Ελληνικός τουρισμός 2019: Οι απειλές της φετινής καλοκαιρινής σεζόν

Σε τουριστική «οδύσσεια» εξελίσσεται η φετινή καλοκαιρινή περίοδος. Σύμφωνα με ενδείξεις και μελέτες, ο «τζίρος» της φετινής θερινής περιόδου θα είναι μέχρι και 20% κάτω σε σύγκριση με την καλοκαιρινή σεζόν του 2018. Πολλά τα αίτια και τα προβλήματα στον Ελληνικό τουρισμό που αντιμετωπίζουν οι εστιάτορες και οι ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας από τα συνεχή κύματα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένου ανταγωνισμού από τις γύρω Μεσογειακές χώρες αλλά και των καιρικών συνθηκών.

Άνοδος γειτονικών χωρών

Αναφορικά με τον τουρισμό των Μεσογειακών χωρών, η Ισπανία έχει καταφέρει να αυξήσει μέχρι στιγμής τις τουριστικές αφίξεις της κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έπεται συνεχόμενη αύξηση μέχρι το τέλος του 2019. Να σημειωθεί ότι το 2018 η Ισπανία έσπασε το ρεκόρ αφίξεών της ξεπερνώντας τους 82,6 εκατομμύρια τουρίστες.

Ο μεγάλος γειτονικός τουριστικός ανταγωνιστής η Τουρκία, το 2018 είδε τον πληθωρισμό της να ανεβαίνει στα ύψη, δίνοντας «πρόσφορο» έδαφος σε αγοραστές και δυνητικούς τουρίστες, καθώς οι τιμές στα καταλύματα και στις υπηρεσίες ήταν τρομερά ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές της Ελλάδας. Αυτό το κύμα αφίξεων ακολούθησε το πρώτο πεντάμηνο του 2019 και ξεπέρασε τα 12,750 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 11,3% σε σχέση με πέρσι.

Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών και συμφωνιών με την Ρωσία, έχει πάρει μεγάλο ποσοστό της αγοράς των Ρώσων, καθώς ολοένα και περισσότεροι στηρίζουν τον τουρισμό της γειτονικής χώρας.

Η Αίγυπτος που είχε σημειώσει τρομερή κάθοδο στις τουριστικές αφίξεις της, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αναμένεται να δεχτεί πάνω από 11,7 εκατομμύρια τουρίστες.

Φορολογικό περιβάλλον

Σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), η Ελλάδα προκύπτει να είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις φορολογικές εισφορές, πράγμα που αποθαρρύνει υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές και κατά συνέπεια μειώνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη της τουριστικής δύναμης της χώρας.

Το 2019, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την πρωτιά στους έμμεσους φόρους ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι φόροι διαμονής και ο ΦΠΑ σε καταστήματα εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα είναι οι υψηλότεροι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και μη κράτη που προαναφέρθηκαν.

Το Μάρτιο που πέρασε, ο ΣΕΤΕ έκρουσε το «καμπανάκι» για απειλή της υψηλής ανταγωνιστικότητας στον τουριστικό τομέα, ενημερώνοντας τον πρώην υπουργό οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αναλύοντας τους λόγους για την απαραίτητη  αλλαγή του φορολογικού περιβάλλοντος. Έδωσε ένα πολύ καλό «χειροπιαστό» παράδειγμα για την κατάσταση του παγκόσμιου φορολογικού «καθεστώτος».

Συγκεκριμένα είπε: «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων τα 33,4 ευρώ αντιστοιχούν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για τις χώρες του ανταγωνισμού τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται από 16,1 ευρώ (Κύπρος) έως 28,2 ευρώ (Κροατία).»

Καιρικά φαινόμενα

Η επιφύλαξη για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν βγαίνει αληθινή καθώς, εκτός των εκτεταμένων φορολογικών θεμάτων και ανταγωνιστικότητας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έπληξαν σημαντικές παραθαλάσσιες περιοχές σε όλο το μήκος της Ελλάδας. Κυρίως όμως το νομό Χαλκιδικής που δημιουργήθηκαν τα περισσότερα και σημαντικά προβλήματα όπως η καταστροφή εγκαταστάσεων, συνεχόμενες διακοπές ρεύματος, οι τραυματισμοί τουριστών κ.α.

Σε ένα προορισμό που κατά την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου έχει 95-99% πληρότητα, αυτή έχει πέσει στα 75-85% (ανάλογα την περιοχή). Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν χαρακτηρίσει ως τραγικούς μήνες, τους Μάϊο – Ιούλιο 2019, καθώς είδαν τις κρατήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα σε σχέση με αυτές του 2018 και ελπίζουν στους υπολειπόμενους μήνες της σεζόν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής δήλωσε ότι μεγάλο ρόλο στην πτώση των πληροτήτων είναι η αναστολή των πτήσεων με Boeing 737 MAX 8 από όλη την Ευρώπη, πράγμα που συνεπάγεται τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στις πτήσεις προς Ελλάδα.

Επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

Τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δηλώνουν ότι για μία ακόμα χρονιά ο τουρισμός κρατάει τα «ινία» σε θέματα προσλήψεων καθώς από την αρχή της σεζόν έχουν δημιουργηθεί 48.147 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των καταλυμάτων και 26.581 σε υπηρεσίες εστίασης.

Βέβαια δεν μπορεί να ξεπεραστεί το περσινό ρεκόρ του 2018 σε περίοδο 18ετίας, καθώς οι θέσεις εργασίας που καλύφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο ανέρχονταν στις 52.609 στον τομέα των καταλυμάτων, 4462 προσλήψεις λιγότερες σε σχέση με πέρσι.

Παρόλες τις δυσκολίες που έχουν κληθεί να διαχειριστούν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, η μόνη μεγάλη πτώση είναι αυτή των συμβάσεων διότι οι συμβάσεις των εργαζομένων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής είναι περισσότερες σε σχέση με τις συμβάσεις πλήρης απασχόλησης.

Το 2018, οι συμβάσεις πλήρης απασχόλησης ξεπέρασαν το 55% του εργατικού δυναμικού στον τουρισμό ενώ οι φετινές συμβάσεις είναι μόλις το 49,6%, παραχωρώντας στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής το υπόλοιπο 50,4% οι οποίες είναι αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με αυτές του προηγούμενου έτους.

Τα χαμηλότερα ποσοστά προσλήψεων σίγουρα θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας κυρίως προς το τέλος της θερινής σεζόν, αλλά η αύξηση στα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι ήδη αισθητή.

Με λίγα λόγια

Ο ελληνικός τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας, με ποσοστό περίπου 30% στο συνολικό ΑΕΠ, υπάρχει ανάγκη για αλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένας από τους λίγους που για αρκετά χρόνια στηρίζει ένα πολύ μεγάλο μέρους του πληθυσμού και ειδικά τους νέους από 18-35 ετών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη όλης της φιλοσοφίας της ελληνικής φιλοξενίας για να αντιστραφεί γρήγορα η κατάσταση πτώσης και να μην χάσει η χώρα ένα από τα μεγαλύτερα «χαρτιά» της.

Scroll to Top