Προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα | Ergazomenos.gr

Προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα

Νέες ελπίδες φαίνονται στον ορίζοντα με τη νέα έρευνα της Manpower Group, για τις προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του 2019, καθώς δείχνει θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ερεύνα που διεξήγαγε η Manpower, σε ένα ενδεικτικό δείγμα 750 εργοδοτών σε όλο το μήκος της χώρας προέκυψε η αύξηση της προοπτικής για νέες θέσεις απασχόλησης με ποσοστό 20%. Ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η στάση των εργοδοτών φαίνεται να είναι σταθερά θετική όσον αφορά την προοπτική για νέες προσλήψεις πράγμα που είναι ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη της χώρας και την αναζωπύρωση της αγοράς εργασίας.

Αναλυτικότερα,

  • το 27% των εργοδοτών πιστεύει ότι η πιθανότητες για νέες προσλήψεις στις επιχειρήσεις τους είναι πολύ πιθανές το τρέχον διάστημα,
  • το 69% δεν περιμένει κάποια μεταβολή στις προσλήψεις και
  • το 3% περιμένει μείωση των προσλήψεων στην επιχείρησή του.

Τα παραπάνω ποσοστά και αποτελέσματα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα 10 χρόνια, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με τα ποσοστά όταν ξεκίνησε η εν λόγω έρευνα το 2008, πριν ακόμα ξεκινήσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Τομείς με μεγαλύτερη προοπτική για νέες θέσεις εργασίας

Οι τομείς που κρατάνε την πρωτιά για την προοπτική νέων προσλήψεων  για το Γ’ τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με την Manpower είναι:

  • ο τομέας των κατασκευών με ποσοστό της τάξης του 29%
  • ο τομέας των μεταφορών και των επικοινωνιών επίσης 29%
  • ο τομέας του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης 28%

Οι προαναφερόμενοι τομείς είχαν αύξηση της πρόθεσης προσλήψεων από 10%-21% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Τα αποτελέσματα ωστόσο που δεν ήταν αναμενόμενα, είναι η επιφυλακτικότητα των εργοδοτών στον τομέα του τουρισμού καθώς η πρόθεση για νέες προσλήψεις είναι μόλις στο 14% ποσοστό μειωμένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με πέρσι και ίσως επηρεάσει αρκετά την αγορά εργασίας μετά το τέλος του τριμήνου.

Ο τομέας των Χρηματοοικονομικών, Ακίνητης Περιουσίας και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις είναι ακόμα ένας με πρόθεση για νέες προσλήψεις σε αρκετά καλό ποσοστό, το οποίο ανέρχεται στο 22% και ίσως να δώσει ένα μικρό έναυσμα στις επιχειρήσεις αν πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του τριμήνου αρκετές προσλήψεις.

Ο τομέας της γεωργίας και ο δημόσιος τομέας είναι αυτοί με τις λιγότερες πιθανότητες για νέες προσλήψεις και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Ειδικά ο τομέας της γεωργίας φαίνεται να έχει πληγεί σημαντικά καθώς οι προβλέψεις προσλήψεων ήταν 22 μονάδες πάνω το 2018, σε σχέση με το 2019, μόλις το 3% των εργοδοτών πιστεύει ότι θα πραγματοποιήσουν νέες προσλήψεις μέχρι και τον Οκτώβριο.

Αναμφίβολα, η αγορά κινείται σε πιο γρήγορους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αναδιοργανωθούν ψάχνοντας για το κατάλληλο προσωπικό που θα κάνει την επιχείρησή τους να εξελιχθεί ακόμα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας τονίζει ότι “Παρά την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά, από τη μεριά μας συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι μόνο με το ταίριασμα των σωστών ανθρώπων στη σωστή θέση μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων”.

Τα ποσοστά μιλούν και δείχνουν ότι θα είναι ευνοϊκά για επιχειρήσεις και εργαζόμενους και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και οι προοπτικές για νέες προσλήψεις ακόμα μεγαλύτερες, γεγονός που μπορεί να δώσει μια ανάσα στην ανεργία που επικρατεί.