Βιογραφικό Σωτήρη Τσιόδρα: Ο Έλληνας "πρωταγωνιστής" ενάντια στον κορωνοϊό | Ergazomenos.gr

Βιογραφικό Σωτήρη Τσιόδρα: Ο Έλληνας “πρωταγωνιστής” ενάντια στον κορωνοϊό

Ο παγκόσμιος συναγερμός για τον Covid-19 έχει αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων όλου του πλανήτη, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα, επιφέροντας παράλληλα επιβλαβείς συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της διεθνούς και εγχώριας οικονομίας.

Στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας  αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο των ημερών, όντας εκπρόσωπος τύπου για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ποιος πραγματικά είναι και τι βιογραφικό έχει ο «πρωτοστάτης» ενάντια στην εν λόγω πανδημία;

Το Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σύδνεϋ στις 13 Οκτωβρίου 1965 και έχει καταγωγή από το Νεοχώρι Αργολίδας. Αφού απέκτησε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με άριστα, εξειδικεύτηκε στη λοιμώξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Harvard Medical School. Μια από τις αναρίθμητες αποδείξεις των δυνατοτήτων του είναι η συμμετοχή στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004 και έχει διατελέσει σύμβουλος για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν», Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) καθώς και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων είναι πολύτεκνος με 7 παιδιά, ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και βυζαντινός ψάλτης, που όμως δεν τον εμπόδισε να συμβουλέψει την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας σε ναούς, κάμπτοντας έτσι την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Βασική του αρχή είναι «να είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωση» για τον λόγο αυτό και συμβούλεψε τον Πρωθυπουργό να λάβει πιο δραστικά μέτρα στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησε να εμφανίζει μεγάλα δείγματα εξάπλωσης στην Ιταλία.

Οι Έλληνες τον εκτιμούν για την υψηλή εξειδίκευσή του (διαθέτει βιογραφικό 27 σελίδων), για την ηρεμία και την ψυχραιμία του. Δείχνει την εκτίμησή του για την αφοσίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την συμπάθειά του προς όλα τα θύματα, όντας πραγματικά το αντίδοτο για κάθε είδους ψευδής είδησης. Έχει δεχτεί πολλαπλή πολιτική και διαδικτυακή επίθεση όμως ως άνθρωπος χαμηλών τόνων καταφέρνει να «εξουδετερώσει» κάθε τέτοιου είδους πληροφορία. Είναι μια ταπεινή φυσιογνωμία, ένας σεμνός και ευσυνείδητος άνθρωπος που βλέπει την ιατρική ως λειτούργημα αποφεύγοντας την προβολή. Σίγουρα αποτελεί κορυφαία κυβερνητική επιλογή που χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης όντας επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, όχι μόνο λόγω των περγαμηνών του αλλά και της εξαιρετικής προσωπικότητάς του,κερδίζοντας παράλληλα την εκτίμηση ενός καχύποπτου λαού.

Δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραψε: «Σήμερα, οι  Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας».