Εργασία από το σπίτι; Ορισμένες συμβουλές για να είστε παραγωγικοί! | Ergazomenos.gr

Εργασία από το σπίτι; Ορισμένες συμβουλές για να είστε παραγωγικοί!

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλές εταιρείες να προτείνουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν από το σπίτι. Άλλες εταιρείες δημιούργησαν νέες θέσεις απασχόλησης αποκλειστικά για εργασία από το σπίτι. Για πολλούς, η απομακρυσμένη εργασία είναι μια νέα πραγματικότητα και κάτι που πρέπει να συνηθίσουν.

Είτε γίνεται με επιλογή είτε κατ ‘ανάγκη, η εργασία από το σπίτι έχει τα οφέλη της, όπως η αποφυγή της καθημερινής σας μετακίνησης.  Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι εξαρτάται από εσάς να παρακινήσετε τον εαυτό σας και να αφιερώσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε όπως θα κάνατε στην εργασία σας.

Η ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας μπορεί να ακούγεται ελκυστική αλλά γρήγορα κανείς αντιλαμβάνεται ότι απαιτείται πολύ καλή διαχείριση χρόνου και σωστή οργάνωση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να εργάζεστε αποτελεσματικά από το σπίτι.

  1. Δημιουργήστε το δικό σας χώρο εργασίας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον ιδιωτικό σας χώρο στο σπίτι σας για τη δουλειά σας.  Συγκεντρώστε εκεί όλα όσα χρειάζεστε για να εργάζεστε με ευκολία και βεβαιωθείτε ότι είστε άνετα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να καθίσετε στον καναπέ σας, είναι όμως πολύ καλύτερο να καθίσετε σε ένα γραφείο ή τραπέζι.

  1. Καθιερώστε τη δική σας ρουτίνα

Χωρίς ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, οι γραμμές μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής μπορεί να θολώνουν και να μπερδεύονται. Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο, η καθημερινή ρουτίνα της προετοιμασίας και της μετακίνησης βοηθά τον εγκέφαλό σας να ετοιμαστεί για την ημέρα. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικού σας ενεργοποιητές ώστε να προετοιμάζετε τον εαυτό σας να ξεκινήσει τη μέρα. Δοκιμάστε να αφιερώσετε τον παλιό σας «χρόνο μετακίνησης» σε άσκηση, μουσική, διάβασμα πριν ξεκινήσετε την εργασίας σας.

  1. Κάντε διάλειμμα

Η εργασία στο σπίτι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να είστε πάντα διαθέσιμοι. Αλλά το να είστε «παρόν» δεν είναι χρήσιμο σε κανέναν, εάν η ψυχική σου υγεία υποφέρει. Το να αφιερώνετε χρόνο για διαλείμματα είναι σημαντικό για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του στρες. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο, ώστε να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι όταν επιστρέφετε. Ακόμα και 5 έως 10 λεπτά σύντομων διαλειμμάτων κάθε ώρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την παραγωγικότητά σας.

  1. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους σας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια κοινή πλατφόρμα, πχ Skype, όπου θα συζητάτε με την ομάδα σας. Η εργασία από το σπίτι απαιτεί πολύ συχνή επικοινωνία με τους συναδέλφους σας για να συντονίσετε την εργασία σας, οπότε μη διστάσετε να στείλετε περισσότερα emails.

  1. Θέστε όρια

Το ένα κομμάτι αφορά τα όρια στα άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό αποτελεί και το κλειδί για την ψυχική ευεξία ενώ εργάζεστε στο σπίτι. Μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι όταν εργάζεστε από το σπίτι, αλλά μπορεί να είναι και δύσκολο εάν υπάρχουν νέοι αντιπερισπασμοί όπως τα παιδιά στο σπίτι.

Ομοίως, βάλτε όρια στην εργασία. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συνδεδεμένοι όταν στο σπίτι σας είναι και το γραφείο σας, αλλά προσπαθήστε να αφήσετε τη δουλειά σας όταν τελειώσει το ωράριο εργασίας σας.

  1. Σωστή οργάνωση

Όταν εργάζεστε από το σπίτι πρέπει να διατηρείτε ένα πιο δομημένο καθημερινό πρόγραμμα από το συνηθισμένο. Αξιοποιήστε online εφαρμογές για να οργανώσετε την εργασία σας και για να μπορείτε να την μοιράζεστε εύκολα με τους συναδέλφους σας.

Σίγουρα η εργασία από το σπίτι συνεπάγεται πολλά θετικά, έρχεται όμως και με αρκετές προκλήσεις/δυσκολίες. Εφαρμόζοντας τις παραπάνω τεχνικές είναι σίγουρο ότι η απόδοσή σας θα αυξηθεί και θα εργάζεστε πιο αποτελεσματικά.