Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει μεταξύ άλλων τη σημερινή οικονομία και τον «επαγγελματικό χάρτη» της Ελλάδας. Οι επιπτώσεις, όμως δεν μένουν εκεί. Οι τάσεις που επικρατούσαν μέχρι σήμερα ως προς τη ζήτηση και την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα επαγγέλματα έχει αλλάξει κατά πολύ. Έτσι την ίδια στιγμή που η κρίση επηρεάζει την αγορά εργασίας, η αγορά εργασίας επηρεάζει τα ποσοστά ανεργίας και όλα αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη λίστα με τα μελλοντικά επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο άμεσο μέλλον. Εσύ, λοιπόν, θα μείνεις σταθερός στις παλιές αντιλήψεις για τις επαγγελματικές σου επιλογές. Σίγουρα όχι! Ενημερώσου και προσάρμοσε γρήγορα τις στρατηγικές σου αποφάσεις έτσι ώστε η δουλειά που θα επιλέξεις να μπορεί να σου εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές και έναν ποιοτικό τρόπο ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, τα μελλοντικά επαγγέλματα που ενδέχεται να έχουν αυξανόμενη ζήτηση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι τα εξής:
- Τομέας Πληροφορικής: Ίσως και από τα μοναδικά επαγγέλματα όπου δεν έχουν βιώσει κρίση και πόσο μάλλον παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει διότι διανύουμε την «εποχή της οθόνης» όπου τα πάντα γίνονται από υπολογιστές. Επαγγέλματα, λοιπόν, όπως Mobile Applications Developers, Τεχνικοί Οπτικής Ίνας, Προγραμματιστές, Εγκληματολόγοι Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχουν τεράστια ζήτηση.
- Τομέας Ναυτιλίας: Ένα αρκετά ελπιδοφόρο επάγγελμα ιδιαίτερα στους νέους είναι τα ναυτιλιακά και το διεθνές εμπόριο. Η Ελλάδα λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης, από τα αρχαία χρόνια είχε κυρίαρχη θέση στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που την κάνει μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως. Παρόλα αυτά η ειδίκευση σε αυτές τις θέσεις δεν είναι τόσο μεγάλη. Τα επόμενα χρόνια, όμως, σίγουρα θα αναδείξουν την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο λιμάνι και θα δημιουργηθούν θέσεις όπως Σχεδιαστής Μηχανών Πλοίων, Μηχανικοί και Στελέχη Logistics, Πράκτορας Πλοίων, Στελέχη Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.
- Τομέας Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Μέχρι τώρα αυτός ο τομέας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, και μερικές φορές ίσως και υποτιμημένος, κυρίως στην Ελλάδα. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Μεγαλύτερη, λοιπόν, θα είναι και η ζήτηση για επαγγέλματα όπως Τεχνικοί Αιολικών Εγκαταστάσεων, Βιοκλιματικοί Σχεδιαστές, Ενεργειακοί Μελετητές.
- Τομέας Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης: Είναι ευρέως γνωστό ότι τα social media έχουν κατακλείσει την καθημερινότητα όλων μας. Λογικό, λοιπόν, είναι ότι και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτά τα μέσα ( Social Media Manager, Διαφημιστές, Σύμβουλοι Πωλήσεων ) να έχουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.
- Τομέας Τουρισμού: Ο τουρισμός για τη χώρα μας είναι ένας από τους πιο επικερδής τομής, ακόμα και τώρα στην οικονομική κρίση. Η Ελλάδα κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια τουρίστες, εξωτερικού και εσωτερικού και στο μέλλον αυτά τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο λόγω και της ανάπτυξης των ενναλακτικών μορφών τουρισμού και διασκέδασης. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όπως Στέλεχος Διαδικτυακού Τουριστικού Marketing, Υπεύθυνος Οργάνωσης Ενναλακτικών Μορφών Τουρισμού ( θρησκευτικός, ιατρικός, αθλητικός, ), Οικονομολόγοι Τουρισμού.
Εν κατακλείδι, ο νέος που θα αφουγκραστεί τον παλμό της αγοράς εργασίας και τις ανάγκες της, θα είναι ευνοημένος ως προς την επαγγελματική του αποκατάσταση. Οπότε, λίγο πριν συμπληρώσετε το βιογραφικό σας φροντίστε να κάνετε τις σωστές επιλογές.