Η κρίση στην Ελλάδα μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στη χώρα μας, έχει και ως απόρροια την εργασία στο εξωτερικό. Ένα τεράστιο κύμα νέων κυρίως παίρνουν την απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό με σκοπό την εύρεση μιας καλύτερης δουλειάς ή μιας καλύτερα αμειβόμενης δουλειάς. Οι οικονομικές απολαβές από την εργασία στο εξωτερικό είναι πολύ πιο ικανοποιητικές σε σχέση με αυτές της Ελλάδας με αποτέλεσμα να οδηγούν και σε έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής. Το να πάρεις την απόφαση, όμως, για εργασία στο εξωτερικό μέχρι να το υλοποιήσεις, δεν είναι κάτι το τόσο εύκολο, πρέπει να είσαι σίγουρος και να έχεις ελέγξει όλες τις παραμέτρους και τα στάδια που μεσολαβούν. Μερικά από αυτά που χρειάζεται να σκεφτείς πριν μεταναστεύσεις είναι τα εξής:
Καθόρισε τους στόχους σου
Πριν φτιάξεις τη βαλίτσα σου και πάρεις το πρώτο αεροπλάνο για κάποια χώρα πρέπει να έχεις σκεφτεί πολύ σοβαρά αν είσαι όντως έτοιμος και μπορείς να αλλάξεις καθοριστικά τις εργασιακές σου συνθήκες. Πρέπει, δηλαδή, να έχεις αποφασίσει αν αυτό που σε οδηγεί στο να βγεις στο εξωτερικό δεν απλά το διαφώνησες με το αφεντικό σου ή δεν έχετε τον ίδιο τρόπο σκέψης, αλλά να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Θέλω όντως να κάνω αυτό το βήμα και μπορώ να αναλάβω τις ευθύνες που θα μου δοθούν;». Είναι ένα τεράστιο βήμα οπότε δεν πρέπει να το πάρεις αψήφιστα.
Σε ποια χώρα;
Η επιλογή της κατάλληλης χώρας παίζει τεράστιο αν όχι τον πιο καθοριστικό ρόλο. Παρόλο που οι χώρες της Ευρώπης έχουν κοινό νόμισμα, μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και ως επί το πλείστον κοινούς νόμους, διαφέρουν όμως ως προς το κλίμα, τον τρόπο ζωής και την πολιτική κατάσταση. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνεις μια ερεύνα με βάση τα δικά σου «θέλω» για το που επιθυμείς να ζήσεις. Υπάρχει πάντα και η επιλογή της Αμερικής και της Αυστραλίας που εδώ και πολλές δεκαετίες δέχονται αρκετούς Έλληνες μετανάστες. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το θετικό της αγγλικής γλώσσας και των αρκετά καλών απολαβών.
Κάνε έρευνα
Ένα βασικό κομμάτι που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο να επιλέξεις την κατάλληλη χώρα είναι η αγορά εργασίας. Πρέπει να έχεις ελέγξει και να είσαι ενημερωμένος ως προς το αν υπάρχει αρκετή ζήτηση αλλά και προσφορά στον εργασιακό τομέα που ανήκεις. Επιπλέον πληροφορήσου για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και για τις οικονομικές απολαβές στον αντίστοιχο τομέα.
Ρώτα για να μάθεις
Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας έχουμε από ένα τουλάχιστον γνωστό που εργάζεται και μένει στο εξωτερικό. Φρόντισε, λοιπόν, να επικοινωνήσεις μαζί του έτσι να πάρεις τις κατάλληλες πληροφορίες για τη ζωή εκεί. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τον τρόπο ζωής στο εξωτερικό, τις συνθήκες ζωής, τη νοοτροπία των ανθρώπων εκεί ακόμα και τη διαδικασία και τα έγγραφα που απαιτούνται για την εγκατάσταση και τη διαμονή εκεί.
Η εργασιακή μετανάστευση είναι ένα τεράστιο βήμα που θα επιφέρει αρκετές αλλαγές στη ζωή σου, οπότε σίγουρα δεν πρέπει να αποφασίσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Μόνο όταν φτάσεις στο σημείο να είσαι σίγουρος για τη χώρα επιλογής σου και για την ικανοποιητική μισθοδοσία αποστέλλεις το βιογραφικό σου σημείωμα και περιμένεις για μία θετική απάντηση.