Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλειο βιογραφικό σημείωμα.

Η αναζήτηση εργασίας μέσω αποστολής βιογραφικών, των επονομαζόμενων παγκοσμίως και ως CV, αποτελεί μια μορφή πλειστηριασμού. Οι ενδεχόμενοι εργοδότες αποτελούν τους αγοραστές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τον «καλύτερο εργαζόμενο», δηλαδή το καλύτερο βιογραφικό σημείωμα.

Σε μια τέτοια μάχη για μια θέση εργασίας μεταξύ ενός τεράστιου αριθμού βιογραφικών αυτός που θα κερδίσει είναι ο υποψήφιος με το καλύτερο βιογραφικό σημείωμα, και όταν λέμε καλύτερο βιογραφικό σημείωμα δεν εννοούμε αυτό με το μεγαλύτερο αριθμό σπουδών, μεταπτυχιακών, ξένων γλωσσών, προϋπηρεσίας κ.λ.π. , αλλά αυτόν που έχει το πιο άρτιο βιογραφικό. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που σίγουρα θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες, έτσι ώστε να «πουλήσεις» καλά τις δεξιότητες σου.

Πρώτο tip:Το βιογραφικό σημείωμα να είναι μικρό, σωστό και περιεκτικό! Ένα βιογραφικό συνήθως καταλαμβάνει μέχρι δύο σελίδες, φρόντισε αυτές οι δύο σελίδες να αξίζουν. Ο μέσος εργοδότης δεν αφιερώνει παραπάνω από 20 δευτερόλεπτα στο να διαβάσει το βιογραφικό σου, οπότε καλύτερα να μην αναγράφεται όλη η ιστορία της ζωής σου. Αυτό που ενδιαφέρει να δει κάποιος εργοδότης είναι οι βασικές σπουδές σου, η ουσιώδης προϋπηρεσία, αν υπάρχει, και λίγα για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου ως άτομο. Οπότε φρόντισε να μην μακρηγορείς και να καταγράφεις αληθή πράγματα που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Δεύτερο tip: Διαφοροποίησε το! Όλοι οι εργαζόμενοι καθημερινά τήνουν να στέλνουν μαζικά το βιογραφικό τους σε διάφορες εταιρείες και εργοδότες. Λάθος! Ο κάθε υποψήφιος εργοδότης διαφέρει. Πριν στείλεις το βιογραφικό σου κάνε μια μικρή έρευνα στο που θες να απευθυνθείς, έτσι ώστε να διαμορφώσεις το βιογραφικό σου αναφέροντας στοιχεία που ενδεχομένως τους ενδιαφέρουν.

Τρίτο tip: Ενημέρωσε το βιογραφικό σου! Είτε ψάχνεις για δουλειά εκείνη τη χρονική περίοδο είτε όχι, οτιδήποτε σημαντικό κάνεις που μπορεί να σου προσφέρει παραπάνω πόντους, κατέγραψε το εκείνη τη στιγμή. Μην περιμένεις να βρεθείς στην ανάγκη εύρεσης εργασίας για να ενημερώσεις το βιογραφικό σου γιατί σίγουρα θα παραλείψεις σημαντικά κομμάτια.

Τέταρτο tip: Τα ορθογραφικά μετράνε! Και όμως ένα ασήμαντο ορθογραφικό λάθος μπορεί να σου κοστίσει τη θέση εργασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργοδοτών θα απορρίψει κατευθείαν το βιογραφικό που έχει λάθος, είτε αυτό είναι ορθογραφικό, είτε συντακτικό. Φρόντισε, λοιπόν, την εικόνα του βιογραφικού σου, να είναι ευπαρουσίαστο με bulletpoints, να μην έχει λάθη και αν θες να έχει φωτογραφία. Φωτογραφία που να μην είναι από το facebook, αλλά μία ευπαρουσίαστη και δυναμική.

Πέμπτο tip: Social Media τώρα και στο βιογραφικό ! Τα socialmedia, όπως όλοι ξέρουμε, τώρα πια έχουν κατακλείσει την καθημερινότητα μας. Αφού φροντίσεις πρώτα να κάνεις μια επεξεργασία στο προφίλ σου στα socialmediaέτσι ώστε να δείχνει κάπως πιο επίσημο, συμπεριέλαβε τα link που έχουν κάποιες παραπάνω πληροφορίες για σένα, γιατί ούτως ή άλλως οι ενδεχόμενοι εργοδότες σου θα σε ψάξουν.

Μια τελευταία συμβουλή, που θα προσθέσει κάποιους επιπλέον πόντους στο βιογραφικό σου είναι το να συμπεριλάβεις σε αυτό και videoCV. Θα αναφερθούν αναλυτικά τα οφέλη του videoCVσε επόμενο άρθρο που θα ακολουθήσει.

Scroll to Top