Η αναζήτηση εργασίας online θεωρείται εσφαλμένα, μια εύκολη διαδικασία και όχι χρονοβόρα. Αυτή η αντίληψη είναι λάθος, καθώς όταν πρόκειται για θέμα εργασίας οι περισσότεροι, προσπαθούν να βάλουν τα δυνατά τους για να κάνουν την καλύτερη εντύπωση στους υποψήφιους εργοδότες. Σίγουρα το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικτυακή αναζήτηση και δεν υφίσταται σε εφημερίδες ή έντυπο υλικό την κάνει πιο εύκολα προσβάσιμη και βολική αλλά όχι εύκολη. Συνήθως οι λόγοι που αυτές οι προσπάθειες δεν αποφέρουν αποτέλεσμα, δεν είναι εξαιτίας του μέσου, δηλαδή το ότι είναι online αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με λάθη αναζήτησης της εργασίας και του τρόπου αίτησης.
Πόσες φορές βρεθήκατε σε επαγγελματικό αδιέξοδο ενώ είχατε μοιράσει βιογραφικά παντού; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η απάντηση είναι πολλές! Αμέτρητες ώρες αναζήτησης εργασίας που συνήθως αποφέρουν μία ή δύο επαγγελματικές συνεντεύξεις.
Αμφίβολες θέσεις και επιχειρήσεις.
Από τα μεγαλύτερα λάθη στην κατηγορία. Πολλοί έχουν πέσει θύματα από αγγελίες εργασίας που δεν είχαν το υπόβαθρο που έλεγαν ή που αυτά που προσέφεραν ήταν εξωπραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν. Τι να κάνετε; Αναζητήστε αξιόπιστες πηγές και ιστοσελίδες. Παρακολουθήστε τις αγγελίες για δουλειά που προσφέρονται και κάντε μια μικρή ερεύνα για κάθε μία από τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό. Αν είναι αξιόπιστες, σίγουρα θα βρείτε αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για απάτη.
Συμβουλή: Αν αντιληφθείτε ότι μια αγγελία πρόκειται για scam ή το βιώσετε οι ίδιοι, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας που βρήκατε τη συγκεκριμένη αγγελία και να τους ενημερώσετε.
Πολλές αιτήσεις.
Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται όταν πρόκειται για την αναζήτηση εργασίας, είναι οι πολλαπλές αιτήσεις που κάνει ο αιτούμενος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σίγουρα η εύρεση εργασίας πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα βιοπορισμού αλλά για να πετύχει χρειάζεται προσοχή και πειθαρχία. Άλλωστε με αυτή την τεχνική είναι πολύ πιθανόν να χαθεί ο εργασιακός στόχος που είχατε επιλέξει. Αρχικά, βρείτε τις αιτήσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και ταιριάζουν στα προσόντα σας και μετέπειτα προσφύγετε να ολοκληρώσετε την αίτηση. Αν δεν ταιριάζουν τα προσόντα σας με τις προϋποθέσεις που αναφέρει η αγγελία, καλό θα ήταν να μην αποστείλετε βιογραφικό.
Κακογραμμένο Βιογραφικό.
Το βιογραφικό είναι μια μικρή παρουσίαση του εαυτού του καθενός και πρέπει να είναι οπωσδήποτε αισθητικά ευχάριστο και καλογραμμένο για τον αναγνώστη. Είναι η εικόνα που θα πάρει σε πολύ λίγα λεπτά (σε μερικές περιπτώσεις δευτερόλεπτα) για την επαγγελματική εμπειρία και την προσωπικότητα ο υποψήφιος εργοδότης ή ο υπεύθυνος εργατικού δυναμικού. Τα ορθογραφικά λάθη και η κακή δομή των πληροφοριών είναι μερικά από τα λάθη που γίνονται σε ένα βιογραφικό σημείωμα και συνήθως «κοστίζουν». Μπορεί το βιογραφικό σας να είναι ένα από τα εκατοντάδες που θα έχει λάβει ο εργοδότης και υπάρχει κίνδυνος να είναι ένα από αυτά που δεν θα προσέξει καθόλου! Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για φτιάξετε το βιογραφικό σας. Μπορείτε να διαβάσετε πώς να το κάνετε εδώ.
Λανθασμένη διαχείριση των Social Media
Η λανθασμένη διαχείριση των Social Media, αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα στην εποχή μας, ειδικά όταν πρόκειται για εύρεση εργασίας. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι σημασία έχουν τα Social Media όταν ψάχνεις για δουλειά; Η απάντηση είναι: Πολύ μεγαλύτερη από ότι νομίζετε. Ο κάθε υποψήφιος εργοδότης θέλει να προσλάβει τον δυνητικά ικανότερο εργαζόμενο για την επιχείρησή του, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι με μια αναζήτηση σε Facebook και Instagram, μπορεί να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα αν δεν προσέχετε τι δημοσιεύετε.
Γι’ αυτό πριν κάνετε την οποιαδήποτε αίτηση για δουλειά, μπείτε στους λογαριασμούς σας στα Social Media και ξεφορτωθείτε ότι αμφίβολο post έχετε αναρτημένο. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ορθογραφικά λάθη και κακόβουλα σχόλια που μπορεί να μην έχετε προσέξει. Αν δεν είστε βέβαιοι για το τι πρέπει να διαγράψετε και τι όχι, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη από γνωστούς και φίλους που μπορεί να είναι πιο αντικειμενικοί από ότι ο εαυτός σας. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε ένα «ξεσκαρτάρισμα» στις πληροφορίες που έχετε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσθέστε σημαντικές επιτυχίες και αναφορές στην επαγγελματική σας εμπειρία αλλά και στην εκπαιδευτική σας κατάρτιση για να δώσετε μια πιο σίγουρη αύρα στους λογαριασμούς σας.
Οι παραπάνω αναφορές σε λάθη και οι διορθώσεις τους, μπορούν να βοηθήσουν να φτιάξετε κάποιες ατέλειες στις κινήσεις που κάνετε στην online αναζήτηση εργασίας και να έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε ιεραρχικά στην θέση που επιθυμείτε. Τίποτα δεν είναι απροσπέλαστο αν γίνει η απαραίτητη προσπάθεια καθότι η κάθε εξέλιξη και διόρθωση που κάνετε μπορεί να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.