Ο τίτλος τα λέει όλα και όχι άδικα. Εδώ και δεκαετίες οι μεγαλύτερες εταιρίες της υφηλίου έχουν έρθει αντιμέτωπες με ερωτικές σχέσεις στον εργασιακό χώρο, μεταξύ των υπαλλήλων ή ακόμα και μεγάλων στελεχών, πράγμα που τους έχει στοιχίσει και αρκετές φορές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο.
Σε πολλές επιχειρήσεις και κυρίως μεγάλους ομίλους και πολυεθνικές εταιρίες, είναι πολύ σύνηθες στα «μικρά γράμματα» του συμβολαίου συνεργασίας μεταξύ εταιρίας και συνεργάτη να υπάρχει ο όρος που απαγορεύει τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων.
Σε πολλές περιπτώσεις ο όρος αυτός, που για κάποιους είναι αρκετά σκληρός, γίνεται γνωστός στους υπαλλήλους από την πρώτη συνέντευξη ή ακόμα και από την ίδια την αγγελία εργασίας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως κανείς δεν σπάει αυτόν τον κανόνα.
Γιατί όμως δημιουργούνται εξαρχής ερωτικές σχέσεις στη δουλειά;
Σύμφωνα με πολλούς καταξιωμένους ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές που έχουν δουλέψει και ασχοληθεί πάνω στο φαινόμενο των ερωτικών σχέσεων στον εργασιακό χώρο, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί έλξη μεταξύ δύο ατόμων στην δουλειά λόγω της συνεχόμενης καθημερινής επικοινωνίας και τριβής που έχουν.
Συγκεκριμένα, οι πολλές ώρες συναναστροφής, ένα απλό χαμόγελο ή ένα αθώο φλερτ κατά την διάρκεια μιας δύσκολης μέρας είναι κάποιοι απ’ τους λόγους που μπορούν να δημιουργήσουν την ιδανική συγκυρία για μια «παραμυθένια» ερωτική σχέση γύρω από το αυστηρό εργασιακό περιβάλλον. Κοινές εμπειρίες, παρόμοια καθημερινότητα και σε πολλές περιπτώσεις ίδιο εργασιακό αντικείμενο είναι λίγοι ακόμα λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν δύο ανθρώπους σε μια πιο περίπλοκη σχέση εκτός της συναδελφικής. Μάλιστα υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ο πραγματικός λόγος που δημιούργησαν σχέση με κάποιον συνάδελφό τους ή κάποιο στέλεχος είναι γιατί τους εξίταρε η ιδέα της παραβίασης του κανόνα αυτού και όχι η ανάγκη για συντροφικότητα.
Γιατί όμως οι σχέσεις στην δουλειά είναι η «Αχίλλειος πτέρνα των επιχειρήσεων» ;
Οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή των ανθρώπων είναι από μόνες τους περίπλοκες. Όταν όμως προστίθεται και ο παράγοντας της εργασίας κάνει το όλο εγχείρημα μιας σχέσης ακόμα πιο δύσκολο.
Όταν δημιουργείται μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, αναδεικνύονται έντονα τα όμορφα συναισθήματα που αρκετές φορές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι εμπλεκόμενοι σε μια ερωτική σχέση αποδίδουν καλύτερα, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν θετικό αντίκτυπο για την επιχείρηση στην οποία εργάζονται.
Το πρόβλημα ξεκινάει με όταν αυτές οι σχέσεις δεν έχουν καλή κατάληξη, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των δύο πλευρών, το οποίο με την σειρά του επηρεάζει την απόδοσή τους στο χώρο εργασίας τους.
Σε περίπτωση ενός χωρισμού, η διάθεση για δουλειά μειώνεται σημαντικά όπως επίσης και η γενικότερη απόδοση σε αυτήν. Δεν είναι περίεργο άλλωστε που μετά από μία τέτοια κατάληξη πολλοί παραμελούν τα καθήκοντά τους σε σημείο που καταλήγουν στην παραίτηση. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό ενδεχόμενο το οποίο βασίζεται στη δημιουργία έχθρας μεταξύ των δύο συνεργατών, καθώς ένας χωρισμός μπορεί να τροφοδοτήσει τον εγωισμό αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Καταλήγοντας, είναι φανερό ότι οι ερωτικές σχέσεις στον εργασιακό χώρο μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην απόδοση των εργαζομένων όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί ο κίνδυνος για σοβαρές δυσλειτουργίες στο εργασιακό περιβάλλον.