Μέσα μεταφοράς και μετακίνηση για την εργασία | Ergazomenos.gr

Μέσα μεταφοράς και μετακίνηση για την εργασία

Μία από τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σύνολό του ο πληθυσμός είναι η μετακίνηση για την εργασία. Η καθυστέρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι καιρικές συνθήκες και η υπερβολική κίνηση στα αστικά κέντρα, είναι λίγα από τα θέματα που καλείται κάποιος να διαχειριστεί ώστε να φτάσει στην εργασία του. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων δηλώνουν ότι η μετακίνηση για τη δουλειά είναι ένα από τα κύρια προβλήματά τους και τη θεωρούν αβάσταχτη διαδικασία.

Παρ ’όλα αυτά, μεγάλο ρόλο παίζουν τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για το σκοπό της μετακίνησης προς την δουλειά. Οι τυχεροί στην κατηγορία των εργαζομένων είναι αυτοί που μένουν λίγα μόλις λεπτά από το χώρο εργασίας τους και μπορούν να περπατήσουν μέχρι εκεί. Στην περίπτωση όμως που δεν υφίσταται το προηγούμενο σενάριο, σε μακρινές αποστάσεις μεταξύ κατοικίας και εργασίας είναι απαραίτητο, το μεταφορικό μέσο.

Η έξαρση των απανωτών οικονομικών κρίσεων σε Ευρώπη και Αμερική, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των αυξανόμενων ρυθμών της καθημερινότητας, πολλές startups εταιρίες ανέπτυξαν μερικά εναλλακτικά μέσα για να ελαφρύνουν το πρόβλημα της μετακίνησης και να ανοίξουν ένα «παράθυρο» εξέλιξης στην κατηγορία των μεταφορικών μέσων.

Ποδήλατο

Το εναλλακτικό που ήρθε στο χώρο των ποδηλάτων, είναι η παραγωγή ξύλινων ποδηλάτων ή από ξύλο μπαμπού. Η διαφορά με ένα συμβατικό ποδήλατο πόλης είναι ότι πρόκειται για ένα ποδήλατο ελαφρύ και σίγουρα πιο φιλικό για το περιβάλλον. Μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένο ή ακόμα και επικίνδυνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θεωρείται ένα από τα αγαπημένα μέσα μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη, ειδικά όταν πρόκειται για μετακίνηση προς τη δουλειά. Ακόμα και για τα ελληνικά πρότυπα είναι σε μεγάλο ποσοστό, προτεινόμενο μέσο μετακίνησης.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκούτερ

Τα ηλεκτρικά σκούτερ έκαναν την εμφάνισή τους πριν από κάποια χρόνια αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγιναν γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα πριν από περίπου έναν χρόνο. Από τότε γίνονται ορατά όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα στους δρόμους μεγαλουπόλεων.

Το εναλλακτικό χαρακτηριστικό των ηλεκτροκίνητων είναι η οικονομική λύση που παρέχουν καθώς όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν, έχουν δει σημαντική διαφορά στην τσέπη τους αλλά και στο χρόνο που κάνουν για να φτάσουν στον πολυπόθητο προορισμός τους, την εργασία τους.

Ηλεκτρικά πατίνια

Ο λόγος που δεν μπήκαν στην προηγούμενη κατηγορία είναι μια βασική διαφορά που έχουν με τα υπόλοιπα ηλεκτροκίνητα : δεν χρειάζεται να τα αγοράσεις! Είναι ενοικιαζόμενα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όσο χρόνο επιλέξει ο πελάτης με ένα κλικ στην εφαρμογή που διαθέτει η κάθε εταιρία. Έχουν γίνει ήδη ανάρπαστα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και τα προτιμούν περισσότερο σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η εμφάνισή τους έγινε πριν μερικούς μήνες και άλλαξε πολλά δεδομένα στο θέμα της μετακίνησης, καθώς είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τα βρίσκεις κυριολεκτικά παντού! Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που μπήκαν στην διαδικασία να αγοράσουν ηλεκτρικό πατίνι και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας και της μετακίνησης τους. Η λιανική τιμή τους στην αγορά ξεκινάει περίπου από τα 200€ και είναι ιδιαίτερα οικονομικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έξοδα για τα εισιτήρια των  Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ξεπερνούν τα 50€ ανά μήνα.

Ασφάλεια με το χιλιόμετρο

Όσοι δεν θέλετε να αφήσετε την άνεση του αυτοκινήτου σας, βρέθηκε λύση και για εσάς. Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για ελάχιστα χιλιόμετρα την εβδομάδα, ειδικά για να φτάσουν στην εργασία τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι αναλογικό με την κλασσική ασφάλεια που έχουν. Παρατηρώντας αυτό το φαινόμενο, κάποιες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες δημιούργησαν προγράμματα που ο κάθε οδηγός ασφαλίζεται σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που κάνει. Κάτι τέτοιο έχει ήδη βοηθήσει να μειωθούν τα ασφυκτικά έξοδα για την συντήρηση των αυτοκινήτων και πολλοί οδηγοί έχουν δει το αυτοκίνητο με άλλο «μάτι».

Εντέλει;

Ο καθένας επιλέγει τρόπο με γνώμονα το πορτοφόλι του, το χρόνο που κάνει για να φτάσει στην εργασία του αλλά και τη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ας μην ξεχνάμε όμως το κυριότερο: Να σταματήσει το πρόβλημα. Αν απαλλαχτούμε από το άγχος και την κούραση της μετακίνησης, η καθημερινότητα και ο χρόνος εργασίας του καθενός θα αλλάξει κατά πολύ και το χαμόγελο θα είναι περισσότερο αισθητό στην ζωή μας.