Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην οικονομία | Ergazomenos.gr

Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός Covid-19 οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία, προκαλώντας τεράστιες ζημίες. Σύμφωνα με τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV) ανήκει σε μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στα ζώα και στον άνθρωπο. Μάλιστα εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωναϊούς. Η ονομασία του ιού οφείλεται στη διάταξη κάποιων πρωτεϊνών του, που θυμίζει κορόνα.

Παγκόσμια δεδομένα

Η πιο πρόσφατη λίστα με τις χώρες με κρούσματα του κοροναϊού περιλαμβάνει πάνω από 90 κράτη. Με επίκεντρο την επιδημία στην Κίνα, σε σύνολο 100.656 κρουσμάτων έχουν καταγραφεί εκεί πάνω από 80.500. Ακολουθεί η Νότια Κορέα με 6.593, το Ιράν με 4.747, η Ιταλία με 3.858 και οι υπόλοιπες με λιγότερα. Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης η Ε.Ε. πραγματοποίησε σύνοδο των υπουργών Υγείας για τον συντονισμό και την καλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τον περιορισμό των επιπτώσεών της ενώ μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πρόκειται να συζητηθούν και στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Οι «κλυδωνισμοί» στην παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία είναι πολυποίκιλοι. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Trump για την αναστολή των δρομολογίων, από την Ευρώπη (εκτός της Αγγλίας) για τον επόμενο μήνα αποτελεί την απαρχή μιας δύσκολης εποχής ενώ εταιρείες όπως η Facebook κλείνει προσωρινά τα γραφεία της στο Λονδίνο. Τα προβλήματα έχουν επεκταθεί και στις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες αναγκάζονται να ακυρώσουν πτήσεις αλλά και να μειώσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα μέτρα κατά της πανδημίας γίνονται όλο και πιο «ριζοσπαστικά» με το ελληνικό χρηματιστήριο να «καταδύεται» όλο και περισσότερο, ευθυγραμμίζοντας τη δραστηριότητά του με την αρνητική πορεία που έχουν τα διεθνή χρηματιστήρια. Ποιές είναι οι έως τώρα προβλέψεις για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πολλοί τομείς μπαίνουν σε φάση συρρίκνωσης εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προειδοποιώντας για την εξασθένιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ενώ επίσημα υπάρχει έντονη ανησυχία για ελλείψεις και άνοδο τιμών των πρώτων υλών.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΒ αναφέρει πως «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμώνονται. Οι διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, και ιδίως η βιομηχανία και η γεωργία, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών. Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορωνοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση».

Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην διεθνή οικονομία

Από την άλλη, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην πρώτη  ανάλυση της επικαιρότητας, με τίτλο «Επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV) στην ελληνική οικονομία: πιθανά σενάρια» σημειώνει πως οι βασικοί δίαυλοι επίδρασης στην ελληνική οικονομία είναι οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αντιμετώπισης, παρακολούθησης της νόσου, οι τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, η εστίαση και λοιπές υπηρεσίες (όπως τα συνέδρια, οι εκθέσεις, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία), το εμπόριο και οι μεταφορές, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τα επενδυτικά έργα, η ιδιωτική κατανάλωση, οι τιμές πρώτων υλών, άλλων αγαθών και υπηρεσιών, η αγορά εργασίας και οι χρηματαγορές.

Το ΚΕΠΕ, παρουσιάζοντας 3 σενάρια, σημειώνει πως αυτά πιθανά να επηρεαστούν (είτε θετικά, είτε αρνητικά) σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο από άλλους παράγοντες όπως η αυξημένη τουριστική κίνηση, η εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, ΗΠΑ – Ε.Ε. και Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου, οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η εξέλιξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Μάλιστα πρόκειται να επαναξιολογήσει την κατάσταση μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

Τα σενάρια

Κατά το «Ήπιο σενάριο» ο Covid-19 περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου 2020 όπου ακολουθεί η μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη. Η περίπτωση αυτή περιλαμβάνει, ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές καθώς και οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Κατά τη δεύτερη περίπτωση που αφορά στο «Μετριοπαθές σενάριο», η πανδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020, με μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020, με πρόβλεψη για αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, με μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές, επηρεάζοντας τη τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, το Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες θα είναι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, μέτριες οι επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, μέτρια η επίδραση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις καθώς και περιορισμένης κλίμακας οι επιπτώσεις στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Το τρίτο σενάριο που περιγράφεται ως «Δυσμενές σενάριο» προβλέπει την πανδημία να επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, με μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την πρόβλεψη και πιθανά να περιλαμβάνει σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές, με επιρροή στην τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να πλήττονται σε σημαντικό βαθμό, με σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος και επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Το αποτέλεσμα

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια για τον περιορισμό των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας ενώ είναι εμφανές πως ο κορωνοϊός θα επιφέρει υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία (εγχώρια και παγκόσμια), ενώ οι εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, διότι η συγκεκριμένη πανδημία σχεδιάζει ένα «άγνωστο» σενάριο για όλους μας.

Ας αναλάβει ο κάθε άνθρωπος προσωπικά τις ευθύνες του ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, προσπαθώντας να μη νοσήσει ο ίδιος και να μη μεταδώσει τον ιό σε συνανθρώπους του, ούτως ώστε τα θετικά αποτελέσματα να έρθουν μια ώρα αρχύτερα, αποχαιρετώντας όσο πιο σύντομα γίνεται την «αόρατη» αυτή απειλή.