Tips για μία συνέντευξη στο χώρο της εστίασης

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της εστίασης, στις θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου τομέα αλλά και στην εκπαιδευτική κατάρτιση που απαιτείται. Αυτή τη φορά θα κάνουμε λόγο για τη διαδικασία πρόσληψης δίνοντας Tips για μία συνέντευξη στο χώρο της εστίασης

Ο χώρος της εστίασης, ένας τομέας που ανέκαθεν απασχολούσε έναν τεράστιο αριθμό ατόμων κυρίως στη χώρας μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μας καθώς περιλαμβάνει αρκετούς τομείς που μπορεί κάποιος να εργαστεί. Οι κύριες θέσεις εργασίας που απαρτίζουν αυτόν τον τομέα είναι ο σερβιτόρος, σεφ, βοηθός σεφ, υπεύθυνος υποδοχής, μπάρμαν, ζαχαροπλάστης, ψήστης, οινολόγος κ.ά. Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από τη στιγμή που το εύρος επαγγελμάτων είναι τόσο μεγάλο, είναι λογικό και ο ανταγωνισμός να είναι εξίσου μεγάλος. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, για να ξεχωρίσετε; Να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να αποκτήσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε; Παρακάτω σας παρουσιάζονται ορισμένες συμβουλές για συνέντευξη για δουλειά που θα σας φανούν αρκετά σημαντικές.

Tips για μία συνέντευξη στο χώρο της εστίασης

Σωστό Βιογραφικό

Αν και στο συγκεκριμένο τομέα ο τρόπος συνέντευξης μπορεί να μην είναι και τόσο επίσημος, όπως γίνεται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά της συνέντευξης που είναι το βιογραφικό σημείωμα και η επίσημη ενδυμασία είναι απαραίτητα. Ένα σωστό, ολοκληρωμένο και πρόσφατα ενημερωμένο βιογραφικό είναι αυτό που ξεχωρίζει τον σωστό επαγγελματία. Ακόμα και αν δεν έχετε τις απαραίτητες σπουδές επισημάνετε στο βιογραφικό σας τα στοιχεία που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε, όπως ότι έχετε πάρει μέρος σε κάποια εθελοντική εργασία ή ότι έχετε κάνει πρακτική άσκηση.

Προϋπηρεσία

Αναφέρετε όλη την προηγούμενη προϋπηρεσία σας στο συγκεκριμένο τομέα και τις εξιδεικευμένες  γνώσεις τις οποίες αποκτήσατε. Για παράδειγμα η χρήση PDA είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα το όποιο είναι αναγκαίο να επισημάνετε, καθώς και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εαυτού σας που έχετε αποκτήσει (φιλικός, εξυπηρετικός, διαπροσωπικές σχέσεις).

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχετε εργαστεί ξανά στο συγκεκριμένο χώρο είναι θετικό να κάνετε λόγο για στοιχεία του χαρακτήρα σας που θα κάνουν καλή εντύπωση στον εργοδότη σας, όπως προσαρμοστικότητα, γρήγορη εκμάθηση, κοινωνικότητα, εξωστρέφεια, εργατικότητα κ.ά.

Φιλική Αντιμετώπιση

Στο συγκεκριμένο χώρο ένα χαμόγελο, μια φιλική κουβέντα και ένας καλός λόγος μπορούν να σας κάνουν να ξεχωρίσετε όχι μόνο απέναντι στους πιθανούς εργοδότες σας αλλά και στον ενδεχόμενο πελάτη. Οπότε, μην ξεχνάτε να είστε ευχάριστοι και προσιτοί, και αυτό θα εκτιμηθεί αναλόγως. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να φανεί ότι προσποιείστε και ότι δείχνετε ένα  άλλο πρόσωπο του εαυτού σας.

Έρευνα

Πριν από κάθε συνέντευξη για δουλειά καλό είναι να έχετε κάνει μια μικρή έρευνα για την επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα να έχετε δει την ιστοσελίδα της επιχείρησης στο Διαδίκτυο και να γνωρίζετε το μενού που προσφέρει και σε τι κοινό απευθύνεται. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε την εντύπωση ενός σωστού, σοβαρού επαγγελματία που έχει ενημερωθεί κατάλληλα.

Απαντήσεις ενδεχόμενων ερωτήσεων

Είναι σίγουρο πως πέρα από όλα τα παραπάνω θα κριθείτε και για τις απαντήσεις που θα δώσετε στις κλασικές ερωτήσεις για συνέντευξη που πρόκειται να σας θέσουν. Χρειάζεται να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και έτοιμοι να απαντήσετε ακόμα και στην πιο περίεργη ερώτηση που θα σας τεθεί όπως για παράδειγμα: “Για ποιο λόγο να προσλάβουμε εσάς, που δεν διαθέτετε προϋπηρεσία, αντί κάποιον άλλον υποψήφιο”, “Με ποιο μισθό θα ήσασταν ευχαριστημένος”, “Βλέπουμε στο βιογραφικό σας ότι στην προηγούμενη εργασία σας εργαστήκατε για μικρό χρονικό διάστημα για ποιο λόγο συνέβει αυτό;” Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις προσπαθήστε να απαντήσετε όσο πιο επίσημα γίνεται προβάλλοντας τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα δεν χρειάζεται να αρχίσετε να μιλάτε αρνητικά για κάποιον άλλον υποψήφιο, αλλά αντίθετα επισημάνετε τα δικά σας χαρακτηρίστηκαν που θεωρείτε ότι υπερισχύουν. Καλό είναι να μην αναφερθείτε ποτέ σε συγκεκριμένο μισθό που θα θέλατε να λαμβάνετε αλλά να απαντήσετε ουδέτερα λέγοντας ότι η μισθοδοσία εξαρτάται από τον εργοδότη και θεωρείτε ότι πρέπει να είναι αντάξια της απόδοσή. Τέλος άμα γίνει αναφορά σε προηγούμενη εργασία σας μην αναφέρετε ότι δεν ήσασταν ευχαριστημένοι ή ότι είχατε κάποια διαφωνία με το εργοδότη σας. Καλύτερα να απαντήσετε πιο διπλωματικά λέγοντας τους ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν σας άφηνε να εξελιχθείτε επαγγελματικά.

Η συνέντευξη αποτελεί την πιο κρίσιμη στιγμή παρουσίασης του εαυτού σας απέναντι σε ένα πιθανό εργοδότη, φροντίστε να δείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και να κερδίσετε όλες τις εντυπώσεις.

Scroll to Top