Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων | Ergazomenos.gr

Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς εργασίας; Ποια είναι τα επιδόματα, τι προβλέπεται για τις συμβάσεις εργασίας;

Για τον Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν μπορούν να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Συγκεκριμένα προβλέπετε η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο ανάλογα με τις ημέρες που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων: Επιδότηση Μισθού

Ακόμη, δημιουργήθηκε ο μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης που τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ακόμα, ένα από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων είναι ότι προβλέπονται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης το οποίο λειτουργεί ως κίνητρο για την επαναπρόσληψή τους.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες.
Ακόμη, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης,  ότι όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής, διατηρούν το δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.

Τέλος, επεκτείνεται, επίσης,  η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.