MEGA: Σημαντικός ο ρόλος των εργαζομένων στην πορεία του καναλιού | Ergazomenos.gr

MEGA: Σημαντικός ο ρόλος των εργαζομένων στην πορεία του καναλιού

Τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και καιρό είναι στραμμένα πάνω στο μακροβιότερο ελληνικό κανάλι, το MEGA CHANNEL το οποίο κατάφερε να «εγκολπωθεί» στον εταιρικό όμιλο συμφερόντων του κου Βαγγέλη Μαρινάκη αφού πλέον ανήκει στην εταιρεία Alter Ego – Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.

Το MEGAλο κανάλι, στα τόσα χρόνια παρουσίας στον τηλεοπτικό «αέρα» δημιούργησε αγαπημένες σειρές, όπως το «Ρετιρέ», τα «Μαύρα Μεσάνυχτα», το «Πενήντα Πενήντα», «Στο Πάρα Πέντε» κ.α. ενώ ανέδειξε κορυφαίους  δημοσιογράφους όπως η Όλγα Τρέμη, ο Πάνος Σόμπολος, ο Μανόλη Καψής, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Πάνος Τσίμας, η Μαρία Σπυράκη κλπ. Όμως την 28η Οκτωβρίου του 2018 στη συχνότητα του καναλιού «έπεσε» μαύρο.

MEGA – Πρεμιέρα

Το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020 το MEGA έκανε πρεμιέρα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και το φιλοθεάμον κοινό συντονίστηκε στους τηλεοπτικούς του δέκτες παρακολουθώντας τη μεγάλη επιστροφή του καναλιού, οι περισσότεροι των τηλεθεατών μη γνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων που κράτησαν επί χρόνια το κανάλι «ζωντανό», παίζοντας επαναλήψεις, χωρίς να πληρώνονται τους μισθούς τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο  πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας χρονολογικά ξεκίνησε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1989 όντας υπό την ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε., του τηλεοπτικού δικτύου εκδοτών Γεώργιος Μπόμπολας, Χρήστος Λαμπράκης, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Χρήστος Τεγόπουλος, και Αριστείδης Αλαφούζος. Τρία χρόνια αργότερα, το καταστατικό του φορέα τροποποιήθηκε ενώ στις 21 Ιουλίου του 1994 εισήγαγε μετοχές του σταθμού στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα ταλάνιζαν την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. από το 2012, ενώ το 2016 οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς του Ομίλου ΔΟΛ για αποπληρωμή δανείων (ο οποίος κατείχε το 22% του σταθμού) που οδήγησε τους εργαζόμενους σε απεργία. Από τα μέσα Απριλίου του 2016, οι υπάλληλοι δεν λάμβαναν μισθοδοσία με αποτέλεσμα να μην προβάλλονται τα ζωντανά προγράμματα παρά μόνο οι επαναλήψεις σειρών και ταινιών. Τα οικονομικά προβλήματα προκλήθηκαν από τη μη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ παράλληλα υπήρξαν και εκκρεμότητες με τις τράπεζες λόγω της δανειοληψίας εκ μέρους του σταθμού χωρίς την εξόφλησή τους.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016 και έκτοτε οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. Μετά από λίγες μέρες κατατέθηκε αίτηση από τρίτη εταιρεία, για κήρυξη  της Τηλέτυπος Α.Ε. σε κατάσταση πτώχευσης ενώ στις 7.2.2017 το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων να ανοίξουν οι σφραγισμένοι λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το Μάρτιο του 2018 απέρριψε την αίτηση που επεβλήθη για μετατροπή του σταθμού από γενικού σε θεματικού περιεχομένου ενώ  η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) ήταν υποχρεωμένη να μεταβιβάσει την απόφαση μέχρι τις 25.3.2018 στη Digea, για να κατεβάσει το σήμα, όμως η διοίκηση του σταθμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΕΣΡ.

Τηλεοπτικές άδειες και η πορεία το καναλιού

Στο διαγωνισμό που έγινε το 2016, για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας η Τηλέτυπος Α.Ε,, κατέθεσε αίτηση για άδεια αλλά απορρίφθηκε όμως  συνέχισε τελικώς να εκπέμπει, αφού ο διαγωνισμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στο νέο διαγωνισμό για την υποβολή αιτήσεων τον Ιανουάριο του 2018 το MEGA δεν έκανε εκ νέου αίτηση λόγω οικονομικών προβλημάτων και οι εργαζόμενοι αντέδρασαν εκπέμποντας δελτίο ειδήσεων προς ενημέρωση των τηλεθεατών.

Ιδιοκτησιακά, στις 22 Μαΐου 2017 το 19,63% από το 32,72% των μετοχών του φορέα αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης από την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε, με το υπόλοιπο 13,09% να παραμένει σαν ιδιοκτησία στην οικογένεια Μπόμπολα και ενεχυριάστηκε από τις τράπεζες. Κατά τη διαδικασία πλειστηριασμού και μεταβίβασης του ΔΟΛ, 9 μέρες μετά ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκτά μεταξύ άλλων, το 22,11% του κεφαλαίου ενώ στις 21 Αυγούστου, ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε επισήμως το 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της Πήγασος ΑΕ στην Elenovo Ltd. (εταιρεία δικών του συμφερόντων) που συνεργάζεται με την Dimera Media Investments Ltd. ενώ στη μετοχική σύνθεση συμμετείχε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος με ποσοστό 2,68%, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης με ποσοστό 3,19% και άλλοι ξένοι και Έλληνες μικρομέτοχοι.

Βάσει νόμου Δένδια από τις 19 Σεπτεμβρίου 2018 το κανάλι ήταν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο MEGA έπεσαν «οι τίτλοι τέλους» με τους εργαζομένους όμως από τον Απρίλιο του 2016 να δουλεύουν απλήρωτοι αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Από το 2016 το κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές, πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, περιορίστηκε στις παλιές ξένες κινηματογραφικές ταινίες, στις παλιές σειρές από το αρχείο του MEGA, με την προβολή μόνο επαναλήψεων. Λόγω της υψηλής τηλεθέασης, οι διαφημιστικές εταιρείες συνέχισαν να δίνουν διαφημιστικά κονδύλια στην Τηλέτυπος Α.Ε., παρά τα προβλήματα με τους εργαζομένους του καναλιού να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας επειδή δεν λάμβαναν τα δεδουλευμένα τους.

Η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξή της τόνισε πως «Οι περισσότεροι στο Mega δεν εργάζονταν μόνο για τα χρήματα, αλλά για τη «φανέλα»: Υπήρχε συναισθηματική σχέση.»

Στην υλοποίηση της δέσμευσης του διοικητή του ΟΑΕΔ κυρίου Σπύρου Πρωτοψάλτη πρός την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου, τους εκπροσώπους τους, κύριο Πάνο Τουμάση και  κύριο Αντώνη Φουρλή καθώς και το νομικό σύμβουλο της Ένωσης κύριο Απ. Τσαλαπάτη, υπό το συντονισμό του γενικού διευθυντή Εργατικού Δυναμικού του Οργανισμού Δημήτρη Μπουγιακλή καθώς και ομάδας ειδικευμένων στελεχών, προχώρησε ο ΟΑΕΔ στην καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας εργαζομένων στους εργαζομένους του τηλεοπτικού σταθμού, το Νοέμβριο του 2019.

Ο σταθμός από την 1η Νοεμβρίου 2019 βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ομίλου Alter Ego Media του κου Βαγγέλη Μαρινάκη, όπου στον πλειστηριασμό για τα το όνομα, τα περιουσιακά στοιχεία, το αρχείο ειδήσεων και εκπομπών και την ταινιοθήκη του σταθμού κατέθεσε προσφορά 34 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από έναν μακρύ χρονικό διάστημα γεμάτο με πολλά σκαμπανεβάσματα το MEGA έχει «αράξει» σε νέο «λιμάνι» ξεκινώντας καινούργιο «πορεία» σε νέα ψηφιακά και δορυφορικά «κύματα». Να είναι καλοτάξιδο!