Αγορά Εργασίας: Τι αλλαγές έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

Οι κρίσεις, και κυρίως όσες κατέχουν την ίδια βαρύτητα αυτής που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα, έχουν την αναπόφευκτη ιδιότητα να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Επηρεάζουν την λειτουργία ολόκληρης της οικονομικής ζωής, το πώς εργάζονται οι άνθρωποι, καθώς και την αγορά εργασίας. Είναι πλέον γεγονός, ότι η σημερινή κρίση του κορονοϊού δεν άφησε άθικτη την αγορά εργασίας καθώς έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές αφού οδήγησε σε μία εκτεταμένη αναστολή οικονομικής λειτουργίας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, καθώς η κρίση συνεχίζεται και ενώ έχει γίνει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, οι επιπτώσεις της και το βάθος τους δεν μπορούν ακόμα να αποτυπωθούν επακριβώς.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, οδήγησαν στη δημιουργία μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζομένους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο προστασίας που ανέκοψε τις ισχυρές αρνητικές τάσεις για απολύσεις εργαζομένων που δημιουργήθηκαν. Έχει αλλάξει ριζικά, ήδη από την Δευτέρα 1 η Ιουνίου , το τοπίο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες πλέον, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την μετατροπή του οκταώρου σε εκ περιτροπής εργασία κάνοντας χρήση του προγράμματος «Συν-εργασία». Με αυτόν τον μηχανισμό, οι υπάλληλοι θα επιδοτούνται με 60% των αποδοχών που χάνουν ενώ η τελική απώλεια εισοδήματος θα φτάνει το 16%, για το χρονικό διάστημα από τις 15/6/2020 έως τις 15/10/2020. Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι εργάζονται με μειωμένο ωράριο (κατά 50%) και το μισό μισθό, ενώ οι απώλειες εισοδήματος που θα έχουν θα καλύπτονται κατά 60% από το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Αγορά Εργασίας: Τι προβλέπεται για τις εποχικές επιχειρήσεις.

Στον παραπάνω μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικές επιχειρήσεις (τουρισμού, εστίαση κτλ). Ακόμα οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων είναι υποχρεωμένοι από 1η Ιουνίου να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που είχαν απασχολήσει και πέρσι στην τουριστική σεζόν. Όμως, οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να τους θέσουν όλους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από 1/6 έως 30/9. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ, από το κράτος.

Τέλος όσοι υπάλληλοι δεν εργαστούν φέτος επειδή το ξενοδοχείο τους δεν θα λειτουργήσει, θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης έως 30/09 με ειδικό επίδομα 534 ευρώ ανά μήνα. Πέρα από τις αλλαγές στις συμβάσεις και τους μισθούς, είναι εξίσου σημαντικές οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην εργασιακή κουλτούρα. Το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως, κυρίως στις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του εργαζόμενου, αναμένεται να παγιωθεί έως ένα βαθμό σε πολλές περιπτώσεις. Αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν ως δεδομένο πως δεν μπορούν να εργαστούν στο σπίτι, έχουν πλέον την απόδειξη ότι είναι εφικτό.

Όσο επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα, ακόμα και αν αυτή φαντάζει μακρινό όνειρο, πολλές μεγάλες εταιρείες σκέφτονται το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Πολύ θετικό γεγονός αποτελεί, ότι στα πλάνα τους, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν αλλά πρόκειται να μπουν για τα καλά στη ζωή μας στο άμεσο μέλλον. Οι αλλαγές που πρέπει να προχωρήσει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι δραστικές αλλά θα πρέπει να τις ακολουθήσει για να έχει μέλλον στη νέα πραγματικότητα και στο νέο κόσμο που έρχεται.

Scroll to Top