Συνέντευξη για δουλειά | Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε. | Ergazomenos.gr

Συνέντευξη για δουλειά | Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε.

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι μία συνέντευξη για δουλειά δεν είναι απλά μία ευκαιρία για τον υπεύθυνο προσλήψεων να σας κατακλύσει με ερωτήσεις, αλλά αποτελεί μία πολύτιμη ευκαιρία να ανακαλύψετε αν μια δουλειά είναι η κατάλληλη για εσάς. Είναι μία διαδικασία αμφίδρομη, κατά την οποία πρέπει και εσείς να αξιολογήσετε τον υποψήφιο εργοδότη σας όπως θα αξιολογήσει κι εκείνος εσάς.

Η συνέντευξη δεν πρέπει να έχει τη μορφή της ανάκρισης, οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται και από τις δύο μεριές. Ωστόσο το κλειδί είναι να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Γιατί αυτές μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της συνέντευξης αλλά και την εντύπωση που έχουν σχηματίσει οι συνεντευξιαστές για εσάς.

Παρακάτω ακολουθούν 10 ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ακριβώς τα καθήκοντα της θέσης που σας ενδιαφέρει, την κουλτούρα της εταιρείας όπως επίσης και να αφήσετε την καλύτερη εντύπωση στους υποψήφιους εργοδότες σας.

Ερώτηση 1: Ποιές είναι οι καθημερινές ευθύνες του ρόλου;
Είναι μια καλή ερώτηση που πρέπει να ρωτήσετε τον συνεντευξιαστή. Η απάντηση θα είναι σημαντική για εσάς ώστε να καταλάβετε εάν αυτή η εργασία είναι η κατάλληλη για εσάς.

Ερώτηση 2: Ποιός πιστεύετε ότι θα ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για αυτή τη θέση και γιατί πιστεύετε ότι είμαι εγώ;
Αυτή η ερώτηση σας δίνει την δυνατότητα να συνειδητοποιήσετε αν τα προσόντα σας ταιριάζουν με εκείνα που αναζητούν για τη θέση που έχει προκύψει.

Ερώτηση 3: Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα;
Είναι γεγονός ότι τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι το ίδιο σημαντικά με την εργασία που κάνουμε. Συνεπώς είναι μία καλή ιδέα να πάρετε μία αίσθηση για την ομάδα της οποίας θα γίνετε μέλος.

Ερώτηση 4: Ποιές είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχετε δει σε αυτόν τον ρόλο; Επειδή, όπως προαναφέραμε παραπάνω, θέλετε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη συγκεκριμένη θέση, θέλετε να κατανοήσετε την κλίμακα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσετε.

Ερώτηση 5: Πώς είναι μία τυπική μέρα στην εταιρεία σας;
Αυτό δηλώνει το ενθουσιασμό και την επιθυμία σας για αυτή τη θέση εργασίας και σας βοηθά να κατανοήσετε τα καθημερινά σας καθήκοντα. Οπότε γνωρίζετε καλύτερα τις ευθύνες και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Ερώτηση 6: Πώς έχει επηρεαστεί η εταιρεία σας από την τρέχουσα κατάσταση;
Με αυτήν την ερώτηση θα δώσετε έμφαση στις γνώσεις που έχετε σχετικά με τον κλάδο αλλά παράλληλα, εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για τη συγκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτήν την ερώτηση, καθώς πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα ρωτήσετε για κάτι διορατικό που μπορεί να αποτελεί ανησυχία για την εταιρεία και ότι η απάντηση δεν είναι προφανής ή κάτι που το γνωρίζουν όλοι. 

Ερώτηση 7: Ποιο είναι το όραμα και η κουλτούρα της εταιρεία σας;
Αυτή η ερώτηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιολογήσετε το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας.  Σας βοηθάει να κατανοήσετε την κουλτούρα της εταιρείας και το κατά πόσο η εταιρία δίνει προτεραιότητα στους εργαζομένους της.

Ερώτηση 8: Πώς αξιολογείτε την επιτυχία;
Είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει πώς η εταιρεία μετρά την επιτυχία. Θα σας βοηθήσει να δείτε τι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στην καριέρα σας και να διαπιστώσετε αν οι αξίες της εταιρείας εναρμονίζονται με τις δικές σας.

Ερώτηση 9: Θέλετε να σας εξηγήσω κάτι που είπα ή κάτι που διαβάσατε στο βιογραφικό μου;
Οι συνεντευξιαστές θα εκτιμήσουν αυτή τη προθυμία σας και ίσως καταλάβουν παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες δεν ήταν κατανοητές.

Ερώτηση 10: Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πάρετε μία απόφαση και πότε να περιμένω απάντησή σας;
Αυτή η ερώτηση δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε να κάνετε follow up και πόσο να περιμένετε πριν προχωρήσετε σε αναζήτηση άλλης εργασίας.

Τώρα γνωρίζετε ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά. Γνωρίζετε όμως τι πρέπει να κάνετε εάν σας καλέσουν για δεύτερη συνέντευξη; Διαβάστε εδώ σε προηγούμενο άρθρο και μάθετε περισσότερα.