Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας και της πληροφορικής αλλάζουν επιτακτικά την καθημερινότητα μας σε όλους τους τομείς. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πάντοτε εμπόδιο, αρκεί μόνο, να βρίσκονται τρόποι προσαρμογής σε αυτές με τον πιο «υγιή» τρόπο. Ο τομέας που έχει επηρεαστεί, ίσως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους είναι αυτός της αγοράς εργασίας. Μια από τις αλλαγές που έχει επέλθει είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας στην αναζήτηση εργασία και η αλλαγή καριέρας σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως είναι τα 40 και έπειτα.
Η αλλαγή καριέρας σε οποιαδήποτε ηλικία μοιάζει τρομακτικό και τεράστιο βήμα, πόσο μάλλον σε μια ηλικία λίγο πιο προχωρημένη. Αυτό, όμως δεν πρέπει να πρέπει να αποθαρρύνει και να εμποδίζει κάποιον που βρίσκεται στην ηλικία των 40 να αλλάξει προσανατολισμό και εργασία, καθώς η τεχνολογία και ο νέος τρόπος ζωής είναι σύμμαχος του σε αυτό. Κανείς δεν πρέπει να παραμένει σε μια δουλεία που θεωρεί ότι δεν έχει να του προσφέρει κάτι και δεν τον καλύπτει είτε οικονομικά είτε ψυχολογικά.
Λόγοι που οδηγούν στην αλλαγή καριέρας
Σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Λονδίνου το 43% των εργαζομένων μεταξύ 45 και 54 ετών αναζητούν νέες εργασιακές ευκαιρίες. Μερικοί λόγοι που οδηγούν στην αλλαγή καριέρας είναι οι εξής:
- Βρίσκονται σε μια δουλειά που δεν τους ταιριάζει.
- Έντονο εργασιακό στρες
- Αναζήτηση εργασίας με καλύτερες αμοιβές και αναγνώριση
- Αιφνίδιες αλλαγές στο χώρο εργασίας ή απόλυση
- Πιθανή λανθασμένη επιλογή εργασιακού τομέα σε μικρότερη ηλικία
Τα άτομα που αποφασίζουν να αλλάξουν κατεύθυνση και τομέα εργασίας σε μια πιο μεγάλη ηλικία από τη συνηθισμένη, απολαμβάνουν την συσσωρευμένη εμπειρία όλων των χρόνων τους. Παρακάτω θα γίνει αναφορά μερικών βημάτων που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θα αποφασίσει να αλλάξει εργασία στην ηλικία των 40 και μετά:
Καθορισμός προτεραιοτήτων
Η εμπειρία χρόνων σε μια δουλειά έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσει τα «θέλω» του κάθε ατόμου (καλύτερος μισθός, λιγότερο άγχος, περισσότερη εξέλιξη, περισσότερη δημιουργικότητα) και να καθορίζει τι ψάχνει σε ένα καινούργιο περιβάλλον και να επικεντρωθεί στην αναζήτηση αυτών.
Προσαρμογή βιογραφικού
Μπορεί να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που χρειάστηκε να συντάξετε το βιογραφικό σας σημείωμα, όμως αν θέλετε να κυνηγήσετε μια νέα εργασία πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Ως όπλο μπορεί να θεωρηθεί η εμπειρία της αξιολόγησης ενός σωστού-πλήρες βιογραφικού από την προηγούμενη εργασίας σας, και σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά να γράψετε ξανά το δικό σας. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε από την αρχή το βιογραφικό σας σημείωμα, αποφεύγοντας την καταγραφή των ασήμαντων στοιχείων που απλά «γέμιζαν» τις σελίδες, όπως προηγούμενη εργασία σε άσχετους τομείς.
Χρησιμοποιήστε τις επαφές σας
Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα της μέχρι τώρα καριέρα σας είναι σίγουρο πως έχετε αποκτήσει ένα τεράστιο δίκτυο επαφών το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας. Αναζητήστε άτομα είτε από το πρώην εργασιακό σας περιβάλλον είτε συνεργάτες σας και ενδιαφερθείτε για τις νέες επαγγελματικές σταδιοδρομίες τους και για θέσεις εργασίας που μπορεί να σας προτείνουν.
«Διαβάστε» ξανά
Και όχι, δεν εννοούμε να βρεθείτε πάλι πίσω από ένα θρανίο, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου κατακριτέο απλά θέλει μεγάλο ψυχικό απόθεμα, αλλά συμπληρώστε τις γνώσεις σας και εξελίξτε αξιοποιώντας τους χιλιάδες νέους τρόπους. Μπορείτε να γραφτείτε σε κάποιο σεμινάριο, να παρακολουθήσετε κάποιο μεταπτυχιακό ακόμα και εξ αποστάσεως, είτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε τις χιλιάδες δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο (online μαθήματα, διαλέξεις, ομιλίες κ.λπ).
Τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ηλικία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην πρόσληψη ενός εργαζομένου όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ένα εκατομμύριο άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω αποφάσισαν να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας.