Επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές: Προληπτικά τεστ και τηλεργασία | Ergazomenos.gr

Επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές: Προληπτικά τεστ και τηλεργασία

Δυστυχώς το τέλος του Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και αυτό για τους περισσότερους σημαίνει επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές, επιστροφή στη βάση και προσαρμογή στην πραγματικότητα της πόλης και στην ρουτίνα της δουλειάς.

Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη της πανδημίας αυτό αποτελεί ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία. Έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός πως υπάρχουν πολλά κρούσματα, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βλέπουν μεγάλη αύξηση στους αριθμούς.

Λόγω της μεγάλης αύξησης, ενεργοποιήθηκε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 και εστάλη στα κινητά των πολιτών επείγουσα ειδοποίηση για τον κορωνοϊό και όσους επιστρέφουν από διακοπές. Η Πολιτική Προστασία μέσω του μηνύματος αναφέρει πως ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι αυξημένος και καλεί όσους επιστρέφουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. Η αποστολή του μηνύματος αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό.

Συνεπώς, η επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές,  βρίσκει πολλούς εργαζομένους ενώπιον ενός νέου καθεστώτος με τεστ ανίχνευσης COVID-19 και τηλεργασία διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από εργαζόμενους που έρχονται από τις 16 επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές της χώρας (Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω).

Δεν έλειψαν όμως οι καταγγελίες εργαζομένων για το γεγονός ότι οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να κάνουν προληπτικά το τεστ με δικά τους έξοδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  ανακοινώνοντας πριν από λίγες ημέρες τα νέα μέτρα, αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών). Όπως ο ίδιος εξήγησε, τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Επιστροφή από διακοπές | Προληπτική τηλεργασία

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν την τηλεργασία, προληπτικά για ορισμένες μέρες.  Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται για παράδειγμα από τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη συστημική τράπεζα στην ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρει πως επαναφέρεται το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε τηλεργασία έως το 70%”, ενώ “συστήνεται στους επικεφαλής κατά την κρίση τους και όπου αυτό είναι εφικτό να προτείνουν τηλεργασία 1 εβδομάδας σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από την θερινή άδεια τους”.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου έως 31 Αυγούστου.

Οι ειδικοί εθιστούν προσοχή και η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς,  η επιστροφή από διακοπές αποτελεί πλέον μία σημαντική πρόκληση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.