Προσλήψεις: Πώς τις επηρέασε η πανδημία του Κορονοϊού | Ergazomenos.gr

Προσλήψεις: Πώς τις επηρέασε η πανδημία του Κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού, που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο σήμερα,  προκάλεσε κοσμογονικές αλλαγές παντού, από την αγορά και την οικονομία μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις, την καθημερινότητα και όλη την ζωή των ανθρώπων.  Έχει πλήξει πολλές επιχειρήσεις και οι προσλήψεις δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι παγκόσμιες αγορές πανικοβλήθηκαν και η οικονομική δραστηριότητα σταμάτησε σε πολλούς τομείς, η πρόσληψη επιβραδύνθηκε σε πολλές εταιρείες. Ο τομέας προσλήψεων, γενικά, φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Βέβαια υπήρξαν και επιχειρήσεις, οι οποίες εν μέσω κορονοϊού είχαν ανεβάσει ταχύτητες, αυξάνοντας κερδοφορία και μερίδια αγοράς. Συνεπώς είχε αυξηθεί η ανάγκη τους για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους και προχώρησαν σε άμεσες προσλήψεις. Τέτοιες ήταν φαρμακευτικές εταιρείες, οι εταιρίες διανομών, μεταφορών και ταχυμεταφορών, οι εταιρείες τροφίμων κα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, έχει επηρεαστεί σημαντικά ο τρόπος επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού. Σίγουρα έχει επέλθει αλλαγή και διαφοροποίηση στη συμπεριφορά και στις μεθόδους που ακολουθούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Είναι γεγονός, ότι οι φυσικές και δια ζώσης συνεντεύξεις έχουν αντικατασταθεί, έστω και για τις πρώτες επαφές με τους υποψήφιους, με συνεντεύξεις μέσω των εργαλείων επικοινωνίας Zoom, Skype, Viber, Facetime. Ενώ τέτοιες πλατφόρμες, που διευκολύνουν τις διαδικτυακές συνεντεύξεις, υπήρχαν εδώ και χρόνια, η χρήση τους αυξήθηκε σημαντικά.

Συνεπώς, για τους επικεφαλής των εταιρειών, η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μία πρόκληση άνευ προηγουμένου. Το σημερινό περιβάλλον των προσλήψεων είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Καλούνται να επιλέξουν και να καταλάβουν εάν ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση που προσφέρουν, μέσα από την διαδικτυακή τους επικοινωνία. Γι’ αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνεται μεγαλύτερη επικέντρωση στην ουσία, περισσότερη αποφασιστικότητα να προλαμβάνουν, σε σύγκριση με την προ-κορονοϊού εποχή όπου πλατειάζανε και επιθυμούσαν να βλέπουν τεράστια νούμερα υποψηφίων για να νιώσουν σίγουροι ότι αυτός που τελικά επιλέγουν είναι ο καλύτερος από ένα μεγαλύτερο δείγμα.

Προσλήψεις: Πώς επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τους υποψήφιους

Επίσης, σημαντική αλλαγή διαπιστώνεται ακόμα και στην συμπεριφορά των ίδιων των υποψήφιων στελεχών. Η πρωτόγνωρη κατάσταση, έχει δημιουργήσει περισσότερο άγχος και φυσικά ανασφάλεια σε όλους τους εργαζόμενους είτε βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, είτε όχι. Κυρίως η πρώτη κατηγορία, οι ήδη εργαζόμενοι που αναζητούν την επόμενη θέση εργασίας τους, πλέον θα εκτιμήσουν την ασφάλεια της τρέχουσας εργασίας τους έναντι της αβεβαιότητας κατά της διάρκεια της κρίσης. Ταυτόχρονα όμως, τα κορυφαία στελέχη που φοβούνται τις πιθανές απολύσεις των σημερινών εργοδοτών τους μπορεί να είναι πιο εύκολα ανοιχτά προς νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Συμφιλιωθείτε με τις Video Συνεντεύξεις

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, πλέον, οι διαδικτυακές συνεντεύξεις είναι η πρώτη επιλογή των εταιρειών. Ωστόσο οι διαδικτυακές συνεντεύξεις απαιτούν ένα διαφορετικό τύπο προετοιμασίας από τους υποψήφιους. Ένας υποψήφιος πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση και να παρουσιάσει την προσωπικότητά του μέσα στα όρια της οθόνης και τις παραμέτρους της ερώτησης. Το ergazomenos.gr προσφέρει μία νέα δυνατότητα στους υποψήφιους. Είναι το πρώτο site στην Ελλάδα που έφερε το βίντεο CV. Τα οφέλη του, τόσο για τον υποψήφιο εργαζόμενο όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι πολλαπλά και αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις εργαζομένων με βίντεο βιογραφικό έχουν μεγαλύτερη διάρκεια συνεργασίας. Διαβάστε σε προηγούμενο μας άρθρο το γιατί.