Ερωτήσεις «Παγίδα» στη Συνέντευξη και πώς να τις Απαντήσετε

Συμπλήρωσες το βιογραφικό σημείωμα σου, βιντεοσκόπησες το Βίντεο Βιογραφικό σου, τα έστειλες και τώρα σε κάλεσαν για συνέντευξη. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι εδώ. Μπαίνεις στην αίθουσα λοιπόν, συναντάς τα άτομα που πρόκειται να σου πάρουν συνέντευξη και αφού συνεχίσεις στην παρουσίαση του εαυτού σου και των προσόντων σου, φτάνει το σημείο που εσύ σταματάς να μιλάς και αρχίζουν οι ερωτήσεις από τους συνομιλητές σου. Ένα αρκετά κομβικό σημείο που μπορεί να μην το χειριστείς σωστά και να πέσεις και εσύ στην παγίδα μαζί με τόσους και τόσους. Ενώ λοιπόν μπορεί να έχουν πάει όλα καλά στη συνέντευξη να σου κάνουν μία- δύο από τις ερωτήσεις παγίδα στη συνέντευξη και να αποβούν καταστροφικές.

Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο υπάρχουν και γίνονται ακόμα αυτές οι ερωτήσεις αλλά καλώς ή κακώς πρέπει να τις απαντήσεις και να τις απαντήσεις και σωστά. Πρέπει να έχεις ετοιμάσεις λοιπόν μια στάνταρ απάντηση που θα ικανοποιήσει τα άτομα που κάθονται απέναντι σου, δηλαδή τα ενδεχόμενα αφεντικά σου, θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους και κατά κύριο λόγο θα αναδείξουν τα στοιχεία του εαυτού σου που εσύ επιθυμείς. Για να αποδείξεις λοιπόν, πως είσαι πάντα σε ετοιμότητα και να αποφύγεις την αμηχανία της στιγμής που δεν ξέρεις τι να απαντήσεις σου παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις κλισέ ερωτήσεις που μπορεί να σου θέσουν και πως θα μπορούσες να απαντήσεις.

  • Ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου;

Στην συγκεκριμένη ερώτηση δεν χρειάζεται τόσο να αναφερθείς στις τεχνικές γνώσεις σου, διότι λίγο πολύ και οι υπόλοιποι «ανταγωνιστές σου» θα έχουν τις ίδιες γνώσεις και μερικές φορές μπορεί και περισσότερες. Οπότε καλύτερα να απαντήσεις πιο έξυπνα κάνοντας λόγο για τις δικές σου δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με τις θέσεις στις οποίες έχεις ειδικευτεί στο παρελθόν αλλά και με τη θέση την οποία διεκδικείς.

  • Ποιες είναι οι αδυναμίες του χαρακτήρα σου;

Μην απαντήσεις ποτέ με την πολυχρησιμοποιημένη κλισέ απάντηση του «Είμαι επαγγελματίας», «Δουλεύω πολύ σκληρά», Δεν μπορώ να αφήσω μια εργασία στη μέση». Το ξέρουμε πως είναι ψέμα, το ξέρεις και εσύ πως είναι ψέμα και κυρίως το ξέρουν και τα άτομα που δίνεις συνέντευξη. Οπότε προτιμότερο να αναφέρεις κάποιο υπαρκτό μειονέκτημα σου που δεν θα σου κόστιζε, όμως αυτή τη θέση εργασίας. Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιο ανώδυνο χαρακτηριστικό σας όπως ότι δυσκολεύεστε να μιλήσετε

  • Για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το κενό στο βιογραφικό σημείωμα σας μεταξύ τότε και τότε;

Εδώ πρέπει να απαντήσεις έξυπνα και γρήγορα, να μην φανεί ότι ψάχνεις κάποια δικαιολογία. Ενώ, λοιπόν, μπορεί απλά να μην έκανες τίποτα εσύ αυτό δεν πρέπει να το αναφέρεις καθόλου. Μπορείς να αναφέρεις ως δικαιολογία την κρίση και τις δύσκολές συνθήκες αγοράς που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Και για να το εμπλουτίσεις ακόμα παραπάνω να προσθέσεις ότι επειδή δεν σου αρέσει να μένεις άπραγος και εκτός των εξελίξεων φρόντισες να παρακολουθήσεις ορισμένα σεμινάρια που εμπλούτισαν τις γνώσεις σου.

  • Γνωρίζεις κάτι για την εταιρεία μας;

Για να απαντήσετε στην συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να έχετε κάνει μια μικρή έρευνα πιο πριν για τη συγκεκριμένη εταιρεία για τους στόχους της, την πολιτική της και τους ανταγωνιστές της. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε ενδιαφέρον για την εταιρεία και δεν αποτελεί ακόμα μια από τις χιλιάδες εταιρείες που έχετε στείλει βιογραφικό, που μεταξύ μας σίγουρα είναι. Μια γρήγορη ματιά στο Διαδίκτυο σίγουρα θα σας ευνοήσει.

  • Γιατί έφυγες από την τελευταία σου εργασία και ποια η γνώμη σου για το προηγούμενο αφεντικό σου;

Μπορεί να ήταν η χειρότερη δουλεία που έχεις κάνει στη ζωής σου, μπορεί το αφεντικό σου να ήταν απαράδεκτο, μπορεί ακόμα και να σε απολύσανε. Όλα αυτά τα ενδεχόμενα ξέρουμε ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν συμβεί, σε καμία μα σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τα αναφέρεις, όσο αδικημένος και αν νιώθεις. Δεν θα κάνει καθόλου καλή εντύπωση να μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενη εργασία σου και πόσο μάλλον για το αφεντικό σου. Απάντησε, λοιπόν διπλωματικά λέγοντας ότι δεν είχατε την ίδια πολιτική με τον εργοδότη ή ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν σας άφηνε να εξελιχθείτε επαγγελματικά τόσο όσο θα θέλατε. Και για κανένα λόγο μην αναφέρεται ότι δεν σας πλήρωναν ικανοποιητικά.

Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις παγίδα στη συνέντευξη είναι κάποιες από τις στάνταρ που θα σου κάνουν και καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος. Δεν χρειάζεται όμως σε καμία περίπτωση να υπερβάλεις. Μην ξεχνάς ότι το παν είναι να έχεις ένα σωστά ενημερωμένο βιογραφικό και ένα Video CV.

Scroll to Top