Συμβουλές για τη δεύτερη συνέντευξη! | Ergazomenos.gr

Συμβουλές για τη δεύτερη συνέντευξη!

Αν σας έχουν καλέσει σε μία δεύτερη συνέντευξη, σημαίνει πως η εταιρία ενδιαφέρεται για μία πιθανή συνεργασία μαζί σας. Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχετε εξασφαλίσει σίγουρα την θέση και ότι είστε έτοιμος για την πρόσληψη. Οι εργοδότες μπορεί να θέλουν μεγαλύτερη εμβάθυνση στις προσωπικές σας δεξιότητες για να καταλάβουν αν όντως είστε ο κατάλληλος.

Η συνέντευξη για δουλειά είναι μια διαδικασία που αγχώνει όλους τους υποψήφιους. Το γεγονός και μόνο, ότι κάθε απάντηση και κάθε κίνηση μπορεί να κρίνει την πρόσληψη σας, σίγουρα προκαλεί τρόμο και άγχος. Σήμερα, συχνό είναι το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο για την επιλογή των υπαλλήλων τους και να εξετάζουν ξανά και ξανά τους υποψήφιους μέχρι να βρουν τον κατάλληλο. Σε μία δεύτερη συνάντηση για εργασία σημαντικό είναι να ξεχωρίσετε ως ένας ισχυρός υποψήφιος, παρουσιάζοντας την εμπειρία, τις γνώσεις σας σχετικά με την εταιρία και να αποδείξετε πως μπορείτε να δώσετε αξία στην επιχείρηση με τις δικές σας ικανότητες.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε σε μία δεύτερη συνέντευξη, πως μπορείτε να προετοιμαστείτε και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε καθώς αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την απόκτηση της θέσης.

  • Σωστή προετοιμασία

Για την σωστή προετοιμασία, θα πρέπει να σκεφτείτε τον εαυτό σας στην συγκεκριμένη θέση, με τα καθήκοντα που περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η εργασία σας. Είναι πολύ σημαντική η κατανόηση της εργασίας και των απαιτήσεων του εργοδότη.

Η προετοιμασία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο και απαιτεί αρκετό χρόνο.

  • Προετοιμασία απαντήσεων σε κοινές ερωτήσεις
    Πολύ πιθανό να γίνουν παρόμοιες ερωτήσεις με αυτές που ζητήθηκαν κατά την πρώτη συνέντευξη. Άρα σημαντικός είναι ο έλεγχος τους και η κατάλληλη προετοιμασία. Ακόμη, θα πρέπει να εξετάσετε τις πιθανές, πρόσθετες ερωτήσεις που μπορεί να ζητηθούν καθώς θα είναι πιο απαιτητικές. Στόχος είναι να ξεχωρίσετε και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την διαφοροποίηση των απαντήσεων σας. Με κάθε απάντηση πρέπει να αυξηθούν οι δικές σας πιθανότητες και να μειωθούν τον υπόλοιπων υποψηφίων. Δίνοντας διαφοροποιημένες απαντήσεις μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Σωστή έρευνα για την εταιρία

Οι εργοδότες δεν ψάχνουν μόνο τον κατάλληλο υποψήφιο με τις καλύτερες δεξιότητες και γνώσεις. Επιθυμούν να αισθανθούν ότι η επιχείρηση τους είναι μοναδική και γι’ αυτό διεκδικείτε την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι θα κάνουν μια απλή έρευνα, ψάχνοντας για το όραμα της εταιρίας, την αποστολή της και κάποια από τα βασικά προϊόντα ή υπηρεσίες της. Το μυστικό για να ξεχωρίσετε είναι να ερευνήσετε και κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Όπως για παράδειγμα για τους πελάτες της, τους ανταγωνιστές της και με ποιες προοπτικές θα μπορούσε να εξελιχθεί.

  • Κάντε τις δικές σας ερωτήσεις

Ένα στοιχείο που είναι πολύ θετικό για τους υποψήφιους είναι να θέτουν τις δικές τους ερωτήσεις καθώς έτσι δείχνουν το ενδιαφέρον για την εταιρία. Καλό είναι οι υποψήφιοι να αφιερώνουν χρόνο στην προετοιμασία των ερωτήσεων οι οποίες δείχνουν την έρευνα που έχει γίνει για την εταιρία και για τη θέση εργασίας.

 

  • Στείλτε ευχαριστήριο email

Μετά το τέλος της δεύτερης συνέντευξης καλό θα ήταν να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή στα άτομα που σαν πήραν την συνέντευξη. Αυτή την κίνηση, θα ενισχύσει ακόμη παραπάνω την επαγγελματική εικόνα του υποψηφίου και θα δείξει και πάλι το ενδιαφέρον του για την εταιρία.

 

Η διαδικασία προετοιμασίας για την δεύτερη συνέντευξη είναι αρκετά απαιτητική και χρειάζεται την συγκέντρωση του υποψηφίου για να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Θυμηθείτε ότι σας έχουν διαλέξει ανάμεσα από πολλούς υποψηφίους και αισθανθείτε υπερηφάνεια  που έχετε μια ακόμα ευκαιρία να δείξετε ότι αξίζετε για την θέση.

 

Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο  “ Συνοδευτική επιστολή : Το μυστικό για να κερδίσεις τον υποψήφιο εργοδότη ’’  διαβάστε πως μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας, με τη δημιουργία μίας συνοδευτικής επιστολής.