Κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID-19 και Ισπανικής γρίπης Η1Ν1 | Ergazomenos.gr

Κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID-19 και Ισπανικής γρίπης Η1Ν1

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λέει το γνωστό ρητό. Μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν; Μπορούμε να προφυλαχθούμε; Μπορούμε να αποφύγουμε λάθη; Εντέλει μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον διαβάζοντας για το παρελθόν; Ποια η ομοιότητα και τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID 19 και Ισπανικής γρίπης H1N1, στις επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία και την εργασία;
Δύο πανδημίες που αναπτύχθηκαν μέσω ενός ιού μεταδιδόμενου από ζώα, θερίζουν ηγέτιδες οικονομίες και την παγκόσμια εργασία. Το πρώτο κρούσμα Η1Ν1 στην Ελλάδα εντοπίστηκε το 1918 στην Πάτρα, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Σκύρος με το ένα τρίτο του πληθυσμού να πεθαίνει. Η Θεσσαλονίκη είχε του περισσότερους νεκρούς στην επικράτεια μετρώντας 5.284 θανάτους. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πέθαναν πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι από τον ιό της Ισπανικής γρίπης Η1Ν1. Ο απολογισμός του COVID-19 ακόμα αναμένεται.

Κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID-19 και Ισπανικής γρίπης H1N1

Η φυσική απόσταση μεταξύ ανθρώπων, η απαγόρευση συναθροίσεων, η χρήση μάσκας, το κλείσιμο των συνόρων και η καραντίνα είναι κλασσικά μέτρα πρόληψης από τότε.

Lockdown
Η επιβράδυνση των οικονομιών ανά των κόσμο είναι κοινό χαρακτηριστικό των δύο επιδημιών. Ο φόβος για τον ιό, τα περιοριστικά μέτρα και η μείωση της προσφοράς αλλά και της ζήτησης εργαζομένων έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στις εκάστοτε κοινωνίες. Η πλασματική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρατηρείται για μία ακόμα φορά. Σχετική αναφορά θα βρείτε εδώ.

Ρατσισμός
Στην Ευρώπη και την Αμερική πρίν κάνει την εμφάνισή του ο Κορωναϊός, ο κόσμος απέφευγε τους Ασιάτες, καθώς από διάφορους θεωρήθηκε ως Κινεζικός ιός. Στη Βραζιλία ο Η1Ν1 ονομάστηκε Ισπανική γρίπη και στη Σενεγάλη Βραζιλιάνικη γρίπη.

Πρόοδος
Εν μέσω Κοροναιού αναπτύχθηκε ραγδαία η τεχνολογία στην καθημερινή της χρήση. Τηλεργασία, αγορές μέσω eshop, τραπεζικές συναλλαγές online κλπ. Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής γρίπης συστήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Αλληλεγγύη
Θετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά βγήκαν πάλι στην επιφάνεια όπως η αλληλεγγύη και η δοτικότητα/προσφορά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το βασικότερο όλων από τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID-19 και Ισπανικής γρίπης Η1Ν1 είναι ότι η ανθρωπότητα θα προχωρήσει τόσο από επιλογή όσο και εξ’ ανάγκης.

Η ιστορία δείχνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης ήταν κυρίως βραχυπρόθεσμες. Επιχειρήσεις που συνδέονταν με υπηρεσίες ψυχαγωγίας επλήγησαν δραματικά αλλά επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσίασαν εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μελέτες της αμερικανικής FED οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές των χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ιό της Ισπανικής γρίπης. Παράλληλα όμως, οι περιοχές που έλαβαν εγκαίρως δραστικά περιοριστικά μέτρα είδαν και τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση μετά το τέλος της πανδημίας. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για την επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του Κορωναϊού. Αν επαληθευθεί η ιστορία μπορούμε να μιλάμε για σωστή διαχείριση της κρίσης με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Κορωναϊού COVID-19 και Ισπανικής γρίπης Η1Ν1.