τις γεύσεις της πατρίδας άλλα και πολλούς Άγγλους να είναι τακτικοί πελάτες τους. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, οι ελληνικής καταγωγής πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται σε πάνω από 400.000 (μαζί με την κυπριακή κοινότητα), με πολλούς Έλληνες νεο-μετανάστες με μέτρια προς καλή γνώση των Αγγλικών, να έχουν βρει θέσεις εργασίας στην Ελληνική εστίαση, με προοπτικές και διαρκή εξέλιξη.

Εργασία στην Ελληνική εστίαση: Σουηδία

Η Σουηδία αποτελεί μια ακόμη δημοφιλή επιλογή των Ελλήνων για να εργαστούν σε διάφορα πόστα της ελληνικής εστίασης, με την πρωτεύουσά της τη Στοκχόλμη, να κατατάσσεται παγκοσμίως στις δέκα πρώτες θέσεις του «δείκτη πόλεων ευκαιρίας» (Cities of Opportunity index), αποτελώντας μια από τις πιο ελκυστικές πόλεις του κόσμου, τόσο για τους πολίτες που αναζητούν εργασία, όσο και για τις επιχειρήσεις. Από το ξέσπασμα της ύφεσης στην Ελλάδα, υπήρξε ένα νέο κύμα μετανάστευσης από Έλληνες: το 2012 έφτασαν στη Σουηδία 2.254 Έλληνες, κατά 45,4% περισσότεροι σε σχέση με το 2011 και κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν εργασία ως μάγειρες ή σερβιτόροι σε ελληνικά εστιατόρια της χώρας, Ελλήνων ή ξένων ιδιοκτητών.

Η Ελληνική εστίαση παγκοσμίως

Η ελληνική γαστρονομία παγκοσμίως διαπρέπει, διαμορφώνοντας νέες γαστρονομικές τάσεις. Τα ρετρό ελληνικά εστιατόρια, με τα γαλανόλευκα καρώ τραπεζομάντιλα και τους αρχαιοελληνικούς κίονες μειώνονται σε αριθμό, όμως δημιουργούνται συνεχώς καινούργια, με ορισμένα από αυτά να συγκαταλέγονται σε κορυφαίες λίστες με αστέρια Michelin, που παράλληλα απευθύνονται σε ένα υψηλών προδιαγραφών διεθνές πελατολόγιο. Η σημαντική αυτή αλλαγή αυτή είναι συνώνυμη με την αύξηση των θέσεων εργασίας για τους Έλληνες στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στο εξωτερικό, ο ρόλος των ελληνικών εστιατορίων είναι πολύ πιο σημαντικός, διότι η αλλαγή στα ελληνικά πιάτα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της χώρας μετά από μια μακραίωνη περίοδο οικονομικής αστάθειας αποτελώντας πόλο έλξης για την ελληνική γαστρονομία και την αύξηση των καταναλωτών των ελληνικών προϊόντων. Μέσω της σωστής προβολής του Ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού που μετρά πάνω από 4.000 χρόνια, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εστίασης, με αποτέλεσμα οι Έλληνες που επιθυμούν να απορροφηθούν σε αυτήν στην Ευρώπη, να έχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου, ασφάλεια και καλές συνθήκες εργασίας.

Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξουν οι υποψήφιοι, σε κάθε περίπτωση, είναι η σωστή επιλογή των γραφείων εύρεσης εργασίας και των ιστοσελίδων με ανάλογες πλατφόρμες αγγελιών για θέσεις στο εξωτερικό διότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις απάτης, όπου η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μπορεί να στεφτεί με…αποτυχία, λόγω ψευδών και παραπλανητικών υποσχέσεων.

To site εύρεσης εργασίας www.ergazomenos.gr, αποτελεί έναν εγγυημένο τρόπο εύρεσης εργασίας για χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας στους ενδιαφερόμενους σωστές πληροφορίες και διαυγείς προοπτικές!