Μέχρι εδώ όλα πήγαν καλά, έφτιαξες σωστά το βιογραφικό σημείωμα σου, έστειλες τις αιτήσεις σύμφωνα με τις θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν και τώρα έφτασε η κρίσιμη στιγμή που σε κάλεσαν για συνέντευξη. Αν αναλογιστείς πόσες αιτήσεις και βιογραφικά σημειώματα για εύρεση εργασίας έχεις στείλει, το επόμενο βήμα της συνέντευξης είναι όντως ένα σημαντικό επίτευγμα και ειδικά όταν η συγκεκριμένη δουλεία σε ενδιαφέρει πραγματικά.
Έφτασε, λοιπόν, η κρίσιμη ώρα της συνέντευξης και έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για τις ερωτήσεις που θα σου θέσουν και έχεις προετοιμάσει και κάποια λόγια για να παρουσίασες τον εαυτό σου. Μέσα σε αυτό το άγχος που σε διακατέχει εκείνη τη στιγμή που μπαίνεις στο δωμάτιο για την πολυπόθητη συνέντευξη είναι σίγουρο πως έχεις ξεχάσει να δώσεις προσοχή σε κάποια μικροπράγματα, που όμως έχουν καθοριστικό ρόλο στο να κάνεις θετική ή αρνητική εντύπωση.
- Μην απασχολείτε τα χέρια σας.
Προσπαθήστε όσο άγχος και να έχετε να το εκτονώσετε με τρόπους που δεν είναι ορατοί από τα άτομα που σας παίρνουν συνέντευξη. Απελευθερώστε τα χέρια σας από όλα τα αντικείμενα που μπορεί να σας «προδώσουν» ( στυλό, καπάκι, χαρτάκια, τσιγάρο κ.λ.π. ) , και το πιο σημαντικό απενεργοποιήστε το κινητό σας. Το να ασχοληθείς έστω και ένα δευτερόλεπτο με το κινητό σου εκείνη τη στιγμή ίσως αποτελέσει το μοιραίο λάθος.
- Χαμογελάτε με μέτρο
«Φορέστε» το καλύτερο σας χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι απαραίτητο στοιχείο αλλά σε καμία περίπτωση μην το παρακάνετε. Πρέπει να είστε ευχάριστοι και προσιτοί αλλά μην φτάσετε στο σημείο της υπερβολής. Χαμογελάτε λοιπόν με μέτρο και όχι προσποιητά. Να είστε ο εαυτός σας αλλά η καλύτερη εκδοχή αυτού.
- Καθίστε σε όρθια και ίσια θέση
Μερικές φορές η γλώσσα του σώματος υποδηλώνει παραπάνω πράγματα για εσάς από ότι νομίζετε. Χρησιμοποιήστε το, λοιπόν, προς όφελος σας. Καθίστε στην καρέκλα σε όρθια και ίσια θέση, χωρίς να δείχνετε υπερβολική αυτοπεποίθηση αλλά ούτε και αμηχανία απέναντι στο συνομιλητή σας.
- Να κρατάτε οπτική επαφή
Το να μένεις προσηλωμένος στο συνομιλητή σου-ενδεχόμενο εργοδότη σου είναι το Α και το Ω σε μια συνέντευξη για εύρεση εργασίας. Η αποφυγή οπτικής επαφής υποδηλώνει αμηχανία, αδιαφορία και ίσως και απόσπαση προσοχής, στοιχεία που σίγουρα δεν σε τοποθετούν στην κορυφή της λίστας επιλογών.
- Να έχετε καλή και σταθερή χειραψία
Με την είσοδο σας στο χώρο συνέντευξης το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να κάνετε μια καλή και κυρίως σταθερή χειραψία με το άτομο που έχετε απέναντι σας. Μην αψηφήσετε καθόλου αυτή την κίνηση, γιατί είναι το πρώτο πράγμα από το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα για εσάς. Τι εννοούμε με αυτό; Μια δυναμική και σίγουρη χειραψία υποδηλώνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Οπότε ακόμα και αν σας διακατέχει το άγχος εκείνη την ώρα προσπάθησε όσο μπορείς να το «κρύψεις» με αυτόν τον τρόπο.
- Μην σταυρώνετε τα χέρια σας
Προφανώς και θέλετε να αναδείξετε τον καλύτερο σας εαυτό τη στιγμή της συνέντευξης, οπότε καλύτερα μην σταυρώσετε τα χέρια . Αυτή η κίνηση, ακόμα και αν είναι βολική αρκετές φορές, προδιαθέτει τον απέναντι σου αρνητικά και δείχνει μια αμυντική στάση, και ίσως και λίγο υπεροπτική, όποτε σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δικό σας σκοπό.
Ένα ορθό βιογραφικό σημείωμα και μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις πιστά στη διαδικασία της συνέντευξης θα σε οδηγήσουν στην πολυπόθητη θέση εργασίας.
Καλή επιτυχία!!