Φιλία και εργασία! Mπορεί τελικά η μια σχέση να μην επηρεάσει την άλλη; | Ergazomenos.gr

Φιλία και εργασία! Mπορεί τελικά η μια σχέση να μην επηρεάσει την άλλη;

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής και καθημερινότητάς όλων των ανθρώπων είναι οι φίλοι. Μαζί τους περνάμε ευχάριστα το χρόνο μας, συζητάμε, κάνουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Αρκετές φορές, ειδικά όταν οι απόψεις και τα θέλω μας ταυτίζονται αποφασίζουμε να εξελίξουμε τη σχέση μας και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι το επαγγελματικό. Ωστόσο, πρόκειται για ένα βήμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ριψοκίνδυνο, καθώς η καθημερινή επαφή μπορεί πολύ εύκολα να φθείρει τη φιλία. Βέβαια στην περίπτωση που πάρετε την απόφαση να μπλέξετε τη φιλία και εργασία υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να δώσετε έμφαση.

Συμβουλές για μια σωστή φιλία και εργασία

Ακολουθώντας, τις κάτωθι συμβουλές θα καταφέρετε τόσο να προστατέψετε τη σχέση σας, όσο και να κάνετε το εγχείρημά σας να πετύχει.

  1. Κοινό Όραμα
    Το βασικότερο στοιχείο για το ξεκίνημα μιας συνεργασίας και επιχείρησης είναι να υπάρχουν κοινά όνειρα, επιθυμίες, στόχοι και κατ’επέκταση όραμα. Με απαραίτητη προϋπόθεση τη συζήτηση και την ύπαρξη κοινών πεποιθήσεων το όραμα θα λειτουργεί σαν οδηγός για την επίτευξη των σκοπών σας.
  2. Διαχωρισμός προσωπικής και επαγγελματικής σχέσης
    Μην ξεχνάτε το πως και γιατί ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα. Το ότι δουλεύετε μαζί και είστε συνεργάτες δε σημαίνει ότι δεν είστε πλέον φίλοι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να κρατάτε τις απαραίτητες ισορροπίες και να μην αφήνετε την επαγγελματική σας σχέση και τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται στον εργασιακό σας χώρο να επηρεάζουν την προσωπική, φιλική σας σχέση. Ακόμα, σκόπιμο είναι οποιαδήποτε εμπόδια προκύψουν να τα διαχειριστείτε με ηρεμία και να προσπαθήσετε να τα προσεγγίσετε όχι μόνο με βάση τη δική σας οπτική αλλά και με το σκεπτικό του φίλου/ης σας, ώστε να μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα και αμεσότερα τη λύση και τελικά να τα ξεπεράσετε.
  3. Καθορισμός συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών
    Θέστε εξ΄αρχής ποιά τμήματα της επιχείρησης θα αναλάβει ο κάθε συνέταιρος. Αυτό μπορεί να γίνει με βάση την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία και τον τομέα που εξειδικεύεστε. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε αρχικά να εξοικονομήσετε χρόνο, να λειτουργήσετε πιο εντατικά και συγκεντρωμένα και να διαχωρίσετε τις ευθύνες. Βέβαια, στην περίπτωση που ακολουθήσετε αυτή την τακτική, πέρα από τα βασικά κομμάτια που θα διαχειρίζεται ο κάθε ένας (π.χ. λογιστικά, marketing, πωλήσεις) και για τα οποία θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, στο χειρισμό των δευτερευούσης σημασίας καθηκόντων θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των συναδέλφων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η μονοτονία της επαναλαμβανόμενης εργασίας, ενώ παράλληλα θα παρέχονται νέες δημιουργικές προτάσεις σε όλα τα κομμάτια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να ανανεώνονται και να βελτιώνονται συνεχώς τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας.
  4. Συνεχής Επικοινωνία
    Όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και στις επαγγελματικές το κομμάτι της επικοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για την ομαλή και επιτυχημένη πορεία της συνεργασίας και της επιχείρησής σας είναι βασικό να οργανώνετε συχνές συναντήσεις (meetings), όπου θα ενημερώνετε και θα ενημερώνεστε για τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε κάθε τμήμα της εταιρείας. Έτσι, θα έχετε τον έλεγχο και θα μπορείτε να συμβάλλετε στην αποφυγή ή τη διαχείριση τυχόν σφαλμάτων, ενώ παράλληλα στις συναντήσεις αυτές θα μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις και τις προτάσεις του σχετικά με ζητήματα που αφορούν όλη την εταιρεία.
  5. Λειτουργία με βάση τις αξίες του σεβασμού και της ειλικρίνειας
    Πρόκειται για βασικές αξίες που διέπουν όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο σημαντική είναι η φιλική, τόσο είναι και η επαγγελματική σχέση, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που είναι με το ίδιο άτομο. Ο σεβασμός είναι κάτι που συχνά θεωρείται δεδομένο και ίσως από την πολύ οικειότητα που αναπτύσσεται μεταξύ φίλων το ξεχνάτε. Ωστόσο, ειδικά στις επαγγελματικές σχέσεις είναι απαραίτητο να δείχνετε το σεβασμό σας τόσο προς το συνεργάτη σας, όσο και προς τις απόψεις του. Φυσικά, κάτι που ανήκει στα πλαίσια του σεβασμού και δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι ότι απαραίτητα στοιχεία για μια υγιή σχέση με το φίλο και συνάδελφό σας είναι ο θαυμασμός και η επιβράβευση, καθώς αποτελούν ένα είδος ηθικής ανταμοιβής για την προσπάθειά του. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι η ειλικρίνεια αποτελεί τη βάση για όλες τις σχέσεις. Έτσι και στις επαγγελματικές σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκφράζετε τις σκέψεις σας και να είστε αληθινοί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα αρχικά στην επικοινωνία σας και κατ’επέκταση στην επιχείρηση.

Ενώ λοιπόν συχνά κάνουμε σκέψεις για το πόσο ωραίο θα ήταν να δουλεύουμε μαζί με τον καλύτερό μας φίλο ή φίλη και έχουμε την αντίληψη ότι θα ήταν κάτι εύκολο και ιδανικό, με βάση όλα τα παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι πάντα όπως ακριβώς τα φανταζόμαστε. Μια επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει από μια δυνατή φιλία, αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι τελικά θα είναι εξίσου επιτυχημένη με αυτή. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτο να συνεργαστείτε και να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, καθώς αρκετές είναι οι εταιρείες που συστάθηκαν από οικογένειες ή φίλους και είχαν μια εξαιρετική πορεία.

Ωστόσο, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που τα όνειρα των ιδρυτών δεν πραγματοποιήθηκαν και εν τέλει οι συνεργασίες και ίσως και οι φιλίες είχαν άδοξο τέλος. Αυτό συνήθως οφείλεται στην καθημερινή επαφή και τριβή, όπου αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι κανόνες και προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις και φθορά της σχέσης. Τα εμπόδια αυτά όμως μπορούν να ξεπεραστούν αν ακολουθήσετε τις παραπάνω απλές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε φιλία και εργασία, χωρίς όμως να επηρεάζονται μεταξύ τους.