Ψάχνεις εργασία στην Ελλάδα του 2019 | Ergazomenos.gr

Ψάχνεις εργασία στην Ελλάδα του 2019

Διανύοντας την οικονομική κρίση, που εδώ και αρκετά χρόνια καλά κρατεί στη χώρα μας, η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει με διάφορους τρόπους. Η κατάρρευση της οικονομίας είχε για καιρό προκαλέσει ένα μεγάλο αδιέξοδο στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα του σήμερα, όμως, ύστερα από την τελευταία έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφερε στο φως κάποια ευρήματα που σίγουρα θα προκαλούν εντύπωση.

H εργασία στην Ελλάδα του 2019

Οι Έλληνες αποτελούν τους  «πρωταθλητές» στον τομέα της εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι Έλληνες που κάποτε είχαν χαρακτηριστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη ως «τεμπέληδες» έχουν φτάσει στο σημείο να εργάζονται περισσότερο από όλους, κατέχοντας την πρώτη θέση σε εργατοώρες. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή, η χώρα μας αποτελεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τους περισσότερους ανέργους. Σε μια χώρα που εργάζεται αρκετά σκληρά, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πως γίνεται να κατέχει τέτοιο μεγάλο ποσοστό ανεργίας (18,6% το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat).

Αυτό που αναρωτιέται κανείς λοιπόν, είναι αν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας μπορεί να ανταπεξέλθει στη νέα ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Το περιβάλλον εργασίας έγινε πιο ευέλικτο και αυστηρό και απαιτεί από τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν σε αυτό. Αυτό σημαίνει, ότι η εποχή που κάποιος έβρισκε μία θέση εργασίας, με μόνο ένα πτυχίο, ή με το που τελείωνε τη σχολή του τον περίμενε η ιδανική θέση ακριβώς πάνω σε αυτό που σπούδασε, έχει τελειώσει.

Για αυτό το λόγο, όσοι ψάχνουν δουλειά πρέπει να αλλάξουν τον μέχρι τώρα υπάρχον τρόπο σκέψης τους για την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας. Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε και να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

Νέοι κλάδοι εργασίας

Η κρίση και η ανεργία υφίσταται αλλά δεν έχει «αγγίξει» το ίδιο όλους τους τομείς. Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρατηρείται και στον κλάδο των διεθνών μεταφορών (logistics), του εμπορίου και του Διαδικτύου. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας αρκετά κερδοφόρες και με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Για παράδειγμα ορισμένες από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει είναι οι εξής: προγραμματιστής εφαρμογών, web developer, στέλεχος εμπορικού ναυτικού, διαχειριστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

Αλλαγή τρόπου σκέψης

Η εποχή που διανύουμε πέρα του ότι είναι μεταβατική είναι συγχρόνως και ραγδαία αναπτυσσόμενη. Που σημαίνει, ότι οι εν δυνάμει εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. Για όσους θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και να πετύχουν σε αυτό πρέπει να σκεφτούν έξω από τα μέχρι τώρα καλούπια θέσεων εργασίας και να εκμεταλλευτούν κάθε νέο δεδομένο της εποχής μας. Οι start up επιχειρήσεις και οι freelancers προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης.

«Πούλα» τον εαυτό σου καλύτερα μέσω του Διαδικτύου

Τώρα πια, το επόμενο βήμα μίας γνωριμίας είναι να γίνει η αναζήτηση του προσώπου στα social media (facebook, instagram, linkedin, twitter) . Το ίδιο, ισχύει και για τις επαγγελματικές σχέσεις εργασίας. Είναι αρκετά σημαντικό η παρουσία του καθένα στα social media να είναι αρκετά προσεγμένη. Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι αναρτήσεις και οι δημοσιεύσεις που μπορούν να κριθούν αρνητικά. Η εικόνα που εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένες φορές αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την πρόσληψη ή την απόρριψη του εργαζόμενου από την εκάστοτε επιχείρηση.

Τουριστικά επαγγέλματα και ανάπτυξη

Ο κλάδος του τουρισμού ανήκει, ίσως, στους τομείς στους οποίους η οικονομική κρίση και η ανεργία έχει επηρεάσει λιγότερο. Η χώρα μας, λόγω, της χαρισματικής γεωγραφικής της θέσης είχε εκάστοτε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση με τον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων με χιλιάδες νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας αρκετά κερδοφόρες. Είτε με εποχιακή απασχόληση είτε με μόνιμη τα τουριστικά επαγγέλματα κάθε χρόνο απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους σε διάφορους τομείς.

Με τις κατάλληλες κινήσεις και τις σωστές επιλογές, η εργασία στην Ελλάδα του σήμερα με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Οι κατάλληλες ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί τα άτομα που ψάχνουν εργασία να είναι έτοιμα να τις αδράξουν.