Θέσεις εργασίας & social media: πώς να τα αξιοποιήσετε | Ergazomenos.gr

Θέσεις εργασίας & social media: πώς να τα αξιοποιήσετε

Δεν θα είναι πρωτάκουστο για σας αν σας πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας το περνάμε μπροστά από μια οθόνη είτε κάνοντας πλοήγηση στο Διαδίκτυο το γνωστό σε όλους μας «σερφάρισμα» είτε είμαστε συνδεδεμένοι στα social media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους αφού στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είναι 66%, ενώ το ποσοστό αυτό σε ηλικία 18-36 ετών εκτινάσσεται στο 99%. Από αυτούς 67% διαθέτουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως γίνεται αντιληπτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και ως άμεσο επακόλουθο και στην εργασία μας. Για αυτό το λόγο καλύτερα να έχετε και να διατηρείτε ένα ωραίο-αξιοπρεπές προφίλ το οποίο μπορεί να σας φέρει και την ιδανική θέση εργασίας για εσάς.

Συμβουλές για τις θέσεις εργασίας & τα social media

  • Διατηρήσε ένα αξιοπρεπές προφίλ
    Τρεις στους πέντε πιθανούς εργοδότες σας θα αναζητήσουν το προφίλ σας στα social media. Καλό θα ήταν λοιπόν να δουν μια εικόνα που θα τους ικανοποιήσει. Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το ονοματεπώνυμο σας χωρίς ψευδώνυμα, κομμένες λέξεις και διάφορα άλλα σύμβολα. Δεν χρειάζεται να ανεβάζεις φωτογραφία από κάθε κοινωνική εκδήλωση και έξοδο την οποία έκανες. Αντίθετα καλό θα ήταν να έχεις μια σοβαρή παρουσία και να διατηρείς ένα ιδιωτικό προφίλ όπου θα μπορείς εσύ να ελέγχεις ποιος και τι θα βλέπει. Παράλληλα, καλό θα ήταν να μην αναρτάς σχόλια και ειδησιογραφία που σχετίζεται με πολιτικά και κοινωνικά θέματα ή τουλάχιστον να μην παθιάζεσαι και φανατίζεσαι με αυτά.
  • Ανάδειξε τον εαυτό σου
    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια μικρογραφία του βιογραφικού σημειώματος σου. Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, αλλά πρέπει να διατηρείς το προφίλ σου ανανεωμένο με οτιδήποτε σημαντικό κάνεις και σχετίζεται με τις σπουδές σου, την εργασία σου και τις γενικότερες γνώσεις σου. Συγχρόνως, επειδή μπορείς να ανακαλύψεις τα πάντα με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση καλό θα ήταν τα στοιχεία που εμφανίζονται στο προφίλ σου να συμβαδίζουν με αυτά που αναγράφονται στο βιογραφικό σημείωμα σου.
  • Κάνε τη δική σου έρευνα
    Με την τόσο εκτενή χρήση που γίνεται κάθε μέρα υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις μια μικρή έρευνα σχετικά με τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν και να έρθεις σε επαφή με τα άτομα που ήδη δουλεύουν στις συγκεκριμένες εταιρείες και κατέχουν υψηλόβαθμη θέση στο ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου χωρίς απαραίτητα να αναζητούν εργαζόμενο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Χρησιμοποίησε τις κατάλληλες πλατφόρμες
    Το να είσαι ενεργός στα social media δεν σημαίνει να έχεις λογαριασμό σε κάθε πλατφόρμα. Προτίμησε να είσαι εγγεγραμμένος σε δύο με τρείς πλατφόρμες το πολύ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να τις διαχειρίζεσαι σωστά και τις ανανεώνεις συνεχώς, από το να διαθέτεις πολλά προφίλ που δεν τα χρησιμοποιείς.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν εκτενώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσωπική τους ζωή, τώρα πια όμως με μερικές σωστές κινήσεις μπορεί να είναι αυτά που θα παίξουν καταληκτικό ρόλο για το αν θα βρεις μία θέση εργασίας ή όχι. Για αυτό το λόγο αξιοποιήστε τα με σύνεση.