Ψυχική Υγεία στην εργασία | Ergazomenos.gr

Ψυχική Υγεία στην εργασία

Η εργασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την προσωπικότητα του ατόμου καθώς επίσης, συμβάλλει στην διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας του. Μέσα από την εργασία του ο άνθρωπος διαμορφώνει την καθημερινότητα του, βάζει στόχους στη ζωή του και μπορεί να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητες και χαρακτηριστικά του. Συνεπώς, η εργασιακή ζωή συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Είτε εργάζεστε σε μια μικρή επιχείρηση, είτε σε μια πολυεθνική εταιρία είτε, ακόμη, εργάζεστε από το σπίτι , το ζήτημα της ψυχικής υγείας στο  χώρο εργασίας είναι ή θα πρέπει να είναι ένα κόμματι που αφορά όλους. Η εργασιακή εξουθένωση, το έντονο στρες και άγχος, ο εργασιακός εκφοβισμός είναι συχνά φαινόμενα τα οποία έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, με στατιστικές να δείχνουν πως 1 στους 4 έχει διαγνωστεί με διαταραχή ψυχικής υγείας. Η παραβίαση της ψυχικής ισορροπίας στον εργασιακό χώρο  στην πραγματικότητα είναι ικανή να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την σωματική υγεία και γενικότερα την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων είναι ένας τομέας που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι απαιτητικές εργασίες και τα εξαντλητικά ωράρια είναι κάποια τα οποία ο εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά. Ακόμα, η μη αναγνώριση των ικανοτήτων και των προσπαθειών από τους εργοδότες συμβάλλει στην αύξηση του εργασιακού άγχους προκαλώντας άμεσα επιπτώσεις στην ψυχολογία του εργαζομένου.

Εστιάζοντας, λοιπόν, στις επιπτώσεις της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου στον εργασιακό χώρο, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπική και επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου καθώς αισθάνεται μονίμως κακοδιάθετο και δυσκολεύεται να εργαστεί και να αποδώσει. Η άσχημη διάθεση εμποδίζει τον εργαζόμενο να είναι αποδοτικός και παραγωγικός στην εργασία του, μειώνει το ενδιαφέρον του για την δουλειά και αδυνατεί να νιώσει ικανοποίηση ακόμα και όταν πετυχαίνει κάποιο στόχο του. Ακόμα, εκτός από την απώλεια της παραγωγικότητας, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις διαπροσωπικές του σχέσεις με τους συναδέλφους του και στην κοινωνικοποίηση του.

Επίσης πολλά συμπτώματα της κακής ψυχολογικής κατάστασης επηρεάζουν και την σωματική κατάσταση και  εκδηλώνονται ως πόνοι στο σώμα του ανθρώπου που είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ενέργειας και σωματικής του κούρασης.

Είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά στα σημερινά χρόνια της κρίσης, να δημιουργηθεί το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον με τις καλύτερες αποδοχές και με ιδανικές συνθήκες εργασίας που ενισχύουν την δημιουργικότητα και την ευημερία των εργαζομένων.

Ωστόσο, η μεγάλη έκταση των συνεπειών του εργασιακού άγχους καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την άμεση παρέμβαση από την εκάστοτε επιχείρηση. Στόχος των επιχειρήσεων πρέπει να είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η διαμόρφωση ενός υγειούς εργασιακού περιβάλλοντος αλλά και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Ένας πρακτικός και σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης είναι η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης των εργαζομένων, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο τους εργαζομένους όσο και την ίδια την επιχείρηση. Το δίκτυο θα στελεχωθεί από επαγγελματίες σε θέματα ψυχικής υγείας, ειδικοί στην υποστήριξη και ενδυνάμωση της ψυχολογίας των εργαζομένων. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που τα άτομα θα μπορούν να μιλούν άνετα για τη ψυχολογική τους κατάσταση και να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Βέβαια και από τη μεριά των εργαζομένων, σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος που ενδεχομένως να υπάρχει και η έγκαιρη αντιμετώπιση του. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο εργασίας τους αλλά το θέμα βρίσκεται στο πόσο αυτά το προβλήματα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική τους ισορροπία. Η κατανόηση της ψυχής μπορεί να είναι το κλειδί για την  αναγνώριση των δυνατοτήτων σας. Όταν αναγνωρίσετε την ψυχική σας υγεία θα κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα γίνετε πιο αυθεντικοί άνθρωποι και αποδοτικοί εργαζόμενοι.