Τομέας Επισιτισμού: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σας. | Ergazomenos.gr

Τομέας Επισιτισμού: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σας.

Ο τομέας επισιτισμού, που αφορά κάθε είδους τουριστικό και επισιτιστικό κατάστημα στην Ελλάδα, είναι ένας αρκετά απορυθμισμένος τομέας, όπου εδώ και έξι έτη από το 2012, γίνεται η προσπάθεια να οριστικοποιηθεί μια απόφαση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τις αμοιβές και τις υποχρεώσεις του καθενός. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε μια κοινή ομόφωνη απόφαση και για αυτό το σκοπό η Διαιτητική Απόφαση μεσολάβησε με μια πρόταση διαμεσολάβησης.

Η πρόταση αυτή, λοιπόν, και τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Οι κατηγορίες που διακρίνονται τα καταστήματα είναι δύο (Ά κατηγορία: εστιατόριο, ταβέρνα, μπαρ, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, οβελιστήριο, ψητοπωλείο – Β΄ κατηγορία: καφενείο, ουζερί, αναψυκτήριο, καφετέρια, ζαχαροπλαστείο, παμπ, φαστ φουντ κ.λ.π.) και ανάλογα διακρίνονται και οι εργαζόμενοι αυτών των δύο κατηγοριών (Ά κατηγορία: αρχιμάγειρας, ά μάγειρας, ΄β μάγειρας, ΄γ μάγειρας, μπουφετζής, λαντζέρης, ψήστης, σερβιτόρος, μπάρμαν, ταμίας – ΄Β κατηγορία: μπουφετζής, πωλητής κρύων πιάτων, ταμίας ψήστης, καθαριστής, λαντζέρης, σερβιτόρος, μπάρμαν). Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων για την Ά κατηγορία ξεκινάνε από τα 674,19€ έως τα 950,17€ και για την ΄Β κατηγορία από τα 661,92€ έως τα 752,69€.

 

Καταστήματα Ά Κατηγορίας

Προσωπικό κουζίνας 
Αρχιμάγειρος

940,76

Μάγειρος Α’

737,73

Μάγειρος Β’

683,94

Μάγειρος Γ’

682,11

Μπουφετζής

680,26

Λαντζέρης

667,52

Ψήστης, ντονερτζής

667,52

Σερβιτόροι-Βοηθοί σερβιτόρων

Αμείβονται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994

Λοιπό προσωπικό
Μπάρμαν

742,96

Βοηθός μπάρμαν

669,31

Αποθηκάριος

672,44

Πωλητές φαγητών, ταμίες

680,35

 

Καταστήματα ΄Β Κατηγορίας

Μπουφετζής πωλητές-τριες κρύων φαγητών

670,25

Ταμίας ψήστης Τεχνίτης πιτσαρίας

657,67

Βοηθητικό προσωπικό
Καθαριστής λαντζέρης-ρα άνω των 18 ετών

656,86

Σερβιτόρος

Αμείβεται με βάση το άρθρο 54 του Ν. 2224/1994

Μπάρμαν

745,24

Βοηθοί των ανωτέρω

655,37

 

  • Τα βασικά επιδόματα που δίνονται στους εργαζόμενους, ανάλογα με το αν τα δικαιούνται, είναι για την ά κατηγορία: γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, πολυετής εργασίας, εορτών, αδείας και ταμειακό επίδομα ενώ για στη ΄β κατηγορία: γάμου 10%, ανθυγιεινής εργασίας, ταμειακό επίδομα ταμεία, πολυετής εργασίας, εορτών, αδείας και τουριστικής εκπαίδευσης.
  • Οι καθορισμένες ώρες εργασίας που προβλέπονται για πενθήμερη εργασία είναι 40.
  • Μετά το πέρας της μισθοδοσίας οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ή την ανάλυση μισθοδοσίας.
  • Απαγορεύεται οι καταστηματάρχες να μην αποδίδουν το φιλοδώρημα επί του λογαριασμού στους σερβιτόρους.
  • Τα διαλείμματα των εργαζόμενων χορηγούνται κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου, λαμβάνοντας όμως, τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της εκάστοτε επιχείρησης.
  • Σε όλο το προσωπικό προσφέρεται η κατάλληλη ενδυμασία και ο εργοδότης υποχρεούται να την αντικαταστήσει σε περίπτωση φθοράς.

Όλα τα παραπάνω είναι οι βασικές αποφάσεις για τους κατώτατους μισθούς και τους όρους εργασίας των εργαζομένων που σχετίζονται με τομέα επισιτισμού που εξέδωσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και ισχύουν αυτή τη χρονική στιγμή στη χώρα μας.