Παραγωγικότητα και χώρος εργασίας | Ergazomenos.gr

Παραγωγικότητα και χώρος εργασίας

Παραγωγικότητα και χώρος εργασίας, είναι η βασική προτεραιότητα για όλες τις επιχειρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Πριν γίνει μια εκτενέστερη αναφορά στην παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας και με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί, πρέπει να γίνει μια αναφορά στον ορισμό της. Παραγωγικότητα, λοιπόν, είναι η σχέση μεταξύ των εκροών (αποτελεσμάτων) και των εισροών (πόρων) μιας οικονομικής μονάδας. Με πιο απλά λόγια η παραγωγικότητα εκφράζει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούνται οι πόροι για να παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες.

Εν συντομία, όπως γίνεται αντιληπτό από όλους η ύπαρξη της παραγωγικότητας σε μια επιχείρηση επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε μια επιχείρηση δηλαδή στους εργοδότες, άρα έμμεσα και στους εργαζόμενους. Για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας πρέπει να φροντίσουν για αυτό και οι δύο μεριές μιας επιχείρησης, εργοδότες και εργαζόμενοι, ο καθένας με το δικό τους τρόπο.

Παρακάτω θα αναφερθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει η εκάστοτε μεριά.

Παραγωγικότητα και χώρος εργασίας όσον αφορά τους εργαζόμενους:

Θεσπίστε προτεραιότητες: Μια μικρή αλλά αρκετά ουσιαστική συμβουλή που μπορεί να σας «λύσει» τα χέρια είναι η προετοιμασία μία λίστα εργασιών. Καθημερινά, μετά το πέρας της εργασίας σας φτιάξτε έναν κατάλογο με τις εργασίες για την αυριανή μέρα συγκεντρώνοντας στην κορυφή τις πιο βασικές. Με αυτόν τον τρόπο οργανώνεις έτσι το χρόνο σου ώστε να ξέρεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου και τι εργασίες οφείλεις να έχεις τελειώσει μέχρι το τέλος της ημέρας αλλά και πόσο χρόνο απαιτεί η κάθε μια.

Γυμναστείτε: Όσο περίεργο και αν ακούγετε η γυμναστική επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στο χώρο εργασίας σας και στο πόσο παραγωγικοί είσαστε. Η τακτική άσκηση έχει ως αντίκτυπο εκτός από το να διατηρεί το σώμα σας σε μια καλή φυσική κατάσταση να σας κρατάει και διανοητικά «σε φόρμα». Η εκγύμναση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το στρες και να θέτει το μυαλό σε λειτουργία εγρήγορσής.  Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα τα ομαδικά αθλήματα αυξάνουν απόδοση στο χώρο εργασίας και την ενότητα της ομάδας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν αισθητά την παραγωγικότητα και να μειώνουν τα κόστη ασθένειας.

Τοποθετήστε ένα φυτό στο γραφείο σας: Και όμως, τα φυτά αυξάνουν τη παραγωγικότητα σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cardiff η ύπαρξη φυτών στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσει τη παραγωγικότητα των εργαζομένων σε ποσοστό έως και 15%. Αυτό συμβαίνει καθώς αποδείχθηκε ότι οι υπάλληλοι που έχουν στα γραφεία τους φυτά είναι συνειδητά, σωματικά αλλά και συναισθηματικά πιο ευχαριστημένοι από την εργασία τους.

Παραγωγικότητα και χώρος εργασίας όσον αφορά τους εργοδότες:

Ενσωματώστε πολλές γενεές: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξάλειψη του χάσματος των γενεών λόγω της καθημερινής ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει μετατρέψει τους σύγχρονους εργαζόμενους σε ένα καινούργιο είδος υπαλλήλων το οποίο απεχθάνεται να εργάζεται σε ένα τυπικό «αποστειρωμένο» γραφείο εργασίας το οποίο περιλαμβάνει μόνο συνομήλικους αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα εργασίας. Η πολυπλοκότητα, η ποικιλομορφία και εναλλαγή διαφορετικών ιδεών και απόψεων προς το κοινό συμφέρον μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στην εταιρεία διευρύνοντας τη δημιουργικότητα της.

Διαχωρίστε τους χώρους εργασίας: Σύμφωνα με έρευνες η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώνεται όταν εργάζονται σε κοινούς χώρους. Αυτό συμβαίνει καθώς στο χώρο κυριαρχεί ο θόρυβος που επικρατεί, οι συζητήσεις, τα τηλεφωνήματα και γενικότερα όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή τους. Συγχρόνως, στους κοινούς χώρους εργασίας, όπως είναι λογικό, αυξάνονται οι πιθανότητες για ασθένειες μεταξύ των υπαλλήλων, έτσι αυξάνονται οι αναρρωτικές που συνεπάγεται μείωση της παραγωγικότητας (εργαζόμενοι σε γραφεία 3-6 ατόμων έπαιρναν κατά 36% περισσότερες αναρρωτικές σε σχέση με εργαζόμενους σε γραφεία 7 ατόμων που έπαιρναν κατά 62% περισσότερες).

Εν τάξτε την μορφή της ευέλικτης εργασίας: Οι εργαζόμενοι με δυνατότητα εργασίας στο σπίτι είτε από οποιονδήποτε άλλο χώρο δύναται να εργαστούν, αποδεδειγμένα αυξάνουν την παραγωγικότητα τους και είναι πιο προσηλωμένοι στην εργασία τους. Το 87% προτιμά αυτό το μοντέλο εργασίας, καθώς η εργασία από το γραφείο εργασίας θεωρείται απαρχαιωμένη και παλιομοδίτικη. Μάλιστα, σύμφωνα με το 80% των εργοδοτών που επέτρεψαν τους εργαζομένους τους να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες βοήθησε στην πρόσληψη τους και στη διατήρηση μετέπειτα ως κορυφαία στελέχη.  Η εργασία στο σπίτι και σε κάποιον διαμορφωμένο χώρο μειώνει το άγχος και αυξάνει τη δημιουργικότητα και την ευχαρίστηση στην εργασία.