Lunch break στην εργασία | Ergazomenos.gr

Lunch break στην εργασία

Καθημερινά όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Lunch break στην εργασία, κάνει καλό στην ψυχολογία και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, αποτελεί ένα θέμα αντιπαράθεσης καθώς πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που το παραλείπουν επειδή πιστεύουν ότι οι ανώτεροι τους θα θεωρήσουν πως παρατούν την δουλειά τους και δεν εργάζονται σκληρά. Αντίθετα, τα μικρά διαλείμματα είναι ένα σημαντικό κομμάτι μια παραγωγικής ημέρας αφού ξεκουράζουν τους εργαζομένους και παράλληλα, όταν συνεχίσουν την εργασία τους είναι πιο αποδοτικοί.

Καταλήγουμε στο γεγονός ότι το lunch break είναι ένα παρεξηγημένο γεύμα. Βάσει νόμου ο εργαζόμενος δικαιούται διάλειμμα κατά την διάρκεια της εργασίας τους ωστόσο, κάθε επιχείρηση έχει τη δική της πολιτική και τους δικούς της κανόνες σε ότι αφορά το διάλειμμα.

Επίσης, σχετικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι εργαζόμενοι κάνουν μεσημεριανό διάλειμμα και απομακρύνονται από τον εργασιακό τους χώρο, επιστρέφουν με μεγαλύτερη όρεξη σχετικά με τα εργασιακά τους καθήκοντα και προφανώς με υψηλότερες επιδόσεις. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν κάνουν ή τρώνε στο γραφείο τους, είναι πιο πιθανό να αισθανθούν πιεσμένοι και δυστυχισμένοι, κάτι που επιδρά αρνητικά στην παραγωγικότητα τους.

Εστιάζοντας στην παραγωγικότητα, το διάλειμμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξησή της. Επίσης, ένα lunch break μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση και εξουθένωση στα μέσα της ημέρας και κυρίως στις απογευματινές ώρες.

Ακόμη, δεδομένο αποτελεί ότι το μεσημεριανό διάλειμμα είναι αναγκαίο για την ψυχική αλλά και για την σωματική υγεία του εργαζομένου. Ειδικά στις σημερινές μέρες, το άγχος είναι συνηθισμένο στους εργαζομένους και έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται χρόνο για να επαναφορτιστούν .Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο έξω από την εργασία, για μία σύντομη βόλτα ή για ένα υγιεινό γεύμα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους και της καλύτερης ψυχικής ευεξίας.

Ένα από τα οφέλη του lunch break είναι η αύξηση της δημιουργικότητας των εργαζομένων. Είναι δύσκολο για ένα άτομο να είναι δημιουργικό, καινοτόμο και να αναπτύξει φρέσκιες ιδέες όταν λειτουργεί υπό πίεση και  νιώθει εξαντλημένο. Το μυαλό του χρειάζεται να αλλάξει παραστάσεις, να ηρεμήσει και μία γρήγορη βόλτα για διάλειμμα είναι η καλύτερη ευκαιρία.

Το lunch break είναι η κατάλληλη αφορμή για την κοινωνικοποίηση των εργαζομένων. Η συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων, για κάτι άλλο πέρα από την εργασία μπορεί να ενισχύσει άμεσα την ενέργεια και τη διάθεση τους. Ακόμη, όταν οι εργαζόμενοι τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα μαζί με τους συναδέλφους τους βελτιώνονται οι εργασιακές σχέσεις και τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά διαμορφώνοντας έτσι, πιο ευχάριστο κλίμα στον εργασιακό χώρο.

Σημαντικό είναι να πάρετε ένα πραγματικό διάλειμμα, που μπορεί να σας χαλαρώσει και όχι να διακόψετε για λίγο την δουλειά σας για ένα βιαστικό γεύμα. Καλό είναι επίσης, να προγραμματίζετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα και να μην σπαταλάτε άσκοπα το χρόνο σας. Δηλαδή να διαλέγετε προσεκτικά τις δραστηριότητες και τις εργασίες πριν και μετά το διάλειμμα. Για παράδειγμα, μια συνάντηση ή μία δύσκολη εργασία αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να προκαλέσει άγχος κατά τη διάρκεια του γεύματος με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος διαλείμματος για την προετοιμασία της συνάντησης ή της εργασίας.

Κλείνοντας λοιπόν, οι εργαζόμενοι που τηρούν το lunch break, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την εργασία τους και συνήθως είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί. Παρόλο που οι εργοδότες  δεν μπορούν πάντα να ελέγξουν τον χρόνο διαλείμματος, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να κάνουν τακτικά διαλείμματα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει την ίδια την επιχείρηση γιατί θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και παράλληλα θα ενισχύσει την ευεξία και την παραγωγικότητα τους.