Συνέντευξη εργασίας «μετ΄ εμποδίων»: οδηγίες προς ναυτιλλομένους! | Ergazomenos.gr

Συνέντευξη εργασίας «μετ΄ εμποδίων»: οδηγίες προς ναυτιλλομένους!

Η ιστοσελίδα Εύρεσης Εργασίας www.ergazomenos.gr, παρουσιάζει κάποιες συχνές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας που κρύβουν ουκ ολίγους σκοπέλους, τους οποίους ο υποψήφιος θα πρέπει εντέχνως να υπερβεί.

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας, ιδιαίτερα σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο οικονομικά περιβάλλον αποτελεί μια πολυσύνθετη και επίπονη διαδικασία, αποτελώντας ομολογουμένως για τον κάθε υποψήφιο έναν μικρό…«Γολγοθά». Η κατάστρωση του κατάλληλου σε κάθε περίπτωση σχεδίου για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου απαιτεί άριστη οργάνωση, σωστό προγραμματισμό και σίγουρα υπομονή, πολλές φορές εκτός ορίων!

Αν ο υποψήφιος καταφέρει να ξεχωρίσει μέσω του βιογραφικού του από τον ογκώδη αριθμό των αιτήσεων που κάθε φορά είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, λόγω του υψηλού ποσοστού της εγχώριας ανεργίας (η οποία αν και εμφανίζει την τάση να αμβλυνθεί δεν οδηγεί αυτόματα σε ανάκαμψη), περνάει στην επόμενη «πίστα» με υψηλό βαθμό δυσκολίας, που δεν είναι άλλη από την συνέντευξη εργασίας.

Συνέντευξη εργασίας: Συνεντευκτής προς υποψήφιο

Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;

Είναι μια από τις πιο βασικές ερωτήσεις ακόμη και των αξιολογητών της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook κατά τις συνεντεύξεις με τους υποψηφίους. Αυτή η ερώτηση επιτρέπει στον υποψήφιο να «ξεδιπλώσει» το γνωστικό του εύρος για την εταιρεία, παρουσιάζοντας παράλληλα το όραμά του για την προσωπική του ανάπτυξη μέσα σε αυτή.

Ο αιτών αρχικά, καλό είναι να γνωρίζει για την εταιρεία και τον κλάδο δραστηριότητάς της, έχοντας πραγματοποιήσει έρευνα εις βάθος, με ενημέρωση που προέρχεται από την εταιρική και άλλες ιστοσελίδες. Αν είναι εφικτή και η συλλογή πληροφοριών που μπορεί να προέλθει από προσωπική επαφή με άλλους υπαλλήλους της εταιρείας ή με άλλα άτομα της αγοράς, θα ήταν επιθυμητή.

Γιατί να σας προσλάβουμε;

Μέσω της συγκεκριμένης ερώτησης, ο εκάστοτε εργοδότης επιθυμεί να κατανοήσει αν:

    • ο υποψήφιος μπορεί να παρέχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την επιχείρησή του
    • ο υποψήφιος είναι σε θέση να φέρει εις πέρας ότι του έχει ανατεθεί
    • ο υποψήφιος ταιριάζει με την ομάδα
    • συνδυάζονται τα προσόντα και οι προσωπικές του δεξιότητες με την εταιρεία
    • η πρόσληψή του θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που η εταιρεία αντιμετωπίζει.

Ουσιαστικά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ο αιτών να μιλήσει για την καταλληλότητά του στην εν λόγω εταιρεία, πώς πιστεύει πως μπορεί να συνταιριάξει με το νέο εργασιακό περιβάλλον καθώς και να αποδείξει πως είναι ο ιδανικός υποψήφιος εστιάζοντας στην προϋπηρεσία και στις προσωπικές του δεξιότητες, ιδιαίτερα αν υπάρχει μετακίνηση σε ένα νέο κλάδο ή σε νέα θέση. Μπορεί επίσης να αναφερθεί στον τρόπο που μπορεί να συνδυαστεί ο νέος του ρόλος με τη μελλοντική του καριέρα, με τη νέα αυτή θέση να αποτελεί το μοναδικό τρόπο επαγγελματικής του εξέλιξης, φτάνοντας παράλληλα πιο κοντά στους επαγγελματικούς του στόχους.

Αναπτύξτε μας μια περίπτωση κατά την οποία ρισκάρατε στην εργασία σας και τελικά αποτύχατε.

Αποτελεί αγαπημένη ερώτηση του επικεφαλής στελέχωσης του τμήματος καταναλωτικών ειδών Hardware της Google, Jeff Moore, σε συνεντεύξεις επιλογής Ανθρώπινου Δυναμικού: «Θέλω στην ομάδα μου ανθρώπους που να είναι πρόθυμοι να ριψοκινδυνέψουν για την εταιρεία, γνωρίζοντας πως οι προσπάθειές τους δεν θα «στέφονται» πάντα με επιτυχία. Σκοπός μου είναι να μάθω τι αποκόμισαν από τις συγκεκριμένες εμπειρίες και πως μπόρεσαν να τις «μετατρέψουν» σε εποικοδομητική ενέργεια, διακρίνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε υποψήφιος μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά την ομάδα μου.»

Κανείς δεν θέλει να τονίσει την αποτυχία, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτή η ερώτηση δίνει μια εικόνα του αιτούντος για τον τρόπο που χειρίζεται τις άσχημες καταστάσεις και αν είναι σε θέση να μπορεί να αναγνωρίζει τα λάθη του και να μαθαίνει μέσα από αυτά. Ο υποψήφιος θα πρέπει να επιδείξει την ειλικρίνειά του αντί να προσπαθήσει να μετατρέψει ένα αρνητικό συμβάν σε θετικό αποτέλεσμα μιλώντας για τις δυσκολίες που πέρασε και τα λάθη που έκανε εξηγώντας τι έμαθε μέσα από την όλη διαδικασία, εστιάζοντας στη συνεχή βελτίωση, που θα αποτελέσει το «κλειδί» της επιτυχίας. Πιθανές παραλλαγές της συγκεκριμένης ερώτησης είναι οι ακόλουθες:

    • Πώς χειρίζεστε την απογοήτευση;
    • Ποια είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική πρόκληση που αντιμετωπίσατε;
    • Μπορείτε να μου πείτε για τον τρόπο που ξεπεράσατε μια αποτυχία;

Έχετε να μας κάνετε κάποιες ερωτήσεις;

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας της Randstad του Καναδά, (https://www.randstad.gr/υποψήφιος/career-blog/archives/οι-16-πιο-challenging-ερωτήσεις-συνέντευξης_7439/) πολλοί υποψήφιοι μετά την υποβολή του ερωτήματος αυτούς θεωρούν πως έχουν ολοκληρώσει τη συνέντευξη προχωρώντας σε χειραψία και στον αποχαιρετισμό, χωρίς να απαντήσουν..…κάτι που πιθανά να θεωρηθεί ως και αδιαφορία εκ μέρους των αξιολογητών.

Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος έχει την ευκαιρία να δείξει τον ενθουσιασμό για τη θέση εργασίας στην οποία ενδιαφέρεται να στελεχωθεί, αποδεικνύοντας παράλληλα πως είναι αφοσιωμένος σε αυτήν. Πιθανές ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

Συνέντευξη εργασίας: Υποψήφιος προς συνεντευκτή

    • Σε αυτή τη θέση πώς θα μοιάζει μια κανονική ημέρα ή μια εβδομάδα εργασίας;
    • Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να συμπληρώσετε για το συγκεκριμένο πόστο εργασίας που δεν αναγράφεται στην περιγραφή της θέσης;
    • Ποια η εταιρική κουλτούρα της εταιρίας σας;
    • Ποια είναι η άποψή σας για την κατεύθυνση της συγκεκριμένης θέσης εργασίας τα επόμενα χρόνια;

Οι παραπάνω ερωτήσεις των συνεντεύξεων χρησιμοποιούνται από πολλές επιχειρήσεις ευρέως κατά τη διαδικασία εύρεσης προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, ο συνεντευξιαζόμενος πριν από ένα interview θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα ο αιτών πριν πάει σε οποιαδήποτε συνέντευξη θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος, για τον οργανισμό (τις υπηρεσίες, τα προϊόντα, τη φιλοσοφία του), για τη θέση που διεκδικεί και να μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί ταιριάζει στο ρόλο και την εταιρική κουλτούρα της εκάστοτε επιχείρησης.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να έχει κατά νου πως η αποστήθιση των απαντήσεων θα μπορούσε να μην είναι και τόσο αποδοτική. Κάνοντας όμως πρόβες δίνοντας τις δικές του απαντήσεις θα ήταν μια καλή επιλογή, μάλιστα αν είναι εφικτό ζητώντας από ανθρώπους του περιβάλλοντός του να καθίσουν απέναντι του σε ένα τραπέζι κάνοντάς του τις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτή η «χείρα βοηθείας» είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κάθε υποψήφιο γιατί απλά είναι δύσκολο κατά τη συνέντευξη να απαντά κατανοητά, γρήγορα και έξυπνα, διότι το άγχος κυριαρχεί όλων των υπολοίπων συναισθημάτων, οπότε η προετοιμασία στο στάδιο αυτό θα αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο για την ετοιμότητά του.

Οι εν δυνάμει εργοδότες αυτό που θέλουν να επιτύχουν μέσω των συνεντεύξεων είναι να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τους δυνητικούς εργαζομένους τους χωρίς να επιθυμούν να τους μπερδέψουν ή να τους παραπλανήσουν. Η κατάλληλη «μαγιά» της επιτυχίας στο συγκεκριμένο στάδιο απαρτίζεται από την ενδελεχή έρευνα, τη σωστή προετοιμασία και την ειλικρίνεια! Διαβάστε περισσότερα tips εδώ