Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα 2020 | Ergazomenos.gr

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα 2020

Πλέον οι άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας στο χώρο εργασίας τους. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, το εργασιακό περιβάλλον να είναι διαμορφωμένο έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η ψυχική υγεία των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία των καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο αξιολογούνται για το εργασιακό τους περιβάλλον, πενήντα με εβδομήντα εταιρείες, οι οποίες στο τέλος μπαίνουν σε σειρά κατάταξης. Η διαδικασία που ακολουθείται ξεκινά με τα μέλη της Great Place to Work να μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας και εκεί μοιράζουν ερωτηματολόγια στους εργαζομένους, οι οποίοι, γνωρίζοντας πως ό,τι αναφέρουν δεν θα φτάσει ποτέ στη διοίκηση, καλούνται να απαντήσουν σε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην εταιρεία στην οποία εργάζονται.
«Το καλό εργασιακό περιβάλλον, φαίνεται κυρίως από την ικανοποίηση των εργαζομένων.» σύμφωνα με τον Δημήτρη Γκανούδη, general manager της Great Place to Work στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανούδη, εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζονται, αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους.

«Δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για να δημιουργήσει κανείς ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δική της διαδρομή βασισμένη στην παράδοσή της, στην κουλτούρα της, στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, στα έθιμά της. Διαφορετικός είναι ο τρόπος για μια πολυεθνική, διαφορετικός είναι ο τρόπος για μια παραδοσιακή ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Εάν υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό για όλους είναι η ύπαρξη αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.» εξηγεί ο κ. Γκανούδης
Αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει, ενώ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τις σκανδιναβικές χώρες που πετυχαίνουν πολύ υψηλά νούμερα ετησίως στον συγκεκριμένο τομέα.

Λίστα με τις Επιχειρήσεις με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2020

Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου 2020 και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες μεγέθους: στις 10 καλύτερες εταιρείες με πάνω από 250 εργαζόμενους, στις 10 καλύτερες εταιρείες με 50 έως 250 εργαζόμενους και στις 5 καλύτερες εταιρείες με 20 έως 49 εργαζόμενους.

Οι εταιρείες που διακρίνονται είναι οι εξής:
10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους

    1. DHL Express (Hellas)
    2. ΑΧΑ Insurance
    3. Teleperformance Greece
    4. Epsilon Net
    5. efood
    6. V. Kafkas S.A.
    7. SG Digital
    8. Diamantis Masoutis S.A.
    9. Groupama Asfalistiki
    10. OPAP Group

10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους

    1. ENEL Green Power Hellas
    2. Bausch Health
    3. MARS Greece
    4. British American Tobacco Hellas
    5. Adecco Group Greece
    6. Amgen Hellas
    7. AbbVie Pharmaceauticals
    8. Novo Nordisk Hellas
    9. Euler Hermes Greece
    10. Dialectica

5 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους

    1. S.C. Johnson Hellas
    2. Amuse
    3. Kariera
    4. Ipsen Greece
    5. Convert Group

Καταλήγοντας, πέρα από τις συνθήκες εργασίας που προσφέρει μία επιχείρηση, ο σύγχρονος εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται ορθά το εργασιακό του περιβάλλον και να διαθέτει μηχανισμούς διατήρησης της ψυχικής του ισορροπίας. Διαβάστε εδώ σε προηγούμενο άρθρο τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού χώρου εργασίας.