Ο Steve Paul Jobs αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της εποχής μας, που σάρωσε στο κλάδο της τεχνολογίας. Γνωστός σε όλους μας ως ένας εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρείας – κολοσσού Apple, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως τεχνολογικός επαναστάτης και οραματιστής στο χώρο των υπολογιστών, καθώς άλλαξε τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ωστόσο, πέρα από την Αpple και κυρίως μετά την αποχώρησή του από αυτή, συνέχισε τις επιχειρηματικές του δράσεις, με σημαντικότερη από αυτές την αγορά της εταιρείας κινουμένων σχεδίων Pixar.
Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή του Jobs, κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν όλα τόσο εύκολα και ωραία όσο μπορεί να πιστεύεται. Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και η γεμάτη περιπέτειες πορεία προς την επιτυχία έκαναν το ταξίδι της ζωής του πιο απαιτητικό και επίπονο. Ο Steve, καρπός του έρωτα της Joanne Schieble με τον Abdulfattah Jandali, γεννήθηκε στο San Francisco στις 24 Φεβρουαρίου του 1955, ωστόσο μετά τη γέννησή του, η εικοσιτριάχρονη τότε μητέρα του αναγκάστηκε να τον δώσει για υιοθεσία, διότι ο πατέρας της δεν ενέκρινε τη σχέση της. Έτσι, τελικά υιοθετείται από τον Paul και την Clara Jobs.
Από νεαρή ηλικία γίνεται φανερό ότι ο Jobs παρουσιάζει δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο, το οποίο θεωρεί βαρετό. Στο πρώτο του τεστ νοημοσύνης το υψηλό σκορ τον οδηγεί, με τη σύμφωνη γνώμη καθηγητών και γονέων, να παραλείψει μια τάξη. Βέβαια, το πρόβλημα της έλλειψης φίλων είναι πλέον φανερό, για αυτό και περνάει τον περισσότερο χρόνο του σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων ή ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας, ενώ παράλληλα αρχίζει τη χρήση μαριχουάνας και LSD. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 πλέον, έχοντας συμμεριστεί την κουλτούρα των χίπηδων, σπουδάζει στο κολλέγιο ¨Reed¨ και το 1974 εργάζεται ως σχεδιαστής Video Game στην εταιρεία Atari. Ωστόσο, σύντομα αφήνει τη δουλειά του, την οποία πια βρίσκει ανούσια και κάπως έτσι μαζί με τον Steve Wozniak ιδρύουν την Apple Computer στο γκαράζ του.
Μετά τις εξελίξεις που έγιναν στην Apple όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Steve βρίσκεται στα 30 του χρόνια απολυμένος από την ίδια του την εταιρεία. Έτσι, με τα χρήματα που διαθέτει από τις μετοχές της Apple, το 1986 αγοράζει την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Pixar, από το γνωστό σκηνοθέτη της σειράς ταινιών ¨Πόλεμος των άστρων¨, George Lucas. Τη στιγμή που ο Jobs αγόρασε την Pixar, διέθετε στο δυναμικό της 44 εργαζομένους, οι οποίοι ήλπιζαν να δημιουργούν τις ταινίες εξ’ολοκλήρου από τον υπολογιστή τους. Καθώς όμως η τεχνολογία αυτή δεν ήταν ακόμα διαθέσιμη, ο Jobs επικέντρωσε το προσωπικό του στη δημιουργία πιο εμπορεύσιμων προϊόντων. Έτσι, πρώτο προϊόν ήταν το ¨Pixar Image Computer¨, ένας υπολογιστής ο οποίος παρήγαγε εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης, στην επίσης υψηλή τιμή των 135.000$. Η ανταπόκριση που υπήρχε ήταν κυρίως από νοσοκομεία και υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο δεν αρκούσε για τη συνέχεια της παραγωγής, κάτι που φάνηκε και από τις πωλήσεις που ανήλθαν σε μόλις 100 υπολογιστές. Έτσι, ενώ η επιχείρηση αρχικά επικεντρωνόταν στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκος, προκειμένου να συνεχίσει να επιβιώνει άρχισε να δημιουργεί τρισδιάστατες διαφημίσεις για μεγάλες επιχειρήσεις, ένα concept που τελικά αποδείχτηκε επιτυχημένο.
Λίγο αργότερα, το 1991 η Pixar συνεργάζεται με την Walt Disney Pictures και δημιουργούν την Computer Animation Production System (CAPS), που έρχεται να κάνει την ανατροπή στη δημιουργία των κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. H συνεργασία αυτή αργότερα χάρισε την επιτυχία στην Pixar, καθώς έτσι κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά τρισδιάστατα σκηνικά που ενσωματώθηκαν σε μεγάλες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, όπως είναι ο Αλαντίν και η Πεντάμορφη και το Τέρας. Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζομένους να δημιουργήσουν τελικά την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τους υπολογιστές τους. Φυσικά, δεν πρόκειται για άλλη από το Toy Story, μια ταινία που θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες, καθώς απέσπασε οκτώ βραβεία Annie και το Oskar στην κατηγορία ¨Εξαιρετικό Επίτευγμα¨, ενώ ήταν υποψήφια και για δύο Χρυσές Σφαίρες.
Από τη στιγμή συνεργασίας των δύο μεγάλων εταιρειών, όλα τα στάδια δημιουργίας των ταινιών μεγάλου μήκους γίνονται από την Pixar και το μεγαλύτερο κόστος καλύπτεται από την Disney, η οποία αναλάμβανε και τη διαφήμιση και διανομή των ταινιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1997, μετά τη δημιουργία του Toy Story, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν δεκαετές συμβόλαιο για τη δημιουργία πέντε ταινιών. Σύμφωνα με το συμβόλαιο η Disney θα εισέπραττε το 10-15% των εσόδων ως φόρο για τις παροχές της, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων των ταινιών. Η συμφωνία αυτή αποδείχτηκε εξαιρετικά κερδοφόρα και για τις δύο επιχειρήσεις με την Pixar να λαμβάνει 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή των συνολικά έξι μέχρι τότε ταινιών. Με το πέρας του συμβολαίου, το 2006, η Disney αγοράζει το 51% των μετοχών της Pixar, έναντι 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων, συγχωνεύοντας έτσι και τις δύο εταιρείες.
Καταληκτικά, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο Steve Jobs ήταν ένας ευφυής επαγγελματίας που παρά τις αντιξοότητες που του τύχαιναν, λόγω της εφευρετικότητας και της αγάπης που έτρεφε για τη δουλειά του έβρισκε πάντα τον τρόπο να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει. Άλλωστε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτές είναι και κάποιες από τις σημαντικότερες αρετές για την επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος είχε δηλώσει: “Είμαι πεπεισμένος πως το μισό από αυτό που χωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους μη επιτυχημένους είναι η επιμονή.” Αυτό λοιπόν μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα και για όλους μας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να προσπαθούμε περισσότερο για την επίτευξη των στόχων μας!