Ενσυναίσθηση: το κλειδί για την επιτυχία στη συνέντευξη | Ergazomenos.gr

Ενσυναίσθηση: το κλειδί για την επιτυχία στη συνέντευξη

Aρκετά συχνά εγείρονται διάφορα ερωτήματα γύρω από την επιτυχία μιας συνέντευξης όπως: ποιό είναι το κλειδί της επιτυχίας; Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος συμπεριφοράς στη συνένευξη; Tι είναι αυτό που θα σας εξασφαλίσει τη θέση που επιθυμείτε; Ή ακόμα και τι λάθος κάνατε στη συνέντευξη και δεν πήγε καλά; Μια από τις ικανότητες – κλειδιά που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος και που θα τον βοηθήσει στο να κάνει μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι η ενσυναίσθηση.

Τι είναι ενσυναίσθηση;

Ο όρος «ενσυναίσθηση» αναφέρεται στη συναισθηματική ταύτιση που δημιουργείται μεταξύ δύο ατόμων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ¨εργαλείο¨ που βοηθάει στην κατανόηση της ψυχολογίας, των συναισθημάτων και των σκέψεων των ανθρώπων γύρω μας, ακόμα και αν αυτοί δεν τα εκφράζουν. Πιο συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται μπαίνοντας στη θέση του άλλου και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης  και συμπεριφοράς του, καθώς και τα κίνητρα που τον οδηγούν να φέρεται με το δεδομένο τρόπο. Έτσι, το άτομο που έχει ενσυναίσθηση μπορεί να αντιληφθεί και να βιώσει ο ίδιος τα συναισθήματα του συνομιλητή του, ακόμα και αν αυτός δεν τα εκφράζει ξεκάθαρα ή τα εκφράζει με μη λεκτικό τρόπο. Ως εκ τούτο καταφέρνει τελικά να τον γνωρίσει, να τον κατανοήσει καλύτερα και να επικοινωνήσει μαζί του εις βάθος.

Χαρακτηριστικά ανθρώπων με ενσυναίσθηση
Μερικά από τα κυριότερα γνωρίσματα του χαρακτήρα των ανθρώπων που έχουν ενσυναίσθηση είναι τα εξής:

  • έχουν ανεπτυγμένο ένστικτο
  • είναι πολύ ευαίσθητοι
  • θεωρούν τον εαυτό τους εσωστρεφή
  • η ενέργεια ή τα συναισθήματα των άλλων μπορεί να επηρεάσουν τα δικά τους
  • είναι καλοί ¨ακροατές¨ και για αυτό φίλοι και γνωστοί απευθύνονται σε αυτούς όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα
  • συχνά κατακλύζονται από τα συναισθήματα των άλλων, είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά
  • αρκετές φορές βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους
  • καταλαβαίνουν πράγματα, όπως ¨κινήσεις¨ και συναισθήματα χωρίς να χρειάζονται κάποια εξήγηση
  • αντιλαμβάνονται πράγματα που άλλοι δύσκολα μπορούν κατανοήσουν
  • δε σταματούν να ασχολούνται με ένα πρόβλημα αν δε βρουν μια ικανοποιητική λύση.

Ενσυναίσθηση στη συνέντευξη

Όπως προαναφέρθηκε η ενσυναίσθηση είναι μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα, καθώς συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των ανθρώπινων σχέσεων και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και στη διαδικασία της συνέντευξης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στη συνέντευξη έρχεστε για πρώτη φορά σε επαφή με τον εργοδότη σας, ένα άγνωστο προς εσάς άτομο, με το οποίο πρέπει να συνεννοηθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και να τον πείσετε για το πως οι ικανότητές σας μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία προορίζεστε.

Με την ενσυναίσθηση αρχικά, θα καταφέρετε να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας σας. Έτσι, αφού πρώτα αντιληφθείτε τη συναισθηματική κατάσταση του συνομιλητή σας και το ύφος της συζήτησης – συνέντευξης, θα μπορέσετε να ερμηνεύσετε τα μηνύματά του καλύτερα και να ανταποκριθείτε με τον καταλληλότερο δυνατό τρόπο, ώστε να του κινήσετε το ενδιαφέρον και να απαντήσετε ικανοποιητικά στις ερωτήσεις της συνέντευξης. Αυτό συμβαίνει διότι με την ενσυναίσθηση δεν ακούτε απλά το συνομιλητή σας, αλλά ανταποκρίνεστε προς αυτόν με τρόπο τέτοιο ώστε να αναπτύξετε μια σχέση με αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Πέραν αυτών όμως, κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχετε είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά, τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου του καθώς και τις κινήσεις του σώματός του, διότι έτσι θα μπορέσετε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την πορεία και τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς σας στη συνέντευξη.

Ακόμα, η δεξιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και επιθυμητή για όσους προορίζονται για διοικητικές θέσεις ή για θέσεις που έχουν πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, η ενσυναίσθηση αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να καταφέρει ένας διευθυντής να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων του, αλλά και να βρει τον ιδανικότερο τρόπο για να τους κινητοποιεί και να επικοινωνεί μαζί τους αποτελεσματικά. Όσον αφορά τα επαγγέλματα που έχουν άμεση επαφή με τον πελάτη οι άνθρωποι που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, μπορούν να έρθουν ευκολότερα σε επαφή με τους καταναλωτές, να τους προσεγγίσουν καλύτερα και να κατανοήσουν αμεσότερα τι πραγματικά χρειάζονται και έχουν ανάγκη, ώστε να του παράσχουν το κατάλληλο προϊόν ή υπηρεσία. Παρακάτω αναφέρονται πιο συγκεκριμένα μερικά από τα επαγγέλματα στα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η δεξιότητα της ενσυναίσθησης:

  • Πωλητές
  • Managers
  • Δημοσιογράφοι
  • Καθηγητές

Καταληκτικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό προσόν, το οποίο συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των διαπροσωπικών σχέσεων, μέσα από την πραγματική κατανόηση του συνομιλητή σας, ακόμα και αν αυτός είναι ο μελλοντικός σας εργοδότης. Όσον αφορά τη συνέντευξη, αυτό σας δίνει τη δυνατότητα αρχικά να αντιληφθείτε το συνομιλητή μας, να μπείτε στην ψυχολογία του και να μπορέσετε να δείτε ¨πίσω από τις λέξεις¨ και τα προφανή ή ακόμα και να μεταφράσετε τη μη λεκτική του συμπεριφορά, κάτι που θα βελτιώσει την επικοινωνία σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε ποιος είναι ο ορθότερος τρόπος για να παρουσιάσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τις ικανότητές σας για τη συγκεκριμένη θέση, απαντώντας με τον ιδανικότερο τρόπο στις ερωτήσεις της συνέντευξης. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την εξέλιξη της συνέντευξης και ενδέχεται τελικά να αποτελέσει το κλειδί για την πρόσληψή σας.