Απώλεια εργασίας: Πώς να την αντιμετωπίσετε. | Ergazomenos.gr

Απώλεια εργασίας: Πώς να την αντιμετωπίσετε.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί στην καριέρα σας είναι η απώλεια εργασίας! Η σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία και οι μαζικές απολύσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία με πολλούς εργαζομένους να βρίσκονται χωρίς δουλειά. Ο αντίκτυπος του κορoνοϊού είναι πλέον κάτι περισσότερο από επίκινδυνο για την υγεία καθώς το οικονομικό κόστος είναι συγκλονιστικό.

Σε αυτήν την εποχή της σοβαρής αβεβαιότητας, η απώλεια εργασίας πολύ πιθανό να μην είναι δικό σας λάθος.  Αρκετές φορές άδικα, άλλες απρόσμενα! Είναι μία απώλεια και γι’ αυτό πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τον κατάλληλο χρόνο ώστε να το αποδεχτεί.

Απώλεια εργασίας: Τι πρέπει να κάνετε

Ηρεμία

Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τι έχει γίνει αλλά και να πάρετε τα «μαθήματά» σας από αυτή την ιστορία. Η απώλεια εργασίας είναι ένα από τα πιο αγχωτικά γεγονότα που περνούν οι άνθρωποι. Θα αντιμετωπίσετε φόβο, άγχος, κατάθλιψη, θυμό αλλά και περιόδους θετικότητας. Απαιτείται χρόνος για να ηρεμήσετε και να το επεξεργαστείτε. Είναι λογικό να αισθάνεστε άσχημα και δεν υπάρχει λόγος να προσποιήστε ότι όλα είναι καλά.

Ελέγξτε τι δικαιούστε

Εάν χάσετε τη δουλειά σας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ακριβώς τι δικαιούστε. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τυχόν αποθέματα, δεδουλευμένες ημέρες διακοπών ή οποιαδήποτε άλλη αμοιβή που σας οφείλουν. Επίσης,  επίδομα ανεργίας, έκτακτα εφάπαξ επιδόματα, συμμετοχή σε voucher. Αυτά και άλλα πολλά, μπορεί να δικαιούστε και θα σας βοηθήσουν οικονομικά αλλά και θα γεμίσουν τον χρόνο σας από το κενό της ανεργίας. Ξεκινήστε αμέσως να σχεδιάζετε έναν προϋπολογισμό. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να βρεθεί μια νέα δουλειά. Χωρίς το εισόδημα που έχετε συνηθίσει, σίγουρα θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες των εξόδων σας.

Οργανωθείτε

Εξετάστε βαθιά την επόμενη σας κίνηση. Σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε, τις πιθανότητες να βρείτε αυτόν τον τύπο εργασίας που επιθυμείτε. Οργανώστε ένα καθημερινό σχέδιο δράσης. Μπορείτε κάθε βράδυ να σημειώνετε τι θα κάνετε την επόμενη μέρα για να βρείτε τη νέα σας εργασία. Προτού αρχίσετε να υποβάλλετε αίτηση για εργασία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερώσετε το βιογραφικό σας . Φροντίστε να συμπεριλάβετε τις πιο σχετικές δεξιότητές σας και να ταιριάξετε τα προσόντα σας με την εργασία. Δημιουργήστε ένα προσαρμοσμένο βιογραφικό για κάθε εργασία στην οποία υποβάλλετε αίτηση.

Ενημερωθείτε και αποκτήστε νέες γνώσεις.

Επενδύστε στην προσωπική σας ανάπτυξη. Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο ή διαδικτυακά μαθήματα ώστε να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας. Έτσι θα παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και θα αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας. Αφιερώστε χρόνο για να βρείτε ποιο είναι αυτό που πρέπει να εξελίξετε, ποια ταλέντα να καλλιεργήσετε και ποιες γνώσεις πρέπει να αποκτήσετε για να ανοίξετε την πόρτα σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Συνδεθείτε με το δίκτυό σας.

 Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για δικτυωθείτε . Χρησιμοποιήστε το LinkedIn, τα επαγγελματικά και προσωπικά σας δίκτυα για να βοηθηθείτε στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας σας. Ζητήστε από τις συνδέσεις σας να σας ενημερώσουν εάν συναντούν νέες θέσεις εργασίας που σας ταιριάζουν. Επικοινωνήστε στοχευμένα και γίνετε μέλος σε επαγγελματικά groups, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να έρθετε σε επαφή με το μελλοντικό σας εργοδότη.

Παρά τις προκλήσεις, πρέπει να μείνετε θετικοί. Κι όμως, πολλές φορές η απώλεια της εργασίας σας, ανοίγει νέα μονοπάτια και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, που ενδεχομένως σας οδηγούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Αρκεί φυσικά να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα.