Πώς να μείνετε συντονισμένος με την αγορά εργασίας. | Ergazomenos.gr

Πώς να μείνετε συντονισμένος με την αγορά εργασίας.

Η αγορά εργασίας είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ περίπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που καλείται ο καθένας να διαχειριστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο λόγος που η αγορά εργασίας περικλύζεται από ανταγωνισμό, είναι οι συνεχείς αλλαγές στον εργασιακό τομέα πάνω σε θέματα τεχνολογίας, τεχνογνωσίας στο αντικείμενο ή και τα νομικά θέματα που πολλές φορές περιπλέκουν ακόμη πιο πολύ τα πράγματα για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό το λόγο, ο συντονισμός με την αγορά εργασίας είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει ένας εργαζόμενος να προσέχει και να φροντίζει να κατέχει αυτά που ζητούνται ευρέως στην αγορά για να είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τους υπόλοιπους δυνητικούς εργαζομένους. Όμως, δεν υπάρχει μαγική τεχνική για να μείνετε συντονισμένοι με την αγορά εργασίας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, κόπο και πολύ υπομονή διότι πρέπει να καταλάβετε τι ζητούν οι εργοδότες και για ποιο λόγο τα ζητούν.

Αναβαθμίστε το πτυχίο και τις γνώσεις σας

Όπως είπε και ο Φράνσις Μπέικον, «η γνώση είναι δύναμη» και αυτό αντικατοπτρίζεται επιτυχώς στην αγορά εργασίας. Πλέον αυτός με τις περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενό του είναι ο «δυνατότερος» στην αγορά εργασίας, αφού η παραπάνω ειδίκευσή του τον κάνει τον ιδανικό εργαζόμενο για τον οποιοδήποτε εργοδότη και την οποιαδήποτε δουλειά.

Μια καλή και ανταγωνιστική λύση είναι να κάνετε το μεταπτυχιακό σας, το διδακτορικό σας ή να παρακολουθήσετε παραπάνω σεμινάρια σύμφωνα με τη θεματολογία του αντικειμένου σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το βιογραφικό σας, θα αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο εργασίας /σπουδών σας που θα σας βοηθήσει ενδεχομένως γενικά στη ζωή σας και στην εύρεση εργασίας που επιθυμείτε.

Ενημερωθείτε για τις τεχνολογικές αλλαγές στον τομέα σας

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ως προς την αγορά εργασίας και το συντονισμό τους με αυτήν, είναι οι τεχνολογικές αλλαγές που συμβαίνουν με καλπάζουσες ταχύτητες στην εποχή μας.

Συνεχώς διαφοροποιημένα και καινούργια υπολογιστικά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη και ισχυρά συστήματα ελέγχου είναι κάποια από τα γνωρίσματα της κάθε ανεπτυγμένης επιχείρησης αυτή τη στιγμή.

Οπότε είναι δεδομένο ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι γνώριμος και συντονισμένος με την τεχνολογική κατάσταση που επικρατεί και να ξέρει να χειρίζεται τα τεχνολογικά μέσα ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί. Άλλωστε η τεχνολογία και τα τεχνολογικά ευρήματα υπάρχουν για να διευκολύνουν τη ζωή όλων μας και είναι ιδανικό να αρπάζουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτήν. Αυτό δεν απαιτεί απαραίτητα κόπο αλλά σίγουρα χρόνο και μεράκι για να επιτευχθεί και είναι ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά που θα σας ξεχωρίσουν.

Πραγματοποιήστε πολλές συνεντεύξεις

Πολλοί θα έλεγαν ότι το να κάνετε πολλές συνεντεύξεις για δουλειά είναι κάπως ανορθόδοξος τρόπος για να ξεχωρίσετε. Όμως είναι ο σίγουρος τρόπος να μάθει ο καθένας αυτοπροσώπως τι προσόντα ζητάει ο κάθε εργοδότης από τους εργαζομένους του και να έχει την ευκαιρία να αυτοβελτιωθεί πριν κάνει την επόμενη συνέντευξη.

Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες σας, καθώς και αυτές έχουν να παίξουν τεράστιο ρόλο με το πόσο ανταγωνιστικοί είστε σε σχέση με τους υπόλοιπους. Για περισσότερα soft skills διαβάστε εδώ.

Δημιουργήστε διασυνδέσεις

Αν δεν μπορείτε να μάθετε τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, προσπαθήστε να μάθετε από κάποιον που έχει τριβή με την αγορά και ξέρει τα «μυστικά» της.  Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στη φύση τους να αλληλοβοηθιούνται και να επιβιώνουν μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η εύρεση εργασίας δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα.

Μιλήστε με γνωστούς, συναδέλφους και ανωτέρους και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια καλή σχέση μαζί τους, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα είναι μια ιδιοτελής σχέση. Προσκαλέστε τους για ένα καφέ, ένα γεύμα και συζητήστε μαζί τους περί του θέματος και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν όσον αφορά την εύρεση εργασίας. Η συναναστροφή μαζί τους μπορεί να σας ανοίξει νέες πόρτες και άλλες οπτικές που προηγουμένως δεν είχατε σκεφτεί για την επαγγελματική σας πορεία.