Αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ποιο είναι το νέο τοπίο;

Στις αρχές του 2020, 7 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών επηρεασμένες από τις θετικές ενδείξεις του 2019, xωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί το 2020 με την εμφάνιση της πανδημίας. Ωστόσο αυτή η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, στον τρόπο εργασίας και σε όλη την εργασιακή ζωή των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην «μετά κορονοϊού εποχή», ο ιδιωτικός τομέας  αποδεικνύεται να έχει πληγεί με τους εργαζόμενους να δηλώνουν πως δεν νιώθουν ασφάλεια και βεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας και των αμοιβών τους,  όπως αποδεικνύεται στην ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στους εργαζομένους.

Τα ευρήματα της έρευνας περιγράφουν ένα εντελώς νέο τοπίο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα καθώς:

-3 στους 10 (το 33% των εργαζομένων), στον ιδιωτικό τομέα δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.

-Σχεδόν  2 στους 10 (το 19% των εργαζομένων) δήλωσαν ότι μετά την πανδημία συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία, ενώ το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

-Το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με τηλεργασία δήλωσε ότι απασχολούνταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.

-Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης του ζητούσε να εργαστεί.

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι περίπου 4 στους 10 (39% των εργαζομένων) απάντησαν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους και σχεδόν 6 στους 10  (59% των εργαζομένων) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στο μισθό τους επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας τους για την εξέλιξη των αμοιβών τους.

Παράλληλα σύμφωνα με μελέτη της  KPMG, που πραγματοποιήθηκε για 26η φορά με τη συμμετοχή μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών που εδράζονται στη χώρα, την περασμένη χρονιά το 80% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων που δόθηκαν το 2019 στο σύνολο του δείγματος κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,8%, στα όρια του «τιμαρίθμου» δηλαδή, αλλά προφανώς πρόκειται για ένα αθροιστικό ποσοστό, καθώς κατηγορίες εργαζομένων ανταμείφθηκαν με υψηλότερες αυξήσεις.

Τέλος στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυξημένες εμφανίστηκαν οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειονότητα αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας. Ο μέσος όρος των αρχικών αποδοχών για τις θέσεις αυτές είναι στα 15.700 ευρώ (χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές).

Scroll to Top