Συνοδευτική επιστολή : Το μυστικό για να κερδίσεις τον υποψήφιο εργοδότη | Ergazomenos.gr

Συνοδευτική επιστολή : Το μυστικό για να κερδίσεις τον υποψήφιο εργοδότη

Στη σημερινή απαιτητική αγορά εργασίας είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους εργαζομένους. Πλέον δεν αρκεί μόνο ένα καλοσχεδιασμένο βιογραφικό σημείωμα για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του μελλοντικού εργοδότη. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα καλά σχεδιασμένο cover letter ή αλλιώς συνοδευτική επιστολή η οποία αποτελεί ένα εργαλείο marketing για τον ίδιο σας τον εαυτό και δίνει την ευκαιρία να σας παρουσιάσετε με έναν μοναδικό, προσωπικό τρόπο και να τονίσετε τις ιδιαίτερες ικανότητες, προσόντα και τις γνώσεις που κατέχετε.

Στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένο ότι με την αποστολή του βιογραφικού σημειώματος αποστέλλεται και ένα cover letter. Παρακάτω θα αναλύσουμε πως μπορούμε να συντάξουμε μία αποτελεσματική συνοδευτική επιστολή.

 Tι ακριβώς είναι μια συνοδευτική επιστολή.

Με απλά λόγια είναι μια επιστολή που συνοδεύει το βιογραφικό σας  η οποία είναι σχετικά σύντομη και με συγκεκριμένο περιεχόμενο καθώς αναλύει πληροφορίες που υπάρχουν στο βιογραφικό. Σας δίνει τη δυνατότητα να αναφέρετε τα σημαντικά σας επιτεύγματα, τις  θετικές ιδιότητες του εαυτού σας και κυρίως να αποδείξετε τους λόγους για τους οποίους είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση εργασίας που κάνατε την αίτηση.

Τι πρέπει να περιέχει.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι ότι σε κάθε cover letter πρέπει να προσαρμόζετε το περιεχόμενό του με βάση τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της θέσης που έγινε η αίτηση. Επομένως η δομή της επιστολής πρέπει να είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να υποδείξετε με ποια κριτήρια διαλέξατε στην συγκεκριμένη θέση εργασίας, από πού μάθατε για την θέση αυτή, γιατί πιστεύετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της θέσης και για ποιο λόγο θεωρείτε ότι είστε ο κατάλληλος.

Στόχος σας είναι να τραβήξετε την προσοχή του αναγνώστη και να ξεχωρίσετε. Συνεπώς πρέπει να φροντίσετε να κάνετε μια πρωτότυπη και δελεαστική εισαγωγή ώστε να μην δώσετε την αίσθηση ότι πρόκειται για ακόμη μία κοινή, συνηθισμένη επιστολή. Πρέπει να είναι οργανωμένη και περιεκτική με σύντομες αλλά εστιασμένες παραγράφους χωρίς να υπερβαίνετε τη μία σελίδα.

Καλό θα ήταν να γίνει μία έρευνα για την συγκεκριμένη εταιρία, την κουλτούρα, το όραμά της και να αναφερθούν πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Μην διστάσετε να δηλώσετε την εκτίμηση και τον ενθουσιασμό για την εταιρία καθώς και τη μεγάλη σας επιθυμία να εργαστείτε για αυτή. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα ξεχωρίσετε και ο αναγνώστης θα παρατηρήσει το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.

Εδώ, είναι η στιγμή που πρέπει να τονίσετε τις ικανότητες και δεξιότητές σας. Αναγκαίο είναι να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνονται τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο βιογραφικό. Αντιθέτως, πρέπει να αποδείξετε στο μελλοντικό εργοδότη ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που διαθέτετε σας κάνουν τον κατάλληλο υποψήφιο. Θετική είναι η χρήση παραδειγμάτων, όπου μπορείτε, με σκοπό να τεκμηριώσετε τις ικανότητες σας.

Τι πρέπει να προσέξετε

  • Η επιστολή πρέπει να είναι κατανοητή με προσεγμένο λεξιλόγιο αλλά όχι υπερβολικά τυπικό.
  • Μην δηλώνετε ικανότητες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στη συνέντευξη.
  • Αποφύγετε να περιλαμβάνετε ασήμαντες πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
  • Μη χάσετε την ευκαιρία να αναφέρετε πότε είστε διαθέσιμος ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σας το γρηγορότερο δυνατό.

Καταλήγουμε λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η συνοδευτική επιστολή αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να προωθήσετε τον εαυτό σας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν εμπειρία, προσλαμβάνουν ανθρώπους και οι άνθρωποι είναι κάτι παραπάνω από την εργασιακή τους εμπειρία. Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτουν χαρακτήρα , προσωπικότητα και άλλα διάφορα στοιχεία που μπορούν να τους κάνουν ιδανικούς για μία επαγγελματική θέση κάτι που δεν είναι εύκολα αντιληπτό από ένα βιογραφικό σημείωμα.

Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο “Ξεχώρισε με το Video CV σου!” , διαβάστε πως μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σας για μια πρόσληψη, φτιάχνοντας τη συνοδευτική σας επιστολή σε Video.