Ρατσισμός στο χώρο εργασίας | Ergazomenos.gr

Ρατσισμός στο χώρο εργασίας

Ο ρατσισμός στο χώρο εργασίας και οι διακρίσεις είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και αποτελεί ένα γεγονός που είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία μας. Το 2020 έχει αποδειχθεί μία ιστορική χρονιά λόγω της πανδημίας, πλέον όμως προστέθηκε και η εξέγερση ενάντια στη φυλετική αδικία μετά τον πρόσφατο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα πολλές διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

Ο κοινωνικός ρατσισμός, η ιδιότυπη αυτή μορφή φανατισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς όμως, είναι και θέμα ταμπού στους περισσότερους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, πέρσι καταγράφηκαν «100 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 104 θύματα» , που προήλθαν από ένστολους, δημόσιους λειτουργούς, εργοδότες, απλούς πολίτες και από οργανωμένες ομάδες.

Τι είναι όμως ο ρατσισμός στο χώρο εργασίας; Η διάκριση στην απασχόληση συμβαίνει όταν ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται δυσμενώς λόγω της φυλής του, του χρώματος του, της εθνικής καταγωγής του, του φύλου, της θρησκείας, της αναπηρίας ή της ηλικίας του.

Ρατσισμός: Διάφοροι τύποι

Υπάρχουν πολλά είδη διακρίσεων και ρατσισμού που μπορεί να βιώσει ένας εργαζόμενος για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

  • Άμεση διάκριση
    γίνεται όταν ο εργοδότης αντιμετωπίζει ένα άτομο χειρότερα από κάποιο άλλο σε συγκρίσιμη κατάσταση για τους λόγους που προαναφέρθηκαν
  • Έμμεση διάκριση
    είναι μια πρακτική, πολιτική ή κανόνας που εφαρμόζεται σε όλους έχει όμως αρνητικές συνέπειες σε ορισμένα άτομα.
  • Παρενόχληση
    Πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά, εκφοβισμό ή άλλη συμπεριφορά που έχει ως στόχο ή αποτέλεσμα τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος
  • Εντολή για εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης
    Νοείται όταν ένα άτομο παρακινεί ένα άλλο άτομο να προβεί σε διακρίσεις σε βάρος κάποιου άλλου.
  • Θυματοποίηση
    Γίνεται όταν οι άνθρωποι υφίστανται αρνητικές συνέπειες ως αντίδραση σε καταγγελία για διακριτική μεταχείριση.

Είναι παράνομο να γίνονται τέτοιες διακρίσεις στο χώρο εργασίας είτε κατά τη διαδικασία της πρόσληψής, είτε σε κάποιον που απασχολείται επί του παρόντος.
Ωστόσο, ενώ ο ρατσισμός καθίσταται παράνομη πράξη και καθώς οι νόμοι και οι κοινωνικοί κανόνες βοήθησαν στο να γίνει απαράδεκτος και παράνομος, συνεχίζει να υπάρχει και να εμφανίζεται στην κοινωνία και στο εργασιακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, οι προτάσεις του Δικτύου, του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων φορέων περιλαμβάνουν εκπαίδευση υπαλλήλων, γρήγορη και αποτελεσματική τιμωρία των υπευθύνων για ρατσιστικές επιθέσεις, την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ευάλωτες ομάδες. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι μέρος της αλλαγής που απαιτείται, για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και για να οικοδομήσουμε υποστηρικτικές κουλτούρες σεβασμού και δικαιοσύνης για όλους.

Συνεπώς, αποτελεί απαραίτητο να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο ρατσισμός και οι διακρίσεις εκδηλώνονται στο σύγχρονο χώρο εργασίας, αλλά και να καθιερωθούν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού ώστε να δημιουργηθούν πραγματικά δίκαιοι, χωρίς αποκλεισμούς, χώροι εργασίας.