Εργασιακή Συνύπαρξη: Τρόποι να τη βελτιώσεις | Ergazomenos.gr

Εργασιακή Συνύπαρξη: Τρόποι να τη βελτιώσεις

Η εργασία μας καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ζωής τώρα πια. Οι ώρες που περνάμε σε ένα γραφείο καλώς ή κακώς αποτελούν σίγουρα το 60% της καθημερινότητας μας. Ποιος θα ήθελε λοιπόν αυτές τις ώρες να της περνάει χωρίς να ανταλλάζει καμία κουβέντα με τους συναδέλφους του. Σίγουρα κανένας! Στην εποχή που διανύουμε η εργασιακή συνύπαρξη όπως όλοι ξέρουμε έχει γίνει αρκετά δύσκολη και φτάνουμε στο σημείο να περνάμε περισσότερες ώρες με τα άτομα από το χώρο εργασίας μας παρά με τα άτομα της οικογένειας μας, τους φίλους μας και τους συντρόφους μας. Καλό είναι να συμβιβαστούμε με αυτό αλλά όμως να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε αυτές τις ώρες πιο ευχάριστες και αρμονικές. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε ορισμένους τρόπους για να γίνει αυτό εφικτό.

Τρόποι για μια σωστή εργασιακή συνύπαρξη

Δείξτε ενδιαφέρον!

Δεν κοστίζει τίποτα το να πεις μια καλή κουβέντα στον συνάδελφο σου, είτε αυτή είναι μια όμορφη πρωινή «Καλημέρα» είτε μια ενθαρρυντική και ευγενική κουβέντα για τη δουλεία που έκανε σήμερα. Σίγουρα θα μπορείς να βρεις λίγο χρόνο είτε τα πρωινά πριν ξεκινήσει το φόρτο εργασίας είτε στα διαλείμματα σας, για να ενδιαφερθείς, να ρωτήσεις και κυρίως να ακούσεις τα ενδεχόμενα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σου ή και ακόμα να ρωτήσεις πως πέρασαν το Σαββατοκύριακο, ποια είναι τα πλάνα τους για το επόμενο και αν ξέρουν κανένα καινούργιο μαγαζί για να επισκεφθείτε. Αυτές οι τόσο «μικρές» αλλά τόσο σημαντικής σημασίας κουβέντες και συζητήσεις μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις σας.

Κάντε πράγματα μαζί!

Το ξέρουμε πως οι ελεύθερες ώρες σας εκτός δουλείας είναι περιορισμένες, αλλά συγχρόνως ξέρουμε ότι όλοι βρίσκετε χρόνο να βγείτε για έναν καφέ, ένα φαγητό ή έστω μια βόλτα. Κανονίστε, λοιπόν, μια έξοδο μαζί με τους συναδέλφους σας, για παράδειγμα προτείνετε μετά τη δουλεία να πεταχτείτε για έναν καφέ στην απέναντι καφετέρια. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθετε πιο κοντά, θα μοιραστείτε τις εμπειρίες σας από τη δουλεία – ειδικά αν είστε καινούργιος σε αυτήν- θα ανταλλάξετε απόψεις και θα ανακαλύψετε πως ένα μεγάλο ποσοστό έχει τις ίδιες ανησυχίες και έγνοιές με εσάς.

Μην σχολιάζετε για να μην σχολιαστείτε!

Άτοπες πληροφορίες και σχόλια σε έναν χώρο εργασίας πάντα θα υπάρχουν λόγω παραπληροφόρησης και κυρίως κακόβουλων ατόμων που τα διαδίδουν. Όπως είναι λογικό λοιπόν όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη διαδικασία είτε να μας σχολιάσουν είτε να μας μεταφέρουν σχόλια για άλλους συναδέλφους μας. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς είναι μην επηρεάζεστε από αυτά που λέγονται και κυρίως μην μεταφέρετε τέτοιου είδους σχόλια. Μην κουτσομπολεύετε κοινώς στη δουλεία σας, δεν προσφέρει τίποτα πέρα από συγχίσεις και μπερδέματα.

Μην πατάτε επί πτωμάτων!

Μην προσπαθήσετε να αναδειχθείτε σε βάρος των υπολοίπων. Άμα κάνετε καλά τη δουλεία σας να είστε σίγουροι πως αυτό θα αναδειχθεί και οι εργοδότες σας το ξέρουν πρώτοι από όλους και θα σας ανταμείψουν για αυτό. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυμπανίζετε τα προτερήματα σας αλλά ούτε και τα ελαττώματα των υπολοίπων. Να φροντίζετε να δείχνετε τον καλύτερο σας εαυτό μέσα από τη δουλειά σας και όχι υποβαθμίζοντας τους συναδέλφους σας. 

Σεβαστείτε τα ωράρια!

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας ευχόμαστε η μέρα να είχε παραπάνω ώρες και αυτό για να μπορούμε να έχουμε επιπλέον προσωπικό χρόνο για την προσωπική μας ζωή. Το ίδιο θέλουν και οι υπόλοιποι. Οπότε από τη στιγμή που δεν μπορούμε, δυστυχώς, να μεγαλώσουμε τη μέρα τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να μη τη σπαταλάμε. Μην αργείτε, λοιπόν, στα meeting και στις συναντήσεις γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει και πηγαίνετε πάντα κατάλληλα προετοιμασμένοι. Επιπλέον, μην «ενοχλείτε» τους συναδέλφους τις ώρες εκτός δουλειάς και πόσο μάλλον τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των διακοπών σας για εργασιακά θέματα, εκτός αν βέβαια είναι επείγον. Κανείς δεν θέλει τις λιγοστές αυτές ώρες να είναι με ένα τηλέφωνο ή υπολογιστή στο χέρι και να απαντάει σε μηνύματα.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μερικά από τα παραπάνω βήματα στον εργασιακό σας χώρο και θα δείτε ότι εργασιακή συνύπαρξη όχι μόνο θα βελτιωθεί κατά πολύ, αλλά και εσείς οι ίδιοι θα ξυπνάτε το πρωί με όρεξη για να πάτε στη δουλειά σας, όσο μπορεί να γίνει αυτό….