Τρόποι Εύρεσης Εργασίας: Αποστολή Βιογραφικού ή Κύκλος Γνωριμιών

Σε μια αγορά εργασίας άκρως ανταγωνιστική, οπού οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη σταθερότητα και το χαρακτήρα της απασχόλησης, η εύρεση εργασίας απαιτεί οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια εκ μέρους των υποψηφίων προκειμένου να καταφέρουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συνήθεις τρόποι εύρεσης εργασίας είναι η αποστολή βιογραφικού σε μικρές αγγελίες που εμφανίζονται α) σε εξειδικευμένα site του διαδικτύου (π.χ. www.ergazomenos.gr) β) σε μικρές αγγελίες τοπικών και πανελλαδικών εφημερίδων και περιοδικών, η επίσκεψη σε γραφεία ευρέως εργασίας, σε γραφεία διασύνδεσης Πανεπιστημίων και τοπικών γραφείων του ΟΑΕΔ, ή διερευνώντας πιθανές θέσεις εργασίας μέσω τους προσωπικού κύκλου γνωριμιών.

Τρόποι Εύρεσης Εργασίας: Αποστολή βιογραφικού

Είθισται ο ενδιαφερόμενος να αναζητά και να εντοπίζει τη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει μέσω μικρών αγγελιών σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας ή σε εφημερίδες, μελετάει προσεκτικά τις απαιτήσεις και τα απαραίτητα προσόντα στην περιγραφή και αν πληροί τις προϋποθέσεις (οι οποίες αναγράφονται και αντίστοιχα στο βιογραφικό του) κάνει την αίτηση στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα, επισυνάπτοντας –εκτός από το cv του–και μια συνοδευτική επιστολή. Αυτή η μέθοδος ναι μεν απαιτεί αρκετό χρόνο αναζήτησης, όμως δεν έχει οικονομικό κόστος, υπάρχει ευκολία στην πρόσβαση στην πληροφορία ανά πάσα στιγμή και η οργανωμένη αποστολή βιογραφικών στους εργοδότες μπορεί να εξασφαλίσει πολλές πιθανότητες για τον προγραμματισμό μιας συνέντευξης, ενώ η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια.

Κύκλος γνωριμιών

Ο υποψήφιος όντας απορροφημένος από την αέναη αναζήτηση εργασίας, εύκολα εστιάζει την προσοχή του στην αποστολή βιογραφικών παραμελώντας άλλες αποτελεσματικές μεθόδους, όπως η αναζήτηση εργασίας μέσω των προσωπικών συστάσεων. Το ευρύ κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών διευκολύνει την εύρεση εργασίας διότι σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται πως μόνο το 25% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας ανακοινώνεται στον Τύπο ενώ το υπόλοιπο 75%, βρίσκεται στην «κρυφή» αγορά που αφορά στην πρόσβαση στην θέση εργασίας προτού δημοσιοποιηθεί στον Internet, στον Τύπο, ή στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Η δικτύωση (netwοrking) μέσω του κύκλου των γνωριμιών αποτελεί μέθοδο αναζήτησης εργασίας στην «κρυφή» αγορά, διαμέσου μιας σειράς προσώπων που περιλαμβάνει συγγενείς, φίλους, γνωστούς, παλιούς συνεργάτες κ.λ.π., που μπορεί να δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πιθανά να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον υποψήφιο. Έρευνες έχουν εμφανίσει αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό εύρεσης εργασίας μέσω της μεθόδου αυτής ανέρχονται στο 33,3%.

Είναι γεγονός πως μέσω των παραδοσιακών τρόπων αναζήτησης εργασίας, ο υποψήφιος συναντά υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού αφού οι ανοιχτές θέσεις απασχόλησης που είναι δημοσιευμένες έχουν γίνει ευρέως γνωστές, όμως από την άλλη η αναζήτηση εργασίας μέσω του κύκλου γνωριμιών ευνοεί περισσότερο τους έμπειρους υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ευρύτερο δίκτυο γνωριμιών και όχι τόσο τους νέους στην αγορά εργασίας.

Ναι μεν η πρόσληψη δεν απαιτεί….πυρηνική φυσική, όμως αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία και η πρακτική που θα προσφέρει τα καλύτερα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, είναι ο σωστός και οργανωμένος συνδυασμός των τρόπων εύρεσης εργασίας και πάνω από όλα η αμέριστη επιμονή και υπομονή του εκάστοτε υποψηφίου!

Scroll to Top